StoryEditor

Brojke ne lažu, Dinamo je drugi najbolji klub u Europi!

Piše Toni Raspudić  /  25.11.2019., 04:11h

Pred zagrebačkim Dinamom jedna je od najvažnijih utakmica u njegovoj povijesti. Modri se u utorak bore s Atalantom kako bi nastavili svoj put u Europi. Pitanje je hoće li taj put nastaviti u Ligi prvaka ili u Europskoj ligi.

U prošlom kolu skupine C izgubljena je velika prilika kada se Šahtar u ludoj završnici dokopao remija, ali za momčad Nenada Bjelice nije sve propalo. Dovoljan im je remi na San Siru kako bi Atalanta konačno ispala iz borbe i sigurno bila posljednja u skupini. Taj bod iz Italije bi Dinamu sigurno donio Europsku ligu, a za prolaz u Ligu prvaka morali bi se osloniti na Manchester City i Atalantu u njihovim utakmicama sa Šahtarom.

No, i ova sezona u Europi je ogroman uspjeh za Dinamo, ali i za hrvatski nogomet. Modri su druga momčad koja je najviše bodova donijela svojoj zemlji od svih klubova koji se natječu u Europi. Velikih 13 bodova, a ispred njih je jedino Celtic koji je osvojio 13,5 bodova za škotski nacionalni koeficijent.

Dinamo je u kvalifikacijama za Ligu prvaka osvojio 5 bodova (imao je 4 pobjede i 2 remija/ pobjeda nosi 1 bod, remi 0.5 bodova), a za plasman u skupine najelitnijeg europskog natjecanja dobio je još 4 boda bonusa. U skupini su Modri do sada osvojili 4 boda (1 pobjeda i 2 remija/ pobjeda nosi 2 boda, remi 1 bod). Što sveukupno donosi 13 bodova.

Prolazak u nokaut fazu Lige prvaka donio bi Dinamu dodatnih 5 bodova, ali i još koji bod u skupini jer je nemoguće proći u osminu finala Lige prvaka barem bez boda protiv Atalante.

No, to što Dinamo igra dobro u Europi, ne znači da i Hrvatska raste u svom nacionalnom koeficijentu ove sezone. Svaki klub svoje osvojene bodove mora podijeliti s brojem klubova iz svoje zemlje koji su te sezone igrali europska natjecanja. Hrvatski je imala četiri predstavnika i problem je u lošim igrama ostala tri kluba. Rijeka je ove sezone osvojila 2.5 boda, a Hajduk i Osijek samo po 1. Tako su hrvatski klubovi osvojili sveukupno 17.5 bodova, ali kada se to podijeli na 4, Hrvatska je do sada u ovoj sezoni u svoj nacionalni koeficijent spremila svega 4.375 bodova. 

(Osvojene bodove svih klubova i zemalja možete pogledati OVDJE!)

Čak je drugi srpski klub - Partizan (7.5) osvojio više bodova sam, nego preostala tri hrvatska kluba (4.5). Ili Zrinjski (4.5) je sam osvojio ove sezone u Europi koliko Rijeka, Hajduk i Osijek zajedno.

Ne poprave li igre preostali hrvatski klubovi u budućnosti, Hrvatska će u nacionalnom koeficijentu samo opadati. Pogotovo će važna biti iduća sezona kada će Hrvatska imati pet predstavnika u europskim natjecanjima, ali to isto znači da će se svi bodovi osvojeni u Europi dijeliti s 5.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 12:03