StoryEditor

Britvički križ - arheološko otkriće bake Ljubice

Piše D  /  29.07.2021., 20:17h

Bosna i Hercegovina bogata je spomenicima koji se naleze u poljima, poput stećaka, ili po mjesnim grobljima. 

Bilo da se radi o stećcima koji su vidljivi po poljima, poput onih u selu Mokro pored Širokog Brijega, ili onih na Blidinju na putu prema grobu dive Grabovčeve. Osim stećaka, neka groblja su spomenici sami za sebe i prepuni su drugih znamenitosti, poput stoljećima starih križeva. 

O bogatoj spomeničkoj baštini ovoga kraja, svjedoči i Donja Britvica, malo selo iznad Širokog Brijega.

Ekipa Dnevnik.ba odlučila je posjetiti Donju Britvicu, selo iznad Širokog Brijega, čije groblje krije zanimljive priče, poput one o Britvičkom križu. 

U mjesnoj crkvi nalazi se Britvički križ, poseban po svojoj starosti. Stručnjaci procjenjuju da je nastao otprilike u šesnaestom stoljeću. 

Pri dolasku u selo svratili smo u mjesnu crkvu i pogledali križ. Nakon restauracije u Zagrebu, gdje je poslan kad ga je pronašla mještanka Ljubica sa svojim  prijateljicama, križ izgleda očuvano.

 Križ je pronađen u 17 dijelova na mjesnom groblju 1976. godine. Pronašla ga je naša sugovornica Ljubica i zahvaljujući intervenciji tadašnjeg mjesnog župnika - križ je završio u Zagrebu na restauraciji.

Nakon crkve, posjetili smo i kuću bake Ljubice i zatekli je u igri sa djecom iz susjedstva. Starica od 80 godina, vedrog osmijeha i poprilično bistrog sjećanja dočekala nas je na vratima, nakon objašnjenja zašto smo tu, krenula je priča.

"Bilo je to davno, ali pamtim kao da je bilo jučer, proljeće, 1976. godine. Mi smo čistile groblje i slučajno pronašle djelove križa" - ističe Ljubica i nastavlja: "U to vrijeme nije bilo telefona, sačekali smo prvu nedjelju i misu u župnoj crkvi na koju se tada išlo pješke. Križ je bio u 16 ili 17 komada, ako me pamćenje dobro služi. Vidjeli smo da je to jedna cjelina. Nakon mise kazali smo župniku fra Dinku Maslaću šta smo našli i ostalo je njegova briga bila. Zagreb i to restauriranje" - ističe Ljubica i dodaje: "Nisam ja tu bila sama, bilo je sa mnom još žena iz sela, neke su do danas umrle, neke teže ili lakše bolesne, kao što sam i sama." - uz smijeh nam govori Ljubica.

"Djeco draga, ako me morate baš slikat, ajde to nekako sa strane, da se ne vide oči. Nedavno su operirane a i stara sam, slikajte groblje i križ, šta ću vam ja." - zaključuje Ljubica uz smijeh.

Nakon povratka iz Zagreba križ je bio smješten u muzejskim prostorijama župne crkve u Izbičnu. Godine 2014. tadašnji župnik, fra Franjo Mabić križ je postavio u filijalnu crkvu u Donjoj Britvici.
U jednoj od brojnih knjiga koje je napisao, fra Franjo je spominjao i križ. 

Križ je visok 70 cm i širok 41 cm. Posve je prikriven pažljivo izrađenin različitim ukrasima s obje strane. Na strani "A" se nalaze tri posebno uokvirene plohe, na lijevoj je najmanja ploha - arhitektonski prikaz crkve s križem na vrhu i na strani "B". Na središnjem je polju, ujedno i najvećem, natpis visine 16,8 cm i širine 6 cm. Iznad tih ploha u krsnicama su simetrično raspoređena četiri čempresa i dva uresa oblika romba, a s druge strane ures u obliku preslice s križem na vrhu. Slični su ukrasi i na "B" strani. Oni podsjećaju na motive narodnih rukotvorina ovoga kraja, a prema A. Bencu "istovjetnost ukrasa na stećcima sa onim na narodnim rukotvorinama, najbolje se očituje na području Širokog Brijega u Hercegovimi, i Kupresu u jugozapadnoj Bosni". 

Značaj križa

Križ s natpisom je jedinstven među očuvanim stećcima širokobriješkoga kraja po svojim ornamentima, a jedan je od rijetkih očuvanih urešenih s obje strane. Iako jedinstven među širokobriješkim očuvanim spomenicima, po svojim simbolima i uresima se uklapa u njih. Ornamenti su svojstvenu stećcima zapadnog područja na kojima su bordure, arkade, bogati i biljni cvijetovi.  
Uresi na križevima, poput ovog u Donjoj Britvici, nastali su kao odjeci stvarnog života i pod dojmom i utjecajem bogate klesarske tradicije, preuzete iz Dalmacije -  navode dr. Marinka Šimić i Iko Dugandžić. 

Sve do dolaska Turaka na ovo područje, veze Dalmacije i Hercegovine bile su jake. Iako ovaj križ teško možemo smjestiti u povijesno razdoblje, možemo pretpostaviti da je nastao u 15. ili 16. stoljeću jer je to zadnja faza stećaka kada su se počeli graditi kao križevi.

Pronađeni križ iz Donje Britvice ima svoje povijesno značenje jer je na njemu uz natpise Vignja Miloševića, vidljivo da je pisan bosančicom - jednom od triju hrvatskih pisama. 

Križ je očuvan i iz razloga što je pronađen u zaklonjenom groblju manjeg hercegovačkog mjesta. "Naše groblje je jako staro, jedno od starijih". - ističu mještani. "Vidite kako je daleko, stariji su nam govorili da je namjerno ovako građeno da bi se sakrilo od Turaka". - nastavlja naš sugovornik. 

Malo groblje, koje se nalazi na kraju sela, zasigurno je pomoglo da se križ djelomično očuva. Malo selo i malo groblje nisu implicirali izgradnju megalomanskih grobnica koje su karakteristične za druga hercegovačka mjesta. I izgradnjom takvih velebnih grobnica - što svjesno, što nesvjeno, uništimo golemu povijesnu kulturu ovoga kraja.

Dnevnik.ba
 

24. travanj 2024 21:35