StoryEditor

Predstava "Identitluk" obilježila je kazališnu 2020. godinu

Piše Gloria Lujanović  /  14.12.2020., 09:12h

Prošlog su tjedna na daskama Hrvatskog narodnog kazališta Mostar i Narodnog pozorišta Mostar odigrane zadnje ovogodišnje izvedbe predstave “Identitluk”. Teatarska je to uspješnica koja je obilježila 2020. godinu sudeći po brojnu nagrada na festivalima u BiH.

“Identitluk” je nastao u koprodukciji HNK Mostar, NP Mostar i Studija za izvedbene umjetnosti. Autorski projekt ansambla predstave i redateljice Tanje Miletić-Oručević  nastao je  prema motivima eseja “U ime identiteta” francusko-libanonskog pisca i novinara Amina Maaloufa.

Kazališna uspješnica koja je obilježila godinu iza nas 

Dramatizaciju potpisuje Dragan Komadina, a u predstavi igraju: Jelena Kordić Kuret, Ivan Skoko i Ivo Krešić iz HNK Mostar, Ajla Hamzić, Amela Kreso i Fatima Kazazić Obad iz NP Mostar, te gostujući glumci Dražen Pavlović i Nedim Malkočević. Scenografiju i kostimografiju potpisuje Sabina Trnka, a autor glazbe je Husein Oručević.

Amin Maalouf (1949., Libanon) je francusko – libanonski pisac i novinar koji je svjetsku slavu postigao brojnim esejima i izvješćima iz ratovima zahvaćenih zemalja svijeta. Nakon što je njegova domovina, Libanon, zahvaćena ratnim sukobima, Maalouf se 1977. godine, seli s obitelji u Francusku. Životnom pričom pisca, tako će, neizravno početi i esej “U ime identiteta” u kojem autor problematizira pojam identiteta, njegove granice, značajke, vrste, ali i kompleksnost identiteta i opasnost njegovih nerazumijevanja.

 

Razumijemo li vlastiti, ali i tuđi identitet? 

Identitet je, prema Maaloufu, koherentna cjelina svih elemenata, odnosno, različitih pripadnosti koje ga tvore. Pripadnosti su različite, zastupljene u većoj ili manjoj mjeri kod svakog od nas. Problem je, smatra Maalouf, kada jednu pripadnost preuveličavamo, do te mjere da ona preuzima dominaciju i postaje sveukupni identitet.

O tome, u bosansko-hercegovačkim društvenim, političkim, socijalnim i drugim okvirima, progovara predstava “Identitluk”. I čini se da nema boljeg društva od našeg za istraživanje jedne ovakve teme. Predstava “Identitluk ozbiljna je satira o teškoj temi – stereotipima, predrasudama, nerazumijevanju drugih, ali i nerazumijevanju sebe.

Redateljica Tanja Miletić Oručević napisala je kako su se igrali s karikaturama i stereotipima nacionalista svih boja, s dinamikom njihovih sukoba koji je u trenu, posve pragmatično  prelaze u saveze i sukobe protiv trećeg, s pokušajima međunarodne zajednice da unese osjećaj za dijalog i toleranciju ne baš uvijek dobro izabranim metodama…

“Igrali smo se, i proces rada na ovoj predstavi bio je iskustvo zajedničke igre, istraživanja, s puno smijeha, ali i puno mozganja. Nadam se da ćemo i publiku uključiti u zajedničku radost igre, koja odagnava demone namrgođenih glava vođa s TV-a i njihovih stalnih refrena“, navela je Miletić Oručević.

 

Veliki broj nagrada na kazališnim festivalima

“Identitluk” je sudjelovao na svim relevantnim kazališnim festivalima u BiH i jednom u Hrvatskoj (Marulićevi dani u HNK Split).

Na ovogodišnjim, 37. Susretima kazališta / pozorišta BiH u Brčkom “Identitluk” je  nagrađen s čak osam nagrada i to: Grand Prix Susreta za najbolju žensku ulogu Jeleni Kordić Kuret za ulogu Tereze Bevande Duspare.

U kategoriji nagrada kazalištima iz BiH, stručni žiri (Nedžad Ibrahimović, kazališni kritičar, Slaven Knezović, glumac i Goran Damjanac, redatelj) dodijelio je nagradu za najbolju mladu glumicu Ajli Hamzić za ulogu Safete Hadžiavdić, nagradu za najboljeg mladog glumca Draženu Pavloviću za ulogu Hamze Đule, nagradu za glazbu Huseinu Oručeviću, nagradu za najbolju žensku ulogu Ameli Kreso za ulogu Lejle Peco te nagradu za najbolju predstavu u cjelini “Zlatna statua vijećnice i grada Brčkog“ predstavi „Identitluk“.

Žiri publike dodijelio je nagradu za najbolju mušku ulogu Ivanu Skoki, te nagradu za najbolju žensku ulogu Ajli Hamzić, čime je broj nagrada zaokružen na osam.

Na 39.  Kazališnim / pozorišnim igrama BiH u Jajcu “Identitluk” je nagrađen s dvije nagrade: najbolja predstava festival prema žiriju publike i nagrada najbolja predstava festivala prema stručnom žiriju (Maja Knezović, Damir Altumbabić i Dubravka Zrnčić – Kulenović) koja je dodijeljena cijelom glumačkom ansamblu.

 

“Identitluk” je na 17. Međunarodnom festivalu komedije “Mostarska liska” nagrađen Velikom liskom – Grand Prix nagradom za najbolju predstavu u cjelini.

 “Velika liska ovogodišnjeg festivala dodjeljuje se predstavi koja svojim dobro primijenjenim društveno-političkim aktualitetom, vještim dramaturškim transponiranjem zbirke eseja i zbrke života u punokrvnu dramu te nadasve ujednačenom glumačkom igrom, nadlijeće i nadilazi identitetske nesporazume te potiče na nove rakurse analitičkog pogleda na identitetske maske i njihove jezične, svjetonazorske i psihopatološke manifestacije”, stoji u obrazloženju Stručnog žirija u sastavu: glumac i predsjednik žirija Dragan Jovičić, redatelj i član žirija Ivan Lemo i akademski slikar, nekadašnji direktor NP Mostar, član žirija Salko Pezo.

Također, glumica Narodnog pozorišta Mostar Ajla Hamzić dobila je Veliku lisku za najbolju glumicu Festivala za ulogu Safete Hadžiavdić u predstavi “Identitluk”, a glumac HNK Mostar Dražen Pavlović Malu lisku za najboljeg glumca večeri za ulogu Hamze Đulagića – Đule u predstavi “Identitluk”.

Na međunarodnom festivalu glumca “Zaplet 12” kojeg organizira Gradsko pozorište Jazavac u Banja Luci, žiri u sastavu Nataša Ivančević, Božana Bijelić i Predrag Biblija, dodijelio je nagradu Draženu Pavloviću, glumcu HNK Mostar, za najboljeg glumca Festivala za ulogu u "Identitluku”.

 

Turneja po bh. gradovima 

“Identitluk” je, također, odigran i u HNK Split u natjecateljskom program “Marulićevih dana”, odnosno, Festivala hrvatske drame.

Predstava je, također, bila na turneji u nekoliko bh. gradova: Trebinje, Ljubuški, Banja Luka, Prijedor, Bihać, Cazin, Živinice, Zvornik, Bijeljina.

Zbog pandemija korona virusa i drugog lock downa, neće biti gostovanja na Danima Jurislava Korenovića u sarajevskom Kamernom teatru 55.

Dnevnik.ba 

27. travanj 2024 02:46