StoryEditor

Čović: Hercegbosanska šestorka je apsolutno nevina

Piše D  /  27.11.2017., 01:11h

Mislim da je hercegbosnaska šestorka apsolutno nevina, odnosno da su to nevini ljudi, izjavio je danas u Mostaru hrvatski član Predsjedništva te predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH i HDZ-a BiH Dragan Čović.

Govoreći nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH i Predsjedništva HNS-a BiH, Čović je izjavio kako je evidentno da Haag nije doprinio pomirenju unutar BiH, a „naša je zadaća da to povjerenje i pomirenje, bez obzira na presude, moramo zajedno graditi“.

„Uvjereni smo da ovu  presudu treba dočekati dostojanstveno. Presuda neće utjecati na politički ambijent koji je ispred nas. Vjerujemo da dajemo apsolutni doprinos da se okrenemo budućnosti i našem europskom putu iako smo svjesni da nas dio političkih snaga u BiH stalno drži u prošlosti i to u godinama zadnjeg rata“, rekao je Čović.

Hrvatski član Predsjedništva BiH je naglasio kako hrvatski politički dužnosnici smatraju kako presuda Prliću i ostalima ne bi smjela imati pretjerani utjecaj na aktualnu političku situaciju u BiH.

„Očekujem da Jadranko Prlić i drugi budu oslobođeni. Oni su već platili iznimnu cijenu – 13 i pol godina su vezani za Haag. Mislim da ta odluka, kakva god da bude neće imati utjecaja na poziciju hrvatskoga naroda u BiH“, rekao je Čović.

Podsjećamo, u srijedu će Haški sud izreći drugostupanjsku presudu u predmetu Prlić i ostali. Haški sud prvostupanjskom presudom vojni i politički vrh Hrvata u BiH, Prlića, Praljka, Ćorića, Petkovića, Stojića i Pušića osudio je na 111 godina zatvorske kazne za udruženi zločinački pothvat protiv bosanskih Muslimani na teritoriju Hrvatske Republike Herceg-Bosne, a koja je, prema Haaškom tribunala, trebala biti sastavni dio Hrvatske, odnosno, Banovine prema granicama iz 1939. godine.

Prvostupanjskom presudom je rečeno kako su na čelu udruženog zločinačkog poduhvata, uz Matu Bobana, odnosno civilne i vojne strukture HVO-a i HRHB, bili i prvi predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman, načelnik glavnog stožera HV-a Janko Bobetko i ministar obrane RH Gojko Šušak, koji su svojim djelovanjem pomogli u provedbi UZP-a i tako stvarali "Veliku Hrvatsku". Vojna i civilna vlast Hrvata u BiH bila je, prema prvostupanjskoj presudi, pod (ne)izravnom kontrolom službenog Zagreba, a jedinice HV-a sudjelovale su u ratnim zbivanjima na području BiH, čime je RH proglašena sudionicom  međunarodnog oružanog sukoba, odnosno, agresor na teritorij današnje BiH. 

„Jasnog smo stava kako je Hrvatska dala najveći doprinos da BiH danas bude međunarodno priznata i u današnjim granicama. K tomu, ogroman je broj žitelja BiH koje je Hrvatska zbrinula tijekom rata, bez obzira na vjeru i naciju. Svjesni smo da je u ratu bilo zločina na svim stranama i da je to nešto što ne možemo na bilo koji način relativizirati. Svaki zločin mora biti prepoznat i svaka žrtva mora imati poštovanje. To nema nikakve veze s presudom koja će uslijediti 29. studenog“, izjavio je Čović.

Ipak, dodao je kako je potrebno graditi BiH i svjestan je da će presudu tri strane različito doživjeti. Ne misli, pak, da će presuda šestorci imati puno veze s izmjenama Izbornoga zakona BiH.

„Mi smo krenuli u traženje izmjena Izbornoga zakona kako bismo bar 150 dana prije izbora imali riješen problem ništavnosti onih odluka koje je Ustavni sud BiH stavio van snage. Osnova svega treba biti da jedan narod drugom ne bira predstavnike. Nećemo dozvoliti da presuda šestorci bude i na kakav način povezana s Izbornim zakonom. Mi se okrećemo prema budućnosti, iako nećemo ni zatvoriti oči pred bilo kojim danom iz naše prošlosti“, rekao je Čović.

Hrvatski i bošnjački narod, dodao je, opredijeljeni su da žive skupa i ovdje grade budućnost.

„Može biti nekih usijanih glava, no mi moramo učiniti sve da stvorimo organizam koji može normalno funkcionirati. To ćemo uraditi i kroz Izborni zakon i moramo osigurati ravnopravnost svih naroda na svakom pedlju BiH. A tko priziva rat, rat neka mu bude u kući“, izjavio je Čović.

J. Gudelj / Dnevnik.ba

28. travanj 2024 17:16