StoryEditor

Ivica Šarić: sarajevskim Hrvatima moraju se baviti legitimni predstavnici

Piše Ivana Cvjetković  /  29.07.2021., 15:08h

Operni pjevač, političar, jedan od dva Hrvata u SDA, novoizabrani dogradonačelnik Sarajeva Ivica Šarić na svoj prvi radni dan razgovarao je za Dnevnik.ba između ostalog o položaju Hrvata u Sarajevu. Kao član SDA, Šarić je neka pitanja vješto izbjegao, iako smo na jednom pitanju primijetili da je percepciju Hrvata o sebi istraživao na forumu Hercegbosna.org.

Razgovarala: Ivana Cvjetković, Dnevnik.ba

Kako ste zadovoljni izborom novog gradonačelnika?

To je stvar stranačke opredijeljenosti. Ono čime nisam zadovoljan su te međustranačke borbe, koje su izgleda važnije od onoga zbog čega se gradonačelnik i bira, svega onog što treba da radi. Imamo izjave onih koji nisu prošli da im je malo trebalo da sruše ove ili one, a ne govore da je malo trebalo da se najzad pokaže kako se treba živjeti u ovom gradu, kako raditi da grad Sarajevo bude glavni grad kakav zaslužuje biti, sa takvom svojom poviješću, raznolikom, ali značajnom i kako će biti građanima koji ovdje žive.

Što se može učiniti za Sarajevo? Vi ste bili kandidat i na prethodnom izboru za gradonačelnika, kako biste Vi radili?

Mislim da nije važno tko je gradonačelnik, tko dogradonačelnik, predsjednik gradskog vijeća, zamjenici, ako svi zajedno ne radili. I bez blokada opozicije. Prve tri godine bismo svi zajedno trebali raditi, pa posljednju pred izbore se može kritizirati i pokazivati da bi oni to bolje.

Kako ocjenjujete rad bivšeg gradonačelnika Ive Komšića?

Komšić nije bio u zavidnom položaju. Nije imao podršku Gradskog vijeća. Za njega mislim da je dobar, ali ne mogu cjelokupan rad komentirati, s obzirom na te okolnosti.

Ovlasti samog gradonačelnika nisu velike? Koliko se uopće može napraviti?

Grad Sarajevo je atipičan u odnosu na sve druge glavne gradove. Uzmimo samo primjer Zagreba, koji ima proračun od oko dvije milijarde maraka i gdje su nadležnosti gradonačelnika maksimalne. O tome se dugo raspravlja i mislim da će vremenom i to promijeniti. Sad je vrlo važna priprema EYOF-a, jer mi smo olimpijski grad. Od 1984. nismo imali neki ozbiljniji sportski događaj. Sad imamo priliku da se pokažemo, pa možda i za neka druga i veća natjecanja.Također žičara, koja je značajna za imidž grada Sarajeva. Povijesni muzej će biti pri gradu, pripremljena su sredstva i grad polako dobiva sadržaje koji će opravdavati njegov status. Nažalost, ovdje se sve očekuje sutra. Ovo je država u kojoj ništa ne ide lako, ali treba pokrenuti inicijativu.

Vi ste Hrvat koji je u SDA, to je neobična kombinacija.

Bez obzira koja je stranka, ona treba biti servis pojedincu kojemu je dala povjerenje, a onda je na pojedincu kako radi, za koga i koji su njegovi rezultati. Bio sam nestranački ministar kulture i sporta u dva mandata i onda sam dobio prijedlog da uđem u stranku, međutim, kad sam vidio ljude koji ulaze u stranku samo radi pozicije, bez da su dali neki doprinos, a ja sam već iza sebe imao i rezultate i poziciju, onda sam pristao.

Budući da ste bili ministar kulture i sporta, pretpostavljam da ćete se i u budućnosti zalagati za projekte koji dolaze iz ovih oblasti.

Grad ima određeni proračun za kulturne i sportske aktivnosti i neke već tradicionalne manifestacije, ali ima prostora da se još radi.

Jeste li zadovoljni odnosom vaše stranke prema Hrvatima u BiH?

Pa, pročitao sam neke komentare, je li Ivica Šarić zadovoljan položajem Hrvata, jer je njegov položaj dobar i funkcije koje dobiva.

I je kakav je vaš odgovor?

Ivica nije radi sebe tu. Kao operni pjevač sam mogao živjeti i raditi bilo gdje u Europi. Nisam ni uzeo funkciju da bi meni bilo bolje. I ne treba prema meni mjeriti status Hrvata u Sarajevu i BiH. On ovisi o legitimnim predstavnicima. Trebaju se za sve boriti isto, na svim teritorijima, a ne samo gdje im je veća koncentracija glasačkog tijela. Energija koju troše za stvaranje nekih novih granica, može se utrošiti za stvarnu pomoć narodu, jer ljudi odlaze.

Kad ste već sami spomenuli neke nove granice, odnosno stvaranje Trećeg entiteta, smatrate li da i Hrvati imaju pravo na taj svoj entitet?

Ja sam se zaista svo ovo vrijeme bavio kulturom, tako da o tome ne bih govorio. Samo mislim da u jednoj priznatoj državi od različitosti ne treba praviti problem. Ja bih bio sretan kad bismo mi razmišljali samo o ekonomskom boljitku.

Konkretnije; jeste li vi protiv promjena i entiteta?

Ja sam za sve promjene na bolje. Nisam još čuo nikakav prijedlog. To je malo neozbiljno. Svi pričaju o tome, podržavanje i protivljenje, a još uvijek ne znamo ni što je to.

Kako Vi kao Hrvat koji je trenutno na najvišoj poziciji u Sarajevu možete doprinijeti boljitku svoga naroda?

To ne ovisi samo o meni. Kad sam bio ministar, nisam dao da se prave razlike. Sredstva za projekte sam dodjeljivao hrvatskim društvima. Ranije se mjerilo po broju stanovništva i to je pogrešno. Na mjesto ministra sam postavljen iz reda Hrvata i ja sam to tako i shvatio.

Dolazite li u sukob interesa sa svojom strankom?

Ne. Nisam imao ni sugestije, ni zamjerke iz SDA. Moje ne znači ne, i to svi znaju. Primjerice, pomogao sam i Kraljevoj Sutjesci, odakle sam ja. Uradili smo rasvjetu, to nije mala investicija, iz Sarajeva je odmah prihvaćeno.

Volite li više Sarajevo ili Kraljevu Sutjesku?

Kraljeva sutjeska je nešto posebno. Tamo sam živio do trinaeste godine i proveo najljepše djetinjstvo. I svi oni koji dođu i vide taj grad kažu da naši kraljevi i nisu bili toliko naivni kada su birali mjesto življenja.

Kako komentirate borbu za Bobovac i incidente koji se već nekoliko godina događaju?

Očigledno je da su svi shvatili koliko je važan Bobovac i Kraljeva Sutjeska. I ne trebamo pisati tri povijesti. Važno je samo da se držimo činjenica. 

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 11:46