StoryEditor

Je li Real u doba Franca bio povlašten - Ovaj navijač je pojasnio

Piše D  /  18.08.2017., 11:08h

Često smo svjedoci rasprava među sportskim ljubiteljima o tome je li Real bio politički klub s povlasticama u vrijeme Francove fašističke vladavine? 

Po ovome sudeći - nije! Naime, jedan navijač Real Madrida dao si je truda i na "Facebook" statusu objasnio o čemu se tu radi. 

Matematika je ( ni u ovom slučaju nije iznevjerila ) prilično egzaktna znanost i lako se može izračunati da ukoliko je bilo povlaštenih u Španjolskoj, to Real Svakako nije bio. Svi podaci su provjerljivi i dostupn u bespućima interneta, pa ako ne vjerujete - dajte si truda!

- STATUS iz 2015. godine prenosimo u cijelosti: 

ZAMOLIO BIH "NAVIJACE" BARCELONE (ali i Reala) DA IZDVOJE PAR MINUTA SVOGA VREMENA I PROCITAJU OVO! 

Ponukan opetovanim uvredama pisem ovo. Nakon sto su se prije dvije godine bez trofeja zavukli u najvece rupe planete Zemlje da je u toj godini dana bilo lakse pronaci Bigfoota, Jetija, Nessie i vanzemaljca kako igraju remija za istim stolom negdje u blizini Kastel Kambelovca nego li Barceloninog navijaca, ispuzali su ove godine onako umrljani, vadeci dresove Messija, Neymara itd. cisteci ih od dvogodisnje prasine srama vicuci "Visca el Barca" (pritom vjerojatno i ne znajuci ni sto govore ni na kojem jeziku govore) i vrijedajuci Real Madrid. Onda kada im spomenes da je Real petu titulu LP osvojio prije 55 godina, a 22 La Lige prije nekih tridesetak, ponosno odgovore "Francisco Franco vam je to dao." Onda kada ih upitas tko je taj Franco, jedni odgovore da je diktator (za divno cudo tocan odgovor), drugi da je kralj (da sigurno kralj hahaa), treci da je i jedno i drugo plus jos premijer, predsjednik parlamenta i Mjesne zajednice, cetvrti da je ninja kornjaca. Zato draga vam srca pisem ovo da nesto naucite.
Pođimo redom od povijesti jer za poznavanje tematike El Clasica se treba poznavati povijest Spanjolske i njezina politicka pozadina.

-POVIJEST FRANCA I "KAKO JE NAVIJAO ZA REAL":

General Francisco Franco bio je pripadnik Falange, fasisticke stranke Spanjolske, koja tada zapocinje sukob sa Republikanskom strankom i koji izrasta u Spanjolski gradanski rat (1937.-1939.) FF uz pomoc fasistickih sila Italije i Njemacke dolazi na vlast. Italija mu je poslala 12.000 naoruzanih dobrovoljaca, a Hitler 24 aviona Kondor divizije (poznate po tome sto je bombardiranjem srusila Guernicu, kulturno sjediste baskijskog naroda) plus par tisuca njemackih dobrovoljaca kako bi se zagrijali za nadolazeci rat. Sjediste Republikanaca nije bilo u Barceloni nego u Madridu, i kada je Franco dosao na vlast pobio je i stotine Kastiljana, Andaluzana, Baska, ne samo Katalonaca. Kada je potpuno preuzeo vlast pocelo je njegovo upletanje u sport. Sada bi Barcini navijaci rekli da je srusio Nou Camp, pobio sve i svakoga itd itd. Jedini problem te price sto tada nije bilo Camp Noua nego je Barca igrala na Les Cortesu dragi moji. Iza toga govorite da je ukinuo katalonski jezik. Da, jeste, ali ne samo njega, ukinuo je i baskijski i galicijski. Ne vrti se svijet samo oko Katalonije nego oko svoje osi i oko Sunca. Okrenimo se sada malo prema "njegovom" Realu. On kao veliki navijac Reala misli da malo treba uljepsati Realov stadion Chamartin pa ga rusi tenkovima i granatama (kako umjetnicki od njega), raspusta citavu Realovu prijeratnu upravu, a dvojicu koja su mu se tada usprotivila likvidira. Njegovi vojnici haraceci po prostorijama kluba unistavaju i kradu sve do tada osvojene trofeje, a vecina igraca bjezi glavom bez obzira. Na celo skoro propalog kluba postavlja dva sebi odana covjeka, Juana Josea Valleju i Antonia Ortegu. Oni Real pretvaraju u klub kojo ne bi mogao pobjediti ni Kosmaj u Opcinskom natjecanju opcine Ljubuski. Tada na celo Reala dolazi Santiago Bernabeu koji pokusava vratiti dio prijeratne uprave, trazi nogometase i otudene trofeje. Dosta mu polazi za rukom i Realu vraca prijasnji sjaj. U meduvremenu se nesto zamjerio Francu pa je na njega pokusan i atentat, srecom bez uspjeha. Sada kada smo dokazali da je Franco bio najveci navijac Reala ikada, prijedimo madridsku rijeku Manzanares i dolazimo u dio grada koji navija za Atletico. Atletico je osnovan od strane baskijskih studenata iz Bilbaa da bi za vrijeme rata prestao s radom. U ponovni pogon ga vracaju Franco i njegovi piloti iz ŠGR pod imenom Aviacion de Madrid. FF je par puta javno rekao da navija za Atletico (Aviacion), a mnogo puta je i bio gledatelj. U to vrijeme je Atletico bio jedini klub u Spanjolskoj koji je na utakmice isao sa avionom, dok je Real isao autobusom. Sigurno je FF kao veliki navijac Reala htio malo oceliciti Blancose zar ne? Treba li napominjati da je za vrijeme vladavine FF Atletico osvojio pola trofeja u Spanjolskoj (11 od danasnjih 22). Da, veoma veliki navijac Reala. Nema sta.

-REAL 11-1 BARCELONA

Onda dolazimo do velike nocne more svakoga navijaca Barce jer kada im spomenete ovo oni bas kao na onoj reklami Snickersa iz Mr. Beana postaju Cheung, mjenjaju boju i digne im se dlaka. Zatim govore da je na poluvremenu usao neki lik ili vise njih, zaprijetili vatrenim oruzjem, mozda nekoga i upucali da bi zaprijetili da puste Realu. Pa kada im kazes da je na poluvremenu Real vec vodio, promjene plocu i onda kazu da je to bilo prije utakmice. Daj se dogovorite. Ali eto, idemo i ovdje po redu. Godina je 1943., polufinale Kupa kralja (tada Kupa generala), Real odlazi na gostovanje u Barcelonu i gubi 3-0. Nakon otprilike tjedan dana Barca dolazi u Madrid sada vec kompletnom Realu. Do kraja poluvremena Pruden, Barrinaga i ekipa utrpavaju Barci osam komada, ponavljam OSAM! Do kraja tekme Real daje jos tri, a Barca pocasni (garant neki od tih famoznih nasilnika igrao 7+ golova i oba daju gol). Sada dolazimo do pitanja, onoga sto Barcini navijaci najvise mrze, gdje su dokazi da je itko ikada usao? Ako jest, zasto Real nije dobio 5-0, a ne 11-1? Zasto se Barca danas ne ocituje o tome porazu kada nema Franca? Zasto je spanjolski nogometni savez priznao utakmicu i dan danas je drzi kao priznatu kada nema Franca? Ali da bih vam smanjio puls da ne dobijete srcani evo vam i par odgovora. U to vrijeme najveci spanjolski nogometni novinar i zadrti navijac Atletica iz Madrida, Bernardo Salazar pokusao je izvuci iz Barceloninih igraca priznanje da je netko usao u svlacionicu kako bi diskreditirao Real no igraci Barcelone su rekli da su na utakmicu dosli umorni jer su u tjedan dana imali tri utakmice od kojih su dvije bila gostovanja na koje su isli autobusom. Real je prosao u finale gdje se susreo sa Athleticom iz Bilbaa i pobjedio sa 48930-0. Da, to bi bilo u svemiru u kojemu navijaci Barcelone imaju mozak. Real je u tom finalu izgubio 1-0. Postavlja se pitanje zasto kada se vec gura Reala, Real i to nije osvojio? Kako bi smo zakljucili ovu pricu napomenimo da je iste godine nekoliko tjedana nakon Barca dozivjela najgori poraz u svojoj povijesti. Barcu je dobio osvajac Kupa generala te godine, Athletic Bilbao sa ogromnih 13-1. Gdje je ovdje Franco i tko je sada prijetio Barci? Realovski nastrojeni teletabisi i pokemoni? Ali idemo izbaciti taj famozni poraz od 11-1, iduca najveca pobjeda u El Clasicima je 8-2 gdje je Real dobio Barcu. Opravdajte malo i taj poraz.

-SLUCAJ DI STEFANO!

Godina je 1953., spanjolskim nogometom hara Aviacion de Madrid jer svi najbolji nogometasi Spanjolske igraju za njega. Barca i Real se okrecu strancima i imaju pik na istoga, Alfreda di Stefana. Alfredo di Stefano (dalje AdS) je igrac kolumbijskog Millionariosa koji je jos nekako vezan uz River Plate. Barca salje ponudu, celnici Millionariosa odugovlace jer ocekuju bolju. U igru upada Real, salje bolju ponudu i dogovara i uvjete sa Riverom, a Millionarios ga odlucuje prodati njima. Barca se zali na tu odluku sportskom sudu Spanjolske koji se odlucuje ne mjesati (dakle drzava se ne uplice u transfer pa nije ni odlucila da AdS pripada Realu), nego nalaze da se o tome dogovore igrac i klubovi. Odluka je pala da AdS igra jedno vrijeme za Barcu (za koju je i odradio par utakmica), a drugo za Real. Barca to nakon nekog vremena odbija i svoja prava prodaje Juventusu. AdS se ne slaze, sam otkupljuje svoj ugovor i pridruzuje se Realu s kojim ce pokoriti sve. VELIKA BARCINA GRESKA! Real je do tada bio prosjecan klub, no dolaskom AdS pocinju najljepsi dani najveceg kluba na svijetu. AdS u prve 24 utakmice postize 24 pogotka, u klub uskoro dolaze i Puskas i Koppa, a Real postaje najmocniji klub svijeta. Puskas 4 godine za redom osvaja trofej za najboljeg strijelca Spanjolske s prosjekom od 24 gola po sezoni. U Realu od tada najboljih 11 nogometasa svijeta igraju sestorica (AdS, Puskas, Koppa, Rial, Gento i Santamarria).

-TROFEJI OD 1939. DO 1975. (vrijeme kada je FF bio na vlasti)

Real je od osnivanja osvojio 62 trofeja Spanjolske u kojem igraju svi klubovi, od toga La Ligu 32 puta. Za vrijeme FF osvojio je 21 trofej (La ligu 14 puta, Kup generala 6 i Kup Eve Duarte 1) dakle oko 34% svojih trofeja u Spanjolskoj.

Barca je od osnivanja osvojila 64 trofeja (ono glavno La ligu 22 puta). Za vrijeme FF osvojila je 20 trofeja (La ligu 8 puta, Kup generala 9 puta i Kup Eve Duarte 3 puta) dakle oko 30% svojih trofeja u Spanjolskoj.

Atletico Madrid je od osnivanja osvojio 22 trofeja (ono glavno La Ligu samo 10 puta). Za vrijeme FF osvojili su 11 trofeja (cak 7 od svojih 10 La Liga i 4 Kupa generala) dakle ravno 50% svojih trofeja u Spanjolskoj.

Ovdje treba napometi da su natjecanja tipa Liga-kup i Superkup nastala nakon smrti Francisca Franca i da je ta natjecanja Barca osvajala 14 puta, a Real 10 puta. Real je u prve 22 godine Francova rezima osvojio samo 3 trofeja, Atletico 4, a Barca cak 9 (najvise od svih klubova). U Real zatim dolaze AdS i ekipa i Real nize uspjeh za uspjehom ne zahvaljujuci FF nego igracima kojima citava Europa (kamo li tada prosjecna Spanjolska) nije nista mogla pa su Kup prvaka osvajali 5 puta za redom u prvih pet godina. Ovdje bi Barcini navijaci rekli da je Franco i to sredio, ali ako ste procitali sve ovo gore i imate imalo mrve razuma u toj vasoj blesi zar zaista mislite da fasisticki diktator moze imati imalo utjecaja u poslijeratnoj razrusenoj Europi od dva covjeka (Hitlera i Mussolinija) koja su njemu pomogli doci na vlast. Danas je Njemacka najmocnija zemlja Europe pa spanjolski klubovi deru guzove i dalje. Od Spanjolske su utjecajem jace i Francuska, Britanija i Italija pa Real ima vise naslova sam od njih svih skupa, skoro. Ne pamtim bas da je netko ulovio Merkelicu da ugovara Ligu prvaka Bayernu, ili kraljicu Elizabethu da to radi za Man United. Zatim kazete da je to tada mogao osvojiti svatko pa vas pitam zasto je Barca u 38 godina natjecanja u tome formatu to natjecanje osvojila samo jednom?

-I NA KRAJU JOS PAR STVARI

FF od Barcelone ima dodjeljena priznanja za posebne zasluge kluba cak dva puta, a od Reala nijednom (na slici dolje predsjednik Barcelone, za kojega vi kao veliki navijaci Barcelone ni ne znate tko je, Augusti Montal daje zlatnu medalju sa draguljima "velikom navijacu Reala" Franciscu Francu.

Real nosi nadimak "Kraljevski klub" ne sto ga financira kralj ili ga drzi u vlasnistvu (Real ima preko 50.000 vlasnika tzv. Sociosa od kojih najvise postotka ima trenutacni predsjednik Florentino Perez koji nije kralj nego gradevinski biznismen), nego sto "Real" na spanjolskome jeziku znaci "Kraljevski" (Rey>Real>Royal>Kraljevski), a ime Real nose jos i Betis, Sociedad, Zaragoza i Mallorca. Toliko o vasem znanju bilo cega.

I vjerujem da ce se i nakon ovoga posta naci neki koji ce prozivati Real za Francov klub i reci kako je poraz od 11-1 namjesten. Ako se vodimo vasom logikom ja ne priznajem Barci pobjedu od 5-0 i 6-2 jer je Barca ljevicarski klub, a u vrijeme ova dva poraza Spanjolskom je upravljao premijer Zapatero koji je ljevicar, a Real je uvijek bio desnicarski klub. On je prije ove dvije utakmice u Realovu svlacionicu poslao policiju i svoje agente koji su izmlatili Realove igrace i prijetili im da puste utakmicu Barceloni. Mocna logika zar ne?

I da, da ne bi ispalo da samo vrijedam, svim postenim navijacima Barcelone cestitam na svim naslovima osvojenim ove godine. A ovima sto nemaju pojma o povijesti svoga kluba, pa vrijedaju moj savjetujem da se educiraju. Ja sam iznio dokaze svih svojih tvrdnji, a vi vase?

I Real je najveci klub na svijetu, uvijek bio i uvijek ce biti bez obzira kako vi pisali sebi povijest. Jer nogomet se ne igra od 2009., zaključuje svoj status ovaj zagriženi Realovac. 

I.Cr./Dnevnik.ba

26. travanj 2024 09:27