StoryEditor

Je li Federacija bošnjački entitet?

Piše Gloria Lujanović  /  29.07.2021., 23:30h

Federacija BiH je već danas faktički bošnjački entitet, rekao je za Dnevnik.ba Milan Sitarski, član stručnog tima Instituta za društveno – politička istraživanja i dodao kako je to zbog postojećeg ustavnog i zakonodavnog okvira koji je omogućio da se bošnjačkim glasovima biraju dužnosnici na mjestima koja pripadaju Hrvatima.

Iako je Klub izlasnika Hrvata u Domu naroda PS BiH uputio prijedloge izmjena Izborna zakona i taj se zakon usvajao po hitnoj proceduri, klub Bošnjaka Doma naroda PS BiH pokrenuo je mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda.

Ovim su potezom, bošnjački izlasnici pokazali koliko su, zapravo, protiv legitimnog načina izbora političkih predstavnika Hrvata u BiH, bez obzira što su doduše rijetko, u javnosti tvrdili suprotno.

 Sitarski smatra kako se izmjene Izbornog zakona sukladne odlukama Ustavnog suda BiH koje bi smanjile mogućnost ponavljanja nelegitimnog izbora hrvatskih predstavnika, moraju žurno provesti.

„Nakon izbora 2018., treba izmijeniti ustave BiH i FBiH kako bi se takva praksa potpuno onemogućili“, navodi Sitarski.

Glavni urednik Hrvatskog medijskog servisa, Milan Šutalo, ističe kako Federacija BiH s vremena na vrijeme postane bošnjački entitet, te da je od završetka rata do danas to bila u dva navrata.

 „OHR-ovim nametnutim ustavnim amandmanima i izbornim pravilima izvršna vlast u FBiH dva je puta uspostavljena gaženjem izborne volje Hrvata“, izjavio je Šutalo za Dnevnik.ba.

Napominje i kako Federacija BiH može postati bošnjački entitet nakon 2018 godine.

„Ukoliko se ne osiguraju zaštitni mehanizmi Hrvatima kroz izmjene Izbronog zakona, što je rješenje koju bošnjačka politička elita drži otvorenom, Federacija BiH će postati bošnjački entitet“, smatra Šutalo.

 Za razliku od Šutala i Sitarskog koji Federaciju BiH smatraju “tek povremenim bošnjačkim entitetom“, Marin Topić tvrdi kako je onda to postala prvog dana nakon što je ugašena Hrvatska Republika Herceg Bosna.

„Federacija jest bošnjački entitet i to zahvaljujući međunarodnoj zajednici i uspješnim asistencijama određenih hrvatskih i bošnjačkih političara“, izjavio je Topić za Dnevnik.ba.

Spornim smatra i “erdoganizaciju“ Federacije BiH i brojne radikalne islamske pokrete koji su je pretvorili u, kako tvrdi, kalifat.

„Pitanje je do kad će taj kalifat u srcu kršćanske Europe potrajati, odnosno, kada će EU i međunarodna zajednica inače, shvatiti, da su svojim politikama stvorili i dali priliku za stvaranje jedne takve države u srcu Europe, Federacija BiH je već pokorena, ostaje samo još Republika Srpska“, rekao je Topić.   

Dnevnik.ba 

29. travanj 2024 00:45