StoryEditor
"odgoj" iščezao iz školskih programa

Psiholog Marko Romić o navijačkim sukobima u Mostaru: Mladi imaju potrebu pripadati nečemu, velika je odgovornost na roditeljima i cjelokupnoj zajednici

Nikolina TurićPiše Nikolina Turić  /  15.11.2021., 14:10h
Psiholog Marko Romić za Dnevnik.ba je komentirao uzroke i posljedice navijačkih sukoba koji su se ovoga tjedna dogodili u Mostaru.

Romić je izjavio kako više čimbenika koji zajedno dovode do toga da se mladi ponašaju na destruktivan način.

"Na jednoj strani, mladi su u životnom periodu kada su puni energije, koju treba nekamo usmjeriti. Za razliku od većine, koja tu svoju energiju usmjerava na aktivnosti kakve su npr. učenje, studiranje, razni hobiji, rad, sportski treninzi i sl., dio mladih očito nije pronašao smislen i koristan način za trošenje te svoje životne energije i, posebno, nije uspio pronaći način kako da se identificira s tom aktivnošću. Na drugoj strani, mladi imaju potrebu za takvom identifikacijom, imaju potrebu pripadati nečemu ili nekomu. Navijačke skupine očito su dobro mjesto za neke od njih. U tim skupinama i s takvim agresivnim ponašanjima oni imaju osjećaj da su važni, da rade nešto 'veliko ili važno'", istaknuo je Romić.

Podsjećamo, masovna tučnjava izbila je u subotu poslijepodne u Mostaru, na raskrižju ispred hotela Ero u smjeru Carinskog mosta između pripadnika dviju gradskih navijačkih skupina Red Army i Ultrasa, navijača Veleža odnosno Zrinjskog.

U sukobu je sudjelovalo preko 150 osoba, a policija jedva smirila sukob i bila je primorana pucati u zrak. 

Romić kaže kako društvo može uraditi puno na prevenciji ovakvih događaja, ali za to je potrebno zajedničko djelovanje cjelokupne zajednice. 

"U prvom redu, roditelji imaju posebnu odgovornost i posebnu zadaću. Pravilnim obiteljskim odgojem smanjuje se broj onih mladih koji se u svome mladalaštvu "pogube" i krenu "stranputicama" raznih vrsta. Potom su odgovorne odgojno-obrazovne institucije. Komponenta odgoja danas je gotovo iščezla iz naših školskih programa. Uz ovo, vlasti na svim razinama trebale bi ulagati više napora, kako bi osigurale više radnih mjesta i bolje životne uvjete u cjelini. Tamo gdje mladi imaju radna mjesta i gdje mogu normalno živjeti od svoga rada puno je manje onih koji svoje vrijeme i energiju troše u navijačkim grupama, koje u agresivnom ponašanju traže smisao i svrhu svojih života", izjavio je Romić.

Govoreći o tomu koje institucije i na kakav način trebaju spriječiti opisana ponašanja, izjavio je kako su to u prvom redu odgojno obrazovne institucije, potom vlasti koje trebaju više raditi na osiguranju boljega života za sve. 

"Uz to, zakonska regulativa i provedba zakonskih mjera. Ako bi, nakon vandalskih nereda bili strogo sankcionirani njihovi počinitelji, vjerojatno je da bi takvih nereda bilo manje. Sami sportski klubovi trebali bi naći načina razgovarati s navijačima i na ovu temu. Vjerujem da bi to dalo pozitivne efekte", rekao je Romić. 

Dnevnik.ba

06. prosinac 2021 20:28