StoryEditor

Pomozimo izdavanje knjige o najvažnijim ženama Bosne i Hercegovine

Piše D  /  19.09.2018., 12:09h

Do 10. listopada traje crowdfunding kampanja za izdavanje knjige #ŽeneBiH u kojoj će se naći biografije više od 50 žena iz BiH koje su razbijale stereotipe i borile za prava žena i njihovu emancipaciju.

"Knjiga #ŽeneBiH je umjetnička, aktivistička i istraživačka inicijativa koja sadrži biografije više od 50 bh. žena koje su razbijale stereotipe, unapređivale prava žena i zalagale se za emancipaciju. Svaku od žena ilustrirala je po jedna ilustratorica/dizajnerica/umjetnica iz BiH. Ovo je knjiga o prvim umjetnicama, spisateljicama, humanitarkama, narodnim heroinama, redateljicama znanstvenicama, glazbenicama, doktoricama, aktivistkinjama, profesoricama i drugim izuzetnim ženama iz BiH", navedeno je na službenom webu #ŽeneBiH.

Autorice projekta, odnosno, knjige #ŽeneBiH su Maša Duraklić,  Hatidža Gušić i Amila Hrustić Batovanja.

Knjiga #ŽeneBiH slavi žene koje su se odlučile školovati onda kada to ženama nije bilo dozvoljeno, žene koje su bile  veleposlanice umjetnosti i kulture BiH u svijetu, koje su se zalagale za ženska prava kada ona nisu ni postojala  te žene  koje su postigle svjetske uspjehe u poljima svog djelovanja i koje su bile ili jesu jedno od najvećih blaga koje BiH ima.

Crowdfunding kampanja za knjigu #Žene BiH počela je 12. rujna, a u samo nekoliko sati prikupljen je planirani iznos od 4.500 dolara, odnosno,  dovoljno  za nakladu od 500 primjeraka knjige.

U izradi knjige su angažirane isključivo žene, jer su tako autorice projekta željele doprinijeti vidljivosti žena i promovirati rad bh. umjetnica, dizajnerica i ilustratorica. Jedna od ilustratorica je i Vitežanka,  Iva Pezić, grafička dizajnerica i ilustratorica s adresom u Zagrebu.

"Jako mi je drago da sam imala priliku sudjelovati u jednom ovako divnom projektu. Projekt je uključio nas 50 ilustratorica/dizajnerica/umjetnica iz BiH koje smo dobile 50 drugih izuzetnih žena iz BiH kako bi ilustrirale njihove portrete. To su žene koje su kroz povijest unaprjeđivale prava žena, razbijale stereotipe ili bile prve u onome što su radile", kazala je Pezić za Dnevnik.ba.

Pezić je ilustrirala Rajku Merćep, bh. kiparicu koja je ostvarila međunarodnu karijeru i izlagala u Parizu s početka 19. stoljeća.

"Rajka Merćep, rodom iz Bileće, bila je bh. kiparica koja je ostvarila uspješnu međunarodnu karijeru. U trenutku kada je, kao mlada kiparica, zamijećena od strane likovne kritike 1930. godine nakon izlaganja na Salonu nezavisnih u Parizu, hvale upućene njenom radu odnosile su se na to da “vaja kao muškarac” i da njen rad pokazuje “mušku odvažnost”. U to vrijeme su se kiparstvom najviše bavili muškarci jer se smatralo da žene nemaju fizičku snagu potrebnu za vajanje i klesanje. Rajka Merćep je svojim radom dokazala upravo suprotno, radeći direktno u materijalima. Iako su pohvale za njen rad bile u “muškom” ključu, Rajka Merćep je imala svoj stil kojeg su karakterizirali finoća i senzibilnost", navodi se.  Inače, jedina fotografija Rajke Merćep dostupna je u Arhivu Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

"Prvi put kada su mi se organizatorice javile i pitale da li želim sudjelovati, nisam dugo razmišljala nego sam odmah pristala. Potom sam dobila ime žene koju ću ilustrirati, a zatim se bacila na skiciranje i konačnu izvedbu. U cijelom procesu ilustriranja, kao i u komunikaciji s organizatoricama sam uživala", izjavila je Pezić za Dnevnik.ba.

Kampanju za izdavanje knjige #ŽeneBiH na crowdfunding platformi Indiegogo možete pratiti na Facebook stranici #ŽeneBiH i zenebih.ba

 

 

G. Lujanović / Dnevnik.ba 

26. lipanj 2022 10:51