StoryEditor
REZIME POSJETA

Blinkenov pomoćnik u Sarajevu: Nije problem Dayton nego bh. političari - nacionalisti, presude Ustavnog suda moraju se poštovati, kritike Čoviću, Dodiku i Izetbegoviću

Gloria LujanovićPiše Gloria Lujanović  /  02.02.2024., 17:08h

Pomoćnik Anthonya Blinkena, američkog državnog tajnika za europske i euroazijske poslove, James O‘Brien, u Sarajevu danas nije rekao ništa novo. Ništa što nije nismo čuli od ranijih američkih diplomata i administracije State Departmenta. Naprotiv, bile su to uobičajene poruke o stabilnosti i miru u BiH, očuvanju Daytonskog sporazuma, podršci europskom putu, političarima - nacionalnostima koji su odgovornima za sve loše što se događa u BiH. Kritizirao je Bakira Izetbegovića, Dragana Čovića i najviše Milorada Dodika. Dao je podršku visokom predstavniku u korištenju bonskih ovlasti, nametanju tehničkih izmjena Izbornog zakona, te zaključio kako nije vrijeme da strani sudci odu iz Ustavnog suda BiH jer su mnogo tog dobrog donijeli.

James O‘ Brien, pomoćnik američkog državnog tajnika Anthonya Blinkena za europske i euroazijske poslove, boravio je danas u službenoj posjeti BiH gdje se sastao s članovima Predsjedništva BiH, predsjedateljicom Vijeća ministara BiH, Borjanom Krišto, ministrom vanjskih poslova Elmedinom Konakovićem, te održao sastanak s američkim veleposlanikom Michaelom Murphyem i Christianom Schmidtom, visokim predstavnikom u BiH. 

image

James O‘Brien na predavanju studentima Univerziteta u Sarajevu

FENA - Fena

O‘ Brien je održao i predavanje studentima Fakulteta političkih nauka u Sarajevu gdje je govorio o svojim prvim vezama s BiH, budućnosti BiH na njenom europatlantskom putu, te drugim aktualnim političkim temama u zemlji.

Njegov se govor, uglavnom, sveo na uobičajene američke administrativno-političke fraze i kritiziranja politika koje vode Milorad Dodik, Dragan Čović i obitelj Izetbegović.

Svaku je od tih triju politika kritizirao iz posebnog rakursa; Dodika ponajviše zbog prijetnji ocjepljnjem Republike Srpske, Čovića jer ne želi pristati da južna interkonekcija ide isključivo preko BH Gasa, nego osnovati javno poduzeće sa sjedištem u Mostaru, te Sebiju i Bakira Izetbegovića zbog afere Respiratori, korištenja BH Telecoma u ‘osobne svrhe‘ te činjenicu da su liječnici na KCUS-u dok je Sebija Izetbegovića bila direktorica morali podržavati SDA. 

Kritizirao sporazum iz Laktaša, sporne mu razne vrste "veta" 

O‘ Brien je, komentirajući Sporazum iz Laktaša, rekao kako "sposobnost  da omogući četiri oblika slobode koji postoje u EU, slobodu ljudi, roba, usluga i kapitala - treba povećati.

"To podrazumijeva donošenje mjera kojima bi se zaustavilo međusobno favoriziranje koje je isuviše tipično za ovdašnju politiku, kao što je nedavni iznimno manjkav Sporazum iz Laktaša. Treba odustati od raznih vrsta veta koji su smetnja funkcioniranju, prestati tražiti novac izvan institucija pod netransparentnim uvjetima, te okončati prijetnje teritorijalnom integritetu BiH. To neće biti lako jer znači prihvaćanje postupnih promjena,  korak po korak, shvaćanje da savršeno ne bi trebalo biti neprijatelj dobrog, i pravljenje kompromisa."

Dokumentirao ratne zločine u BiH, radio na uspostavi Haškog tribunala i sudjelovao na pregovorima u Daytonu 

O‘ Brien se na početku svog govora prisjetio 1992. godine kada je bio pravnik u State Deparmentu zadužen za zakone o ratu, zločinima protiv čovječnosti i genocidu, te istaknuo kako je evidentirao zločine, skupljao izjave svjedoka i pomogao uspostavi Haškog tribunala.  

"Kada su SAD počele predvoditi mirovne pregovore, radio sam kao glavni pravnik za mirovne pregovore između Bošnjaka i Hrvata, što je dovelo do Washingtonskog sporazuma 1994. godine", rekao je i dodao kako je bio je uključen u Daytonski mirovni proces 1995. kao izaslanik predsjednika Billa Clintona. 

image

Sastanak Jamesa O‘Briena, Christiana Schmidta i Michaela Murphya u Sarajevu

TWITTER/ AMERIčKO VELEPOSLANSTVO U BIH -

"Ožujak ključan za BiH" 

"SAD uvijek željele integraciju Zapadnog Balkana u euroatlantskim institucijama. Smatra da se regija približava ključnom trenutku u kojem postoji mogućnost za napredak. Ožujak je ključan za BiH jer će tada Vijeće Evrope odlučivati je li  BiH spremna za narednik korak. SAD u potpunosti podržavaju integraciju BiH u euroatlantske institucije, uključujući EU. Ova šansa je stvarna, ali jednom kada ovaj vlak napusti stanicu, novog možda neće biti zadugo", rekao je O‘Brien te napomenuo kako će "proces proširenja potrajati". 

"Zato je EU najavila namjeru da izradi Plan rasta za Zapadni Balkan. On je jednostavan i bit će uskoro dostupan: u zamjenu za reforme, EU će omogućiti građanima BiH pristup dijelovima jedinstvenog tržišta. Čak će i osigurati određena sredstva za reforme i proces integracije, vjerojatno nešto manje od jedne milijarde eura samo za BiH", istakao je O‘Brien.

Smatra da od svih izazova sa kojima se BiH suočava nijedan nije veći od eskalacije retorike, posebno priče o secesiji.

"Pozivi na stvaranje novih granica ili promjenu međunarodno priznatih granica, pokušaji da se potpiruje i slavi etničko i nacionalističko nasilje, nepoštivanje ključnih institucija poput Ustavnog suda – predstavljaju antidejtonsko, neustavno i opasno djelovanje. Odgovorit ćemo na antidejtonsko i neustavno djelovanje i nećemo dozvoliti da maligni akteri dijele državu", kazao je O‘Brien. 

image

James O‘ Brien, Michael Murphy i Borjana Krišto

FENA - Fena

"Dayton kompliciran, ali je pokazao i kako dalje" 

Dodao je kako se čini da neki lideri misle da su važniji ako njihovo ime izgovaraju međunarodni dužnosnicii, te uživaju u napadima na međunarodne dužnosnike poimenično.

"Dayton je stvorio kompliciranu strukturu vlasti, ali je pokazao i kako dalje. Smatra da je Dejton stvorio komplikovanu strukturu vlasti, ali je također pokazao i kako dalje. Predviđa da se zajednički rješavaju nesuglasice kroz dejtonski sistem, ne van njega, ili prijetnjom da se napusti taj proces. Dejton jasno kaže da je budućnost BiH u Europi i da će država evoluirati koliko je potrebno da bi se to desilo. Proces izgradnje države koji je uslijedio nakon potpisivanja Dejtona i koji je vremenom rezultirao reformama državne strukture u BiH uvijek je bio i ostaje dio Dejtona. U Ustavu se također opetovano navodi da će se svi zvaničnici i institucije u BiH pridržavati europskih standarda i međunarodnog prava u sklopu službenih dužnosti", posjetio je O‘Brien.

Svaki dužnosnik koji sugerira da postoji neki drugi zakonski osnov odstupa od Daytonskog sporazuma. 

"Ja znam. Bio sam u Dejtonu. Ja sam pravnik koji je radio sa stranama u Dejtonu kada se sporazum pisao. Tako da je bolno, za mene kao pravnika, kada čujem netačne argumente koje iznose neodgovorni političari i advokati koje plaćaju vašim novcem. Ti argumenti bi zemlju odvukli u prošlost, ne prema inicijalnom miru, nego ratu koji mu je prethodio", rekao je O‘Brien.

"RS nije država i nema atribute državnosti"

Podsjetio je da prvi član Ustava Bosne i Hercegovine potvrđuje da je BiH jedna zemlja, bez prava na otcjepljenje ili podjelu.

"‘Unutrašnja struktura pojavljuje se u stavu 3 i spominje ‘dva entiteta‘, Federaciju i Republiku Srpsku, unutar BiH. BiH nije bila, niti je unija ili konfederacija dvije države. Entiteti su potčinjeni državi BiH, i da budem kristalno jasan, Republika Srpska nije država i nema atribute državnosti", napomenuo je O‘Brien. 

"Imovina pripada državi, a ne entitetima"

Budući da prema Ustava, Bosna i Hercegovina nastavlja pravno postojanje države koja joj je prethodila, ona je zadržala ulogu u međunarodnim organizacijama i sporazumima. 

"Godine 2001. BiH je potpisala Sporazum o pitanjima sukcesije bivše Socijalističke Federalne Republike Jugoslavije (SFRJ), kojeg je ratificirala Parlamentarna skupština BiH i državnu imovinu pripisala Bosni i Hercegovini, a ne entitetima. Postoji način da se razgovara o imovini tako što će se o tome govoriti u relevantnim institucijama. Ali je polazna tačka i dalje jasna: imovina pripada državi", rekao je O‘Brien.

U nastavku je citirao i dio Ustava koji govori da nijedan entitet neće uspostaviti nikakvu kontrolu na granici između entiteta.

image

O‘Brien na sastanku s članovima Predsjedništva BiH

FENA -

"Neki sada govore o nezavisnosti RS-a ili o ‘nezavisnosti RS-a unutar BiH‘, te zamišljaju kontrole na međuentitetskoj liniji razgraničenja. To je izmišljeni ‘izvorni Dejton‘ koji obećava povratak na blokade na putevima, uznemiravanje i barikade koje smo gledali u ratu, umjesto riječi sadržanih u stvarnom Dejtonu, koje su te prepreke uklonile. To je apsurdan i loš zakon, ali opasan u realnosti", kazao je O‘Brien.

Naglasio je da su SAD marljivo radile kako bi pomogle političkim liderima da nadograde ovlasti iz Dejtona u proteklim godinama i zato danas BiH ima jedinstvene oružane snage, jednu obavještajnu agenciju i druge potrebne institucije kako bi država ispunila svoje obaveze prema građanima.

"Državna vlast mora služiti kao oslonac za BiH" 

"Ove ustavne procedure se posebno navode u članu 3, stav 5 Ustava BiH. Njima se omogućava uspostava novih ovlasti i institucija prema dogovoru, što se također pojavljuje u drugim dijelovima Sporazuma (uključujući pitanje imovine, povratka raseljenih lica i izbore)", rekao je O‘Brien.

S tim u vezi citirao je ovaj dio Ustava u kojem piše da će BiH preuzeti nadležnosti u onim stvarima koje su potrebne za očuvanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta, političke nezavisnosti i međunarodnog subjektiviteta.

"Namjera je da ova nadležnost evoluira u skladu sa okolnostima, posebno ukoliko BiH evoluira i pridruži se Europi. Državna vlast mora služiti kao oslonac za BiH u provođenju obaveza neophodnih kako bi se proveo Plan rasta za Zapadni Balkan i proces pristupanja EU. Svi koji žele da spriječe funkcionalnost postojećih državnih institucija ili da onesposobe državnu vlast da provodi reforme neophodne za realizaciju četiri osnovne evropske slobode, čine BiH manje slobodnom, manje prosperitetnom i manje europskom", kazao je O‘Brien. 

"Presude Ustavnog suda moraju se poštovati, to je dio života u demokratskoj državi"

Ukoliko postoji ikakvo neslaganje u ovom smislu, ističe O‘Brien, Dejton je dao mogućnost da o tome odluči Ustavni sud.

"To je jednostavan jezik. Ustavni sud je vrhovna institucija koja donosi konačne odluke o svim pravnim pitanjima koja se odnose na Ustav. Nije bitno da li je inicijalnu presudu donio sud u Federaciji, RS, ili u nekoj općini. Razumijem da ljudi ne vole gubiti u sudovima, ali je to, kao i poštivanje tih presuda, dio života u demokratskoj državi koja poštuje vladavinu prava", rekao je O‘Brien.

Ali, napomenuo je američki dužnosnik, kada ljudi gube, onda napadaju sudije, naročito sudije u Ustavnom sudu.

"SAD ne podržava odlazak stranih sudaca iz Ustavnog suda, ali ako ljudi misle drugačije, onda se to može rješavati" 

"Debata oko  sudjelovanja stranih sudija u donošenju presuda u bh. predmetima ustvari je debata oko toga da li da se uključe prije ili kasnije. U Dejtonu je odlučeno da se ljudima omogući da što prije ostvare svoja prava, a ne da moraju čekati. Malo je sumnje u to da li je BiH imala koristi od učešća stranih sudija u radu njenog Ustavnog suda i SAD ne podržavaju njihov odlazak. Ali ako ljudi misle drugačije onda se ovo pitanje može rješavati kada se BiH bude ocjenjivalo na njenom putu ka EU. No ne mislim da je još vrijeme za to", rekao je O‘Brien.

Istaknuo je da mnogi upiru prstom u nedostatke Daytonskog sporazuma, ali da je on za razliku od skoro svakog drugog sukoba koji je izbio u isto vrijeme zaustavio rat i održao stanje mira sve do danas. 

"Nije problem Dayton, nego politički lideri BiH" 

"Lako je kritičarima Daytona na to zaboraviti. Ali ne smijemo zaboraviti ni da je tokom perioda odmah nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, došlo do značajnog, velikog napretka – od obnove ratom razorene zemlje do izgradnje državnih institucija neophodnih za put zemlje ka evo-atlantskim integracijama. Dayton nije problem, problem su politički lideri ove zemlje", kazao je O‘Brien.

Napomenuo je da Dejtonski sporazum uključuje i Aneks 10 u kojem Strane "traže imenovanje visokog predstavnika" koji bi imao "krajnje ovlasti... za tumačenje ovog sporazuma u vezi s civilnom provodebmom mirovnog rješenja".

"To uključuje i takozvane bonske ovlasti koje predstavljaju plenarne i dalekosežne ovlasti koje on može i treba koristiti kad je neophodno. Kada to uradi, SAD će ga podržati", kazao je O‘Brien.

"Pogrešna tvrdnja da Vijeće sigurnosti UN-a bira visokog predstavnika" 

Smatra da je pogrešna tvrdnja da visokog predstavnika bira Vijeće sigurnosti UN-a,.

"Prema Dejtonskom sporazumu, Vijeće sigurnosti UN ne odlučuje ni o prisustvu međunarodnih trupa ni o OHR-u. Kada je generalnom sekretaru UN postavljeno ovo pitanje prošlog jula, on je dao jasan i konačan odgovor: Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira je tijelo koje je relevantno za imenovanje visokog predstavnika. Svaki drugi odgovor je potpuno pogrešan", smatra O‘Brien.

Tvrdi da sve lažne tvrdnje imaju za cilj podrivanje Dejtonskog sporazuma uključujući državne institucije.

"Karadžić, Krajišnik i ostali pokušali su primijeniti isti pristup devedesetih godina prošlog stoljeća. Mi to nećemo dozvoliti", kazao je O‘Brien. 

image

O‘Brien na sastanku s članovima Predsjedništva BiH

FENA -

"Političari nacionalisti pokušavaju oslabiti institucije"

O‘Brien je dodao da političari nacionalisti pokušavaju oslabiti institucije, prijete odcjepljenje ili rasplamsavaju plamen nepovjerenja i podjela.

"Zašto to rade? Brojne su studije, jedna za drugom, pokazale da se bh. ekonomija guši pod teretom političke nestabilnosti. Teško je ne primijetiti da dok se velika većina građana bori da sastavi kraj s krajem, neki politički lideri i njihove porodice postaju svakodnevno sve bogatiji. BiH prikuplja prihode koji su među najvećima prema učešću u BDP u svijetu. Umjesto da se njime financiraju kvalitetne javne usluge, novac nestaje u privatnim džepovima ili se koristi za održavanje velikih mreža političke podrške. Javni sektor osigurava 44 posto svih formalnih radnih mjesta u BiH, što predstavlja jednu od najvećih brojki u Europi. Uposleni u javnom sektoru ili oni koji se oslanjaju na njega očekujući ugovore sa vladinim tijelima postaju dužnici političkih lidera i političkih stranaka", kazao je O‘Brien.

image

Sastanak Jamesa O‘Briena, Christiana Schmidta i Michaela Murphya u Sarajevu

TWITTER/ AMERIčKO VELEPOSLANSTVO U BIH -

"Imamo sreću što je Murphy na čelu Veleposlanstva u Sarajevu" 

Na kraju je pohvalio rad veleposlanik SAD u BiH Michaela Murphya.

"Prije nego što završim, želim još jednom naglasiti koliko svi mi imamo sreće što je ambasador Michael Murphy na čelu Američkog veleposlanstva u Sarajevu. Zahvalan sam mu za neumoran rad, duboko razumijevanje ove zemlje i posvećenost jačanju stabilnosti i sigurnosti zemlje kao i njenom napredovanju na euro-atlantskom putu. On svaki dan pokazuje kolika je posvećenost Sjedinjenih Država Bosni i Hercegovini. Sa svoje pozicije mogu reći da on radi sjajan posao u promociji politike SAD i podršci BiH dok zemlja nastoji prevazići neke od najvećih problema s kojima se suočava od rata 1992-1995. i važan geopolitički trenutak s kojim smo danas suočeni", kazao je O‘Brien.

28. veljača 2024 02:51