StoryEditor

Gasi suce, pali tehnologiju!

Piše Toni Raspudić  /  04.05.2018., 07:05h

Od četiri utakmice ovog tjedna u ova dva natjecanja, u njih tri suci su donekle odigrali glavnu ulogu tko će igrati u finalu.

Najprije se u utorak podigla prašina oko Marcelovog igranja rukom i nedosuđenog penala za Bayern. I sam Brazilac je priznao kako se radilo o najstrožoj kazni, ali kakve koristi Bavarcima kada to nije vidio sudac Cakir. Ali ne samo on, što je s onim petim/šestim pokraj gola. Koja je njihova uloga uopće?

U srijedu dva nedosuđena penala za Romu. Kod prvog je pogriješio pomoćnik sa zastavicom (drugi/treći sudac). Sudio je nepostojeće zaleđe Džeki kojeg kasnije u šesnaestercu ruši vratar Liverpoola.

Drugi nedosuđen jedanaesterac je bio još očitiji. El Shaarawyjev udarac rukama, u maniru suigrača Kariusa, blokira Alexander-Arnold. Suci su opet slijepi...

Na početku utakmice mogao je biti dosuđen penal i za Liverpool kada je Fazio odgurnuo Manea, ali ovdje se djelitelj (ne)pravde Skomina mogao izvući na famozni intenzitet guranja.

I u četvrtak se uz pomoć suca jedna momčad plasirala u finale. Marseille je nakon produžetaka protiv Red Bull Salzburga pridružio Atletico Madridu u finalu. No, ponovno će se vući repovi oko sudačke pogreške.

Odlučujući gol Rolanda za 2:1 nakon kornera nije uopće sporan, ali sporan je taj korner, kojeg uopće nije bilo jer se lopta van granica igrališta odbila od Marseillovog igrača. Ni to nisu vidjeli glavni sudac Karasev niti onaj pomoćnik kraj gola.

Hrvati su tako, možda (tko zna bili Salzburg uopće prošao) ostali uskraćeni za sigurno osvajanje i Europa lige jer bi se Šimi Vrsaljku (Atletico Madrid) u finalu (možda) pridružili Duje Ćaleta-Car i Marin Pongračić.

Zbog svega ovoga, vjerojatno je ovo posljednja sezona bez pomoćne tehnologije u dva europska natjecanja. Pritisak na UEFA-i će biti velik, opravdan, jer suci se nisu pokazali dostojnim sami donositi odluke u ovako važnim utakmicama.

Na sreću FIFA je odlučila za Svjetsko prvenstvo u Rusiji koristiti VAR tehnologiju, koja se koristi u Bundesligi i Seriji A. Tako da bi ovo mogao biti najpošteniji Mundijal do sada.

Nogomet s ovom tehnologijom neće izgubiti nikakvu draž već će samo skloniti suce u drugi plan – tamo gdje im je i mjesto.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 21:32