StoryEditor

Papa Franjo: Bojim se da će izbiti nuklearni rat

Piše D  /  16.01.2018., 07:01h

Plašim se da bi moglo doći do nuklearnog rata, na rubu smo, kazao je jučer papa Franjo novinarima u zrakoplovu na putu za Čile i podijelio im kopiju dirljive slike snimljene u Nagasakiju poslije eksplozije nuklearne bombe.

Na slici je dječak koji na leđima nosi mrtvog mlađeg brata koji mu je zavezan na leđima u krematorij. Franjo je na slici napisao komentar: “Plod rata.” Tu sam sliku slučajno našao, kazao je Franjo, a snimljena je 1945. Prikazuje dječaka koji na leđima nosi mrtvog brata i čeka ispred krematorija u Nagasakiju, objasnio je Franjo, te je naglasio kako ga je slika dirnula.

“Slika je dirljiva, govori više od tisuću riječi”, kazao je Franjo i dodao kako je na kopiji koju je podijelio napisao da je ono što je na njoj snimljeno “plod rata”. – Želio sam da se umnoži i podijeli jer takva fotografija može dirnuti više od tisuća riječi. Zato sam je želio podijeliti s vama – rekao je papa Franjo.

Papa Franjo pozdravio je svakog pojedinog novinara u zrakoplovu na svom 22. putovanju izvan Italije u Čile i Peru od 15. do 22. siječnja. Kazao je kako na pitanje plaši li se nuklearnog rata odgovara da se plaši.

– Stvarno se plašim. Na granici smo (rata), dovoljan je neki incident. Ne smijemo dopustiti da se to dogodi, moramo eliminirati nuklearno naoružanje – kazao je Franjo. Sliku dvojice dječaka u Nagasakiju snimio je američki fotograf Joseph Roger O’Donnell.    



Dnevnik.ba

28. travanj 2024 23:10