StoryEditor

Kultura mladih u gradu Mostaru poražavajuća

Piše D  /  04.11.2017., 07:11h

Istraživanje su tijekom ove godine proveli stručnjaci s Odsjeka sociologije Nastavničkog fakulteta Univerziteta “Džemal Bijedić” Mostar, u okviru projekta provedenog pod pokroviteljstvom Ministarstva obrazovanja i znanosti Federacije BiH.

Istaknuto je kako među mladima vlada potpuna apatija, a svoje slobodno vrijeme provode bez humanog i kreativnog djelovanja.

Niska razina aktivizma

Peco je naglasio kako je jedna trećina mladih donekle aktivna u svojoj lokalnoj zajednici, što je niska razina aktivizma mladih, kojim se inače potiču društveno pozitivne vrijednosti.

Ono do čega smo mi došli, informacije koje nam pokazuju da je opet najzastupljeniji sportsko-rekreativni sektor”, rekao je Peco.

Na prezentaciji rezultata istraživanja rečeno je, uz ostalo, kako preko 72 posto anketiranih mladih nema nikakvo iskustvo u volonterskom radu ili svega 9 posto njih je kazalo da su vrlo aktivni u školskim, odnosno fakultetskim aktivnostima. Svega 4 posto mladih svoje slobodno vrijeme provodi čitajući knjige, dok 35 posto njih u slobodnom vremenu izlazi s prijateljima, a 37 posto mladih dokolicu provodi koristeći internet, pokazalo je istraživanje.

Sociolozi sa Nastavničkog fakulteta istraživanje su proveli na 649 ispitanika, od čega je većina ženskog pola, starosne dobi od 18 do 22 godine, maturanata iz srednjih škola na bosanskom i hrvatskom jeziku, te studenata.

Društvena angažiranost ‘na nuli’

Voditeljica projekta Merima Jašarević – Beganović izjavila je da su stručnjaci, na osnovu navedenog istraživanja, došli do niza zaključaka.

Neki generalni zaključak bi bio da je kultura mladih u Gradu Mostaru vrlo poražavajuća u smislu njihove društvene angažiranosti, aktivnosti, društvene solidarnosti, pa čak i tolerancije”, izjavila je Jašarević – Beganović.

Dnevnik.ba

30. travanj 2024 08:52