StoryEditor

Dodik ima namjeru zaustaviti tužbu Komšića protiv Hrvatske

Piše D  /  09.10.2018., 12:10h

Čović je uvjerljivo pobijedio među bh. Hrvatima no bošnjački glasovi su pomogli Komšiću da uđe u ovu instituciju po treći put. Osim njih, tu je i Džaferović kao bošnjački član Predsjedništva.

Ono što je zanimljivost ovih izbora jest to da bi zaštitnik hrvatskih interesa u Predsjedništvu BiH mogao biti upravo Milorad Dodik.

Činjenica je da će u Predsjedništvu BiH u novom sazivu biti teško, jer će tu sjediti Dodik i Komšić, obojica vični žestokom rječniku, a potpuno suprotnih viđenja BiH. Komšić je za tzv. građansku BiH, dok Dodik ističe da ga ništa osim Republike Srpske ne zanima.

Komšić je u prvom intervjuu nakon izbora najavio da će tužiti Hrvatsku međunarodnom sudu u Hamburgu zbog Pelješkog mosta, a Dodik je najavio da će tražiti da u Predsjedništvu BiH visi zastava Republike Srpske i da on kao član Predsjedništva polaže zakletvu u skupštini RS.

Pokuša li Komšić zaista pokrenuti suludu tužbu protiv Hrvatske, Milorad Dodik će zasigurno biti protiv.

Tako ćemo imati situaciju u kojoj se u Predsjedništvu BiH hrvatski kandidat zalaže za tužbu protiv Hrvatske, dok je srpski član Predsjedništva protiv.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 16:32