StoryEditor

Esencijalne aktivnosti Franje Topića: paneli, kokteli i – rasprodaja Napretka

Piše Tvrtko Milović  /  18.08.2017., 04:08h

S obzirom da je Zagrebački Napredak ujedno najaktivnija podružnica Napretka uopće, i da se suočila s neprimjerenom odmazdom, odlučili smo istražiti: Čime se HKD Napredak i njegova Središnjica uopće bave posljednjih godina!?

Analizom posljednjeg dostupnog Napretkovog Godišnjaka br. 64 (izašao u prosincu 2016. a odnosi se na 2015.) godinu, možemo komparirati aktivnosti Podružnice Napredak Zagreb i Središnjice u Sarajevu, te egzaktno utvrditi koga je trebalo raspustiti i iz Napretka izbaciti.

U skoro devet stranica, Predsjednik HKD Napredak taksativno navodi svoje aktivnosti u 2015. godini. I ima tu svega.

Vrlo važne aktivnosti Predsjednika

Svoju 28. godinu mandata počeo je gostovanjem na FACE televiziji.

Već 13. siječnja je imao sastanak sa svojim suradnicima iz Središnjice s kojima se nije vidio od prošle godine.  

Poslije toga je išao na dodjelu nekakve nagrade Ivici Šariću (SDA).

Dva dana je bio u Strasbourgu na sastanku Paneuroske unije, pa je dva dana bio na teološko-pastoralnom tjednu u Zagrebu, pa je nazočio Danu sjećanja na stradale Sarajlije. Sve bitne aktivnosti za Napredak.  

Već u veljači Topić kreće u svoje prave aktivnosti – rasprodaju Napretkove imovine. Radio postaju Vrhbosna pokušava prodati Dnevnom listu. Kasnije su shvatili da je Dnevni list propali medij i da nema prebijene marke, tako da Vrhbosnu ne prodaje njima, nego nešto kasnije Radiju Stari Grad vlasnika Adnana Osmanagića. Bio je to posljednji hrvatski medij u Sarajevu, ako se bilo što u Napretku uopće može nazvati hrvatskim.

Te 2015. Topić je pohodio i tjedan međuvjerskog sklada te sastančio sa reisom Huseinom Kavazovićem (SDA) i Hasanom Čengićem (SDA).  

Bio je i na seminaru Europskih studija a dva dana u ožujku je proveo kao gost u Europskom centru za radnička pitanja(!?!). Ne treba izostaviti ni važan sastanak sa predstavnicima Adenauer Stiftunga a da je živo zainteresiran za radnička i neradnička prava, Topić je demonstrirao na Međunarodnoj konferenciji o socijalnom dijalogu u Beogradu!

Ono što posebno upada u oči jesu gotovo bezbrojni sastanci sa potpuno anonimnim ljudima, a u „izvještaju o radu“ upadljivo nedostaje smisao svih tih sastanaka. Dakle, tko su svi ti ljudi, i što se s njima razgovaralo!?

Brojni su Topićevi posjeti za Napredak potpuno besmislenim događajima i prijemima, ali i odlasci na sastanke sa dužnosnicima SDA. Naime, jedna od glavnih preokupacija Franje Topića upravo je raspolaganje imovinom, odnosno njenim prihodima. Tim povodom je bio čest gost kod načelnika općina i ministara. Posebice onima iz SDA. Nekako su mu oni najbliži.

Topićevo bavljenje politikom nerijetko prevazilazi sastanke sa dužnosnicima SDA. Sastanke je imao i sa brojnim veleposlanicima: Ivanom Del Vecciom, Martinom Pammerom, Stanimirom Vukičevićem, Larsom Gunarom Wigemarkom... s njima je razgovarao o „aktuelnim političkim pitanjima“.

U svoje aktivnosti Predsjednika HKD Napretka Franjo Topić uredno navodi i aktivnosti u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu, gdje je inače – profesor. 

Otkačeni lipanj 2015.

Prva aktivnost koja se tiče osnovne svrhe Napretka i njegovih Statutarnih obaveza, Predsjednik Topić imao je 10. lipnja kada je promovirao knjigu „U sjenci Branka Mikulića“. Za one koje ne znaju, Branko Mikulić je bio visoki funkcioner u socijalističkoj Jugoslaviji, istoj onoj Jugoslaviji koja je zabranila rad Napretka!

Članove Napretka mogla bi zagolicati stavka od 16. lipnja gdje Topić navodi kako je „sudjelovao na vrlo zanimljivoj radnoj večeri u austrijskom veleposlanstvu“.

Što je to moglo biti toliko zanimljivo a da svojim članovima ne kaže o čemu se radi!? Vjerojatno se dokopao neke donacije, pa bi se pohvalio ali ne smije jer je zadržao sebi.

Inače, previše je često kod Martina Pammera a da novac nije uključen.

Lipanj je bio dosta plodan mjesec pa je tako Predsjednik Napretka zajedno sa prijateljem Nerzukom Ćurkom nazočio panel diskusiji „Nova uloga Njemačke u svijetu“. Vrlo bitna aktivnost za Nepredak.

Isti mjesec je ponovo nešto radio za Europski centar za radnička prava, a 27. lipnja je nekako stigao biti i na koktelu fondacije Sarajevo srce Europe.

Tako je. Pijenje koktela nekakve fondacije je aktivnost Predsjednika HKD Napredak!

Ako to nije smiješno, sljedeća aktivnost otkačenog lipnja gospodnjeg 2015. svakako jeste pa ćemo je citirati u potpunosti:

 • „Imao sam sastanak s predstavnikom firme Elmont g. Kulenovićem vezano za uređaj za isušivanje vlage u podrumu Napretkove palače“

U narodu, s kojim Topić odavno već nema nikakvog kontakta, to bi se reklo: „Sjeo sam s vodoinstalaterom da ispumpa vodu iz podruma“. No, monsinjoru Topiću je to sastanak s predstavnikom...

Da zaključimo lipanj: koktel od 27. je urodio plodom jer je već 30. istog mjeseca Topić „nazočio sjednici udruženja Srce Europe“. Tisuće članova Napretka su u deliriju od sreće.

Ljeto opušteno

Srpanj je mjesec odmora, ali empatičan na stradanja Bošnjaka, Franjo Topić stigao je  u Potočare 11. srpnja na obilježavanje 20 godina genocida. Na žalost, te godine nije stigao ni na jedno stratište hrvatskog naroda. Jer tko je kriv hrvatskom narodu što nije u SDA.

Kolovoz je proveo u Hrvatskoj obilazeći crkve i ministre.

U rujnu je osim bajramskog prijema samo uspio stići na sastanak sa predstavnicima legendarne fondacije Sarajevo srce Europe. Što to s njima toliko radi, ostat će vječna misterija.

Franjo Topić je i veliki putnik. U ovom pregledu smo njegova putovanja uglavnom preskakali. Ipak, posjetu Milanu i organizaciji Movimento Cristiano Lavoratori i predavanje o papinoj enciklici nije lijepo preskočiti. Red je pokazati članovima Napretka kakve sve aktivnosti financiraju.

U Listopadu je Topić još uspio primiti neku donaciju u Derventi, predavati opet na konferenciji Paneuropske unije te skoknuti do Beča malo.

A da je nešto stvarno zanimljivo bilo na radnom ručku u austrijskom veleposlanstvu, pokazuje još jedan, četvrti te godine, sastanak sa veleposlanikom Martinom Pammerom.

Što se tiče studenog i prosinca, oni su uglavnom rezervirani za jednu od šest aktivnosti kojim se središnjica Napretka uopće bavi – božićni koncert. Zbog toga se 04. studenog sastao sa dopredsjednicom Napretka, s kojom se inače vidi svaki dan. Nek stoji kao aktivnost...

Za sljedeći tekst o Franji Topiću će biti zanimljiv sastanak sa Tomislavom Batinićem 12. studenog. Iako nam Topić u godišnjaku ne navodi tko je Batinić i koji je povod sastanka, mi znamo da je Tomislav Batinić 20 godina bio tajnik Napretka, počasni član Napretka i savjetnik Predsjednika! Valjda je Topiću bilo glupo navesti da se sastao sa starim prijateljem i svojim savjetnikom.

Do kraja godine, Topić je još jednom utvrdio stara prijateljstva – pokupio lovu iz Federalnog ministarstva kulture, nazočio simpoziju na fakultetu na kojem radi, sudjelovao na simpoziju o Daytonu (i u to se razumije), bio na prijemu u Predsjedništvu BiH, Svečanoj akademiji SABNOR-a te bio na međunarodnoj konferenciji o socijalnom dijalogu!

Zadnjim atomima snage Topić se uspio sastati i sa Valentinom Inzkom, što je i njemu dobro došlo da može glumiti kako njegov boravak u BiH ima neke svrhe.

Sastanci s prijateljima

Bile su to aktivnosti Predsjednika HKD Napredak za 2015.

Zainteresiranim članovima možda upada u oči zašto se među ovim bitnim aktivnostima nije našla i organizacija redovite Skupštine Društva koja je obavezna po Statutu. Ali tko šljivi Statut još... Topić nije ni sazvao skupštinu te 2015.

Što se tiče Uprave, ona na nekoliko održanih sjednica nije radila ništa osim što je konstatirala Topićeve „aktivnosti“, od kojih se najviše raspravljalo iznajmljivanju kavane Imperijal i prodaji RP Vrhbosna. Sve esencijalna pitanja Napretka.

Glavne aktivnosti Franje Topića u 2015. godini se mogu sažeti redoslijedom:

 • Sastanci s prijateljima
 • Putovanja na sastanke s prijateljima
 • Nazočenje besmislenim simpozijima
 • Vjerske aktivnosti (formalno sekularnog Društva)
 • Iznajmljivanje nekretnina
 • Prodaja Radija
 • Borba za radnička prava (osim prava uposlenih u Napretku)
 • Promocija vlastitih knjiga
 • Promocija knjiga svojih prijatelja
 • Ostale aktivnosti u svrhu osobne zabave
 • Pijenje koktela

Ni za jednu aktivnost koju je Predsjednik HKD Napredak naveo u 2015. godini nije jasna svrha i korist za sam Napredak. U izvješću ne stoji ni jedan rezultat, ili barem najavljeni cilj aktivnosti, a uvidom u aktivnosti iz 2016. godine vidimo da je kompletna 2015. godina za Društvo bila potpuna propast.

Za jednu udrugu nije toliki problem što ima predsjednika kojeg se ne može riješiti već 28 godina koliko je problem što se taj Predsjednik gotovo isključivo bavi stvarima koje nisu njegova misija i dužnost po Statutu. Groteskno zvuči činjenica da je isti Predsjednik autor knjige „Napredak je misija“.

Još je veći problem što kršenje Statuta prođe nezabilježeno na sljedećoj održanoj Skupštini iz 2016. i da se stanjem u Napretku ne bavi Društvo unutar svojih institucija nego to mora činiti novinar u javnosti.

Nasuprot Središnjici u Sarajevu koja ne radi ništa osim božićnog koncerta i jednog šahovskog turnira, podružnica Zagreb organizirala je 40 različitih manifestacija!

Ovakav očiti nesrazmjer u aktivnostima između Predsjednika koji zaboravlja Skupštine te održava „sastanke“ s vodoinstalaterima i podružnice koja organiziora niz koncerata, kulturnih manifestacija, dobrotvornih priredbi i donacija, morao je završiti nečijom smjenom.

Kako je 28 godina mandata jednom predsjedniku malo, onda je bilo potrebno smijeniti podružnicu Zagreb, koja je očito pogrešno shvatila smisao postojanja HKD Napredak.

 

U sljedećem tekstu: Bespoštedna borba Franje Topića za uništenje Napretka

 

Dnevnik.ba

 

 

18. srpanj 2024 14:30