StoryEditor

Jedan od rijetkih autora horora u BiH: Bosanska svakodnevica je neiscrpna inspiracija

Piše D  /  30.07.2021., 02:37h

Naveo je također da što se tiče izdavaštva, anonimni autor teško može postići da se knjiga prodaje, jer niko ne zna za njega, a potrebno je dosta novca uložiti u promociju, što mladi autori nemaju kada poplaćaju štampanje.

Njegov književni prvijenac je "Srce od plastike", a radnje kratkih priča u ovoj knjizi se dešavaju u Sarajevu i okolini balkanskog poluotoka.

Kazao je kako je humor u BiH nezaobilazan te da i on u svojim pričama kombinira humor i horor.

- Smjestiti horor ne može da se zaobiđu komedija i humor, to mora ići sa tim. Efektan je spoj smeha i straha, pogotovo za bosansku svakodnevicu koja je inspirativna za to - naveo je.

O tome odakle crpi inspiraciju za priče je kazao: "Pokušavam pokazati autentične teme iz Sarajeva i arhetipske strahove. Takav je i strah od snajpera, koji još postoji kod nekih ljudi od rata i znam ljude koji pretrčavaju most i dan-danas. Tako sam uradio priču u kojoj jedan manijak izabere snajper kada je odlučio da počini ubojstvo i traži žrtvu sa ulice. Meni je taj snajper bio inspirativan kao jedna užasna naprava da se opiše strah".

- Jedna od tema su i sarajevski seksualni manijaci koji su česti po tramvajima i nikada nisam vidio da ih je neko opisao i odlučio sam napisati kakav je dan jednog seksualnog manijaka i opisivao njegov dan. Kraj priče je napravljen tako da on nije negativac, to su osobe sa potrebama, poremećajima - dodao je Džino.

Svaka njegova priča ima poseban vizual. O tome koliko se danas pridaje značaja likovnom i dizajnerskom oblikovanju vizuala knjige je istakao: "Moja svaka priča je ilustrirana i sve su to crteži koje sam ja radio, tako da nisam morao platiti nekoga. U Sarajevu se pridaje tome značaj, dok u regiji se jednostavno iskoristi slika sa interneta i samo se to stavi".

Govorio je i o tome da se u BiH knjige mogu kupiti za malo novca.

Kazao je i kako je pored njega autor horor priča i Arnel Šarić, koji je do sada napisao roman i zbirku kratkih priča.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 16:37