StoryEditor

Široki Brijeg: Hercegovina dobila prvu apikomoru

Piše D  /  04.03.2019., 11:03h

Apikomora Velo koja je otvorena u mjestu Izbično kod Širokog Brijega u svibnju 2018. godine, jedna je od prvih u Bosni i Hercegovini dok je na području Hercegovine prva. Kako doznajemo, u planu je izgradnja još jedne apikomore u narednom periodu.

Apikomora se nalazi u vlasništvu iskusnih pčelara oca i sina Željka i Frane Crnjca, koji nam je pojasnio što je to zapravo apikomora i apiinhalacija, te kakav učinak ima na zdravlje čovjeka.

„Apikomora je prostor koji je ispunjen pčelinjim zrakom, to je čvrst objekt napravljen najčešće od prirodnih materijala kao što je drvo. U komori su smještene inhalacijske maske koje su povezane s košnicom, te se preko njih vrši direktan unos zraka iz košnice u organizam. Apiinhalaciju je najbolje provoditi od polovice travnja pa do listopada jer je tada u košnici pojačan rad pčela“, rekao je Frano Crnjac za Dnevnik.ba.

„U tom periodu pčele u košnicu pojačano unose pelud i nektar koji pretvaraju u med, izrađuju vosak i propolis, a proizvode i matičnu mliječ. Sve navedene stavke prilikom inhalacije unosimo u svoj organizam, a inhalacija se provodi jednom dnevno u trajanju od 30 minuta te se ponavlja od pet do šest puta. Prema našem iskustvu apiinhalacija najbolje pomaže pri liječenju bolesti dišnih puteva kao što su astma ili bronhitis“, rekao je Franjo.

S obzirom na prirodno okruženje hercegovačkog krša u kojem se apikomora nalazi, ali i uz dodatnu stručnu naobrazbu, Frano Crnjac vjeruje u učinkovitost liječenja ovom metodom. Sve što trebate je zaputiti se prema Izbičnu i iskušati i sami.

Marko Soldo/Dnevnik.ba

29. travanj 2024 00:44