StoryEditor

Evo kakva je situacija bila u Premijer ligi BiH protekle tri sezone nakon 16 kola

Piše Toni Raspudić  /  05.11.2018., 02:11h

Klubovi bosanskohercegovačke Premijer lige odigrali su 16. kola i očekuju ih još tri kola prije zimske pauze, te ukupno još šest kola do kraja regularnog dijela prvenstva, a na proljeće započinje taj novi sustav natjecanja - trokružni.

Posljednje dvije godine Zrinjski i Željezničar su vodili mrtvu trku za naslov koji je na kraju pripadao Plemićima. Mostarska momčad je tri godine zaredom prvak države, a na tome može zahvaliti sjajnim igrama u drugom dijelu sezone.

Nije ništa čudno za Mostarce da nakon 16 odigranih kola ne budu na vodećoj poziciji, a kasnije osvoje naslov. U posljednje tri sezone, dva puta je bilo tako.

Sezona 2017/18

Prošle sezone Zrinjski je nakon 16. kola imao 31 bod i nalazio se na trećem mjestu ljestvice iza Širokog Brijega (34 boda) i Željezničara (32), dok je Sarajevo bilo četvrto s 29 bodova. No, nakon kraja regularnog dijela Zrinjski je bio vodeća momčad s isto bodova kao i Željezničar (50), dok je Široki Brijeg kasnio već osam bodova (42), a Sarajevo ogromnih 10 (40).

Zatim je u Ligi za prvaka Zrinjski dokrajčio konkurenciju, a ljestvica je na kraju izgledala ovako:

Rezultati by SofaScore

Sezona 2016/17

Pretprošle sezone se Zrinjski nakon 16. kola nalazio u situaciji u kakvoj je danas Sarajevo. Imali su Plemići (32) pet bodova prednosti nad Bordo timom (27), dok je Željezničar imao 23 boda, a Široki Brijeg 20.

No, na kraju regularnog dijela, tj. nakon 22 kola. Željezničar je uspio nadoknaditi veliki zaostatak upisavši sve pobjede i primakao se vodećem Zrinjskom na samo bod zaostatka (Zrinjski 45, Željo 44). Sarajevo je također bilo blizu s 43 boda, dok je Široki Brijeg podbacio i zauzeo 7. mjesto te otišao u Ligu za ostanak.

Zrinjski i Željezničar su nastavili mrtvu trku i u Ligi za prvaka, a naslov je pripao Plemićima koji su ostali bod ispred Želje. Sarajevo je bilo treće s pet bodova zaostatka za prvakom.

Rezultati by SofaScore

Sezona 2015/16

Te sezone u Premijer ligi BiH se natjecalo 16 klubova i nije bilo Lige za prvaka, odnosno Lige za ostanak. Igrao se klasični sustav kući/vani protiv svakog kluba u ukupno 30 kola, a Zrinjski je suvereno osvojio titulu na kraju. No, nakon 16. kola situacija za Mostarce nije bila najbolja jer je Široki Brijeg bio vodeća momčad s 34 boda, a Zrinjski je bio drugi s 30 bodova. Sarajevo je imalo 27, a Željezničar samo 21 bod.

Ali, u drugom dijelu prvenstva, Plemići ne samo da su nadoknadili zaostatak nad hercegovačkim susjedom već su na kraju sigurno osvojili titulu.

Rezultati by SofaScore

Ove sezone neće biti Lige za prvaka/ Lige za ostanak, niti će se igrati klasično kući/vani, već je donijet novi sustav natjecanja - trokružni. Nakon 22 kola,  gdje bi svaki tim imao po jednu domaću i jednu gostujuću utakmicu s protivnikom, slijedi preostalih 11 kola. Tu će momčadi odigrati još po jednu utakmicu sa svakim protivnikom, a po Bergerovim tablicama će se odrediti tko igra kući, a tko u gostima.

Prvih šest klubova na ljestvici, imat će po jednu utakmicu više pred svojim navijačima - znači - šest kući, a pet u gostima. Npr. prva momčad (nakon 22 kola) igra kući protiv drugoplasirane, a u gostima protiv trećeplasirane itd.

Iz svega ovoga da se naslutiti kako će nas i ove godine čekati neizvjesno natjecanje, a prvak će se čekati do samog kraja.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 08:51