StoryEditor

S Pantovčaka u četiri godine mandata otišlo čak 13 predsjedničinih suradnika i savjetnika!

Piše D  /  03.01.2019., 10:01h

Predsjednica je u gotovo četiri godine mandata promijenila čak 13 bliskih suradnika i savjetnika. - piše Direktno.

Početkom 2015. godine tada novoizabrana predsjednica Republike Hrvatske izabrala je svoj savjetnički tim. Nova predsjednica je mandat započela sa svojim najbližim suradnicima: Ante Deur postao je čelnik novoosnovanog Savjeta za branitelje, predstojnikom Ureda predsjednice imenovan je Domagoj Juričić, dok je Vito Turšić izabran za ravnatelja Savjetničkog vijeća Predsjednice. Pročelnica Kabineta postala je Anamarija Kirinić, dok je glavnom tajnicom imenovana Mirjam Katulić. 

Natalija Hmelina imenovana je šeficom Protokola Predsjednice, a njezina zamjenica je Tina Todtling. Luka Đurić je postao glasnogovornik Ureda predsjednice. Savjetnik za unutarnju politiku postao je Mate Radeljić, a Josip Buljević postao je savjetnikom za obranu i nacionalnu sigurnost. Andro Krstulović Opara savjetovao je predsjednicu o društvenim djelatnostima, Dario Mihelin vanjsku i europsku politiku, dok je Mladen Pavić savjetovao predsjednicu o europskim fondovima, poljoprivredi i ribarstvu.

Većina suradnika otišla iz Ureda predsjednice, neki su se i rotirali

Nakon četiri godine većina savjetnika je otišla sa svojih pozicija, a došlo je i do nekih rotacija. Tako je predstojnik Ureda predsjednice Domagoj Juričić, koji je obavljao dužnost čelnika Vijeća za gospodarska pitanja, razriješen nakon godinu i pol dužnosti. Na njegovo mjesto došla je Anamarija Kirinić, a poziciju pročelnice Kabineta preuzela je dotadašnja šefica Protokola Natalija Hmelina. Dotadašnja zamjenica Tina Todling je preuzela pozicija šefice Protokola.

Savjetnikom za gospodarstvo postao je Marko Jurčić, koji je sredinom prošle godine otišao u HGK, ali je preuzeo i funkciju posebnog savjetnika za gospodarstvo na Pantovčaku. Njegovu poziciju savjetnika za gospodarstvo preuzeo je Marko Primorac. Savjetnik za vanjske poslove Dario Mihelin nedavno je razriješen, a njegovu poziciju preuzeo je mladi diplomat Sebastijan Rogač, savjetnik za unutarnju politiku Mate Radeljić je također nedavno razriješen, a njegovu poziciju u izmijenjenom obliku preuzima novinarka i urednica Mirjana Hrga. 

Josip Buljević se na mjestu savjetnika za obranu i nacionalnu sigurnost nije dugo zadržao, jer je preuzeo funkciju ministra obrane u Oreškovićevoj vladi, a nakon njega na tom mjestu je bila Maja Čavlović. Čavlović je poslije imenovana predstojnicom Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost, a na njezinu poziciju zasjeo je nedavno smijenjeni Vlado Galić. Ova pozicija je trenutno nepopunjena te se uskoro očekuje novo ime.

S Pantovčaka je otišao i Andro Krstulović Opara koji je postao gradonačelnik Splita, a na njegovu poziciju došla je likovna kritičarka i povjesničarka Renata Margaretić Urlić. Poziciju glasnogovornika Ureda predsjednice dvije godine obavljao je Luka Đurić, kojeg je 2017. zamijenila Ivana Crnić, nakon čega je Đurić postao savjetnik za nove medije. Đurić je prošle godine napustio Pantovčak, čime se dodatno "podebljao" broj odlazaka s Pantovčaka. 

Pantovčak je odmah nakon preuzimanja vlasti napustila i predsjedničina glavna operativka u kampanji Jadranka Jureško Kero. Iako je Kero imala važnu ulogu u kampanji i osvajanju izbora, ipak je odbila ponuđeno mjesto predstojnice Ureda predsjednice, a poslije je imenovana posebnom savjetnicom bez posebnih zaduženja. Nakon toga je napustila i tu poziciju 2016. godine.

Kontinuitet posebnih savjetnika

Vito Turšić i Mladen Pavić su također otišli s Pantovčaka u mandatu aktualne predsjednice, dok je jedini ostao Ante Deur, posebni savjetnik za branitelje. Kontinuitet imaju i ostali posebni savjetnici. Tako je Mate Granić i dalje na poziciji posebnog savjetnika za vanjsku politiku, posebni savjetnik za demografsku obnovu je Anđelko Akrap, posebni savjetnik za pitanja holokausta je Branko Lustig, posebni savjetnik za digitalnu transformaciju je Nenad Bakić, dok je posebni savjetnik za zdravstvo i sport Tomislav Madžar. Zanimljivo je kako nema većih promjena na ovim pozicijama, iako su svi imenovani u tijeku aktualnog mandata. Jedini koji je otišao s mjesta posebnog savjetnika za ustavnopravna pitanja bio je Vladimir Šeks, čime se broj odlazaka s Pantovčaka penje na velikih 13 bliskih savjetnika i suradnika u četiri godine mandata. - piše Direktno.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 10:03