StoryEditor

Bori li se Hrvatska protiv terorizma?!

Piše Tvrtko Milović  /  29.07.2021., 14:42h

Rat u siriji ulazi u svoju petu godinu trajanja. Radi se o jednom od najkompleksnijih vojnih sukoba ikad. Rat je i etnički, i građanski, i teroristički, i antirežimski, i ideološki i vjerski, i vjerojatno još koješta.

Piše: mr.sc. Tvrtko Milović, Dnevnik.ba

Zapadni mediji svjesno zamagljuju stanje na terenu ne želeći jasno reći ono što je sasvim jasno: jedini pravi borci protiv terorizma su Sirijski režim i Kurdi. I jedni i drugi nalaze se na udaru NATO saveza, čija je članica i Hrvatska. Za razliku od njih, teroristička skupina Jabbat Al Nusra prima vojnu pomoć od Zapada a ISIS po svemu sudeći trguje sa Turskom, članicom NATO-a.   

Promjena u odnosu na ‘’originalnu’’ Al Qaedu

Servis Youtube, krcat desetinama tisuća klipova različitih akcija jedne od tuceta zaraćenih strana, pokazuje prilično bizarnu situaciju iz pokrajine Idlib. Naime, brigade Jabbat Al Nusre (sirijski ogranak Al Qaide) ulaze u selo koje su očito nedavno napustile snage Bashara Al Assada (još uvijek predsjednika Sirije). Dok se Al Nusrovci šepure glavnom seoskom ulicom, uklanjajući tragove režima (sirijske zastavice, Assadove fotografije), pri dnu sela ih dočekuju ljutiti mještani sa transparentom (na arapskom) „Odlazite“. Mještani galame na Al Nusrovce da napuste selo!

Zamišljajući tu scenu u našem ratu, i u skladu s onim što nam u medijima govore u Siriji, očekuje se da Al Nusrovci diskretno pobiju drske demonstrante. Ali ne!

Al Nusrovci se svađaju sa mještanima. Galame na njih. I ovi im uzvraćaju. Mještani im govore da će sada Assad sravniti selo sa zemljom, i da oni ne žele Al Nusru u selu! Al Nusra je do zuba naoružana, ali cijeli konflikt se završio na verbalnoj razini.

Ovo ne govori da je Jabbat Al Nusra neka tolerantna skupina, jer stotine drugih materijala pokazuju stravične okrutnosti. Ali snimak otkriva nekoliko drugih stvari: Jabbat Al Nusra, kao teroristička organizacija, ne bavi se isključivo terorizmom nego i – osvajanjem teritorije! Ovo je promjena djelovanja u odnosu na vrijeme kada je Al Qaidom upravljao Osama Bin Laden.

Jabbat Al Nusra drži značajne dijelove Sirije pod svojom kontrolom. Upravljaju civilnim životom i organiziraju nekakvu upravu. Cilj im je šerijatska država Sirija. Ovo mijenja karakter rata i sam smisao skupine koja više nije skupina ubojica koji terorizmom šire idelogiju. Al Qaida sada osvaja teritorij, uzima sve stanovnike teritorija i svoju ideologiju im instalira direktno! Dakle, buntovni mještani sela nisu u opasnosti za život. Njima će uskoro biti instalirane nove životne vrijednosti, a Al Qaida će dobiti novu snagu.

ISIS, Turska i Kurdi

Zajedno s njima, bez neke posebne ideološke razlike, rame uz rame, bori se Free Syrian Army (FSA) koja neopravdano važi za vjerski umjerenu (građansku) opozicionu vojsku, i koja ima infrastrukturnu, vojnu i financijsku pomoć Zapada. To uključuje i Hrvatsku, koja je prekinula diplomatske odnose sa Damaskom i podržala „opoziciju“, odnosno FSA.  Sa Al Qaidom i FSA zajedno se bori i Islamski Front. Ove tri skupine čine jednu stranu u sukobu. Uglavnom su sastavljeni od Sunita i već su se istaknuli strašnim zločinima nad Alawitima koji su Šiiti, i kršćanima.

Smatrajući da ove tri vojske očito nisu dovoljno radikalne, i čiste u svojim principima, ISIS im je objavio rat. ISIS se također bori za teritorij, a neprijatelji su svi. Osim Turske, s kojom očigledno trguju, ISIS se bori protiv svih s kojima graniči. Gotovo podjednaku energiju troši na rat sa Irakom (šiitskim dijelom), Assadom, Kurdima i bivšom braćom – Al Qaidom! Najveće probleme imaju sa Kurdima.  

Dobro obučeni prekaljeni kurdski borci, u ratu su već tridesetak godina. ISIS im je samo nastavak borbe sa Arapima.  

Ipak, da na Zapadu nisu čista posla kada je u pitanju ISIS, mogli smo vidjeti proteklih mjeseci. Kurdske snage uz sjevernu sirijsku granicu (Od Hasakaha na samom istoku, pa do Kobanea na zapadu) doslovno su razbili ISIS. Razmjeri kurdskog napredovanja skoro su nevjerojatni, i sliče na Njemačko-britanska natjeravanja u sjevernoj Africi u drugom svjetskom ratu. Na vrhuncu napredovanja Kurdi su zaprijetili i glavnom gradu ISIS-a Raqqui.

U tom trenutku, ISIS vrši teroristički napad u Turskoj (?!?), što rezultira uhićenjem petnaestak ISIS-ovaca u Turskoj, za koje se evidentno već znalo da su tu, i objavom rata – Kurdima! Uskoro se zaustavlja i kurdsko napredovanje prema Raqqui, čime je Islamska država  spašena.

Uloga Zapada

Protiv terorističkih skupina Al Qaide (sve tri vojne frakcije gore navedene) i ISIS-a na terenu se bore samo dvije strane: Sirijska vojska (SAA) i Kurdi!

Prvi se nalaze pod međunarodnim sankcijama i a drugi pod udarom Turske, članice NATO-a! Nominalno, NATO se bori i protiv ISIS-a ali na način koji omogućuje ISIS-u vojno napredovanje i na način da normalan život u vojnom i institucionalnom centru Islamske države Raqqui ni na koji način ne bude ometen.  

Očigledno je prema stanju na terenu da se Zapad ni na koji efektan način ne bori protiv dviju terorističkih skupina u Siriji, čak im i direktno pomaže. Iz Damaska upozoravaju da iza cijele konstrukcije stoji Izrael, kojem je jaka Sirija odavno trn u oku, i koji nikad nije oprostio Assadovu podršku Hezbollahu (koji je danas najljući neprijatelj Al Qaide). Kako bilo, Izraelu u svakom slučaju odgovara razorena Sirija.     

Cijela situacija tiče se Hrvatske. Od nedavno, Hrvatska je meta terorista. Nesretni Tomislav Salopek ustvari je kolateralna žrtva NATO-vog nedosljednog odnosa prema ISIS-u. Hrvatska je članica NATO saveza, i ubojstvo Salopeka direktan je napad na Hrvatsku, stoga ona ima pravo i obavezu preispitati politiku NATO saveza prema FSA, Assadu i prema ISIS-u.

I Hrvatska indirektno pomaže Al Qaidu, i ISIS. Pa ako se već ne bori protiv terorizma, nek’ mu bar ne pomaže.   

( Ovaj tekst napisan je 20.08.2015. godine )

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 02:08