StoryEditor
PREDAVANJE SARAJEVSKIM STUDENTIMA

O‘ Brien o Čoviću: Cinično je što želi novu kompaniju za plin, a ne etablirani BH Gas; Mostar zaglavljen u prošlosti

Piše Desk  /  02.02.2024., 15:47h

Čović bi da zamijeni operatera sistema prijenosa - etabliranu kompaniju u vlasništvu koja ima tehničku ekspertizu, resurse i projektnu dokumentaciju za izvedbu projekta - trenutno nepostojećom kompanijom koja bi bila pod njegovom kontrolom i za njegovu političku i financijsku korist. To je cinizam, i protiv je javnog interesa rekao je James O‘Brien, pomoćnik američkog državnog tajnika za europski i euroazijski prostor.

Pomoćnik američkog državnog sekretara za europske i euroazijske poslove Jamesom O‘Brienom danas je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu održao predavanje. Kritizirao predsjednika HDZ-a Dragana Čovića.

"Umjesto respektabilne kompanije, Čović želi neku novu pod svojom kontrolom"

U svom opširnom govoru, američki dužnosnik se posebno osvrnuo na političko djelovanje Dragana Čovića.

"U energetskom sektoru vidimo da lider HDZ-a Dragana Čović blokira Južnu interkonekciju, plinovod prirodnog plina prema Hrvatskoj. On bi da zamijeni operatera sistema prijenosa - etabliranu kompaniju u vlasništvu koja ima tehničku ekspertizu, resurse i projektnu dokumentaciju za izvedbu projekta - trenutno nepostojećom kompanijom koja bi bila pod njegovom kontrolom i za njegovu političku i financijsku korist. To je cinizam, i protiv je javnog interesa" rekao je O‘Brien.

Dodao je da na zidu njegove kancelarije visi fotografija obnovljenog Starog mosta u Mostaru.

"Mostar i dalje podijeljen grad, zaglavljen u prošlosti" 

"Kao podsjetnik na činjenicu da neke stvari jesu popravljene, ali Grad Mostar je i dalje podijeljen, zaglavljen u podijeljenoj prošlosti. Lider koji je istinski posvećen europskoj perspektivi BiH poduzimao bi korake da zacijeli rane iz prošlosti i promovira pomirenje. Dragan Čović se tako ne ponaša, a mladi ljudi napuštaju Hercegovinu tražeći bolje šanse drugdje", rekao je O‘Brien.

Podsjetimo, Blinkenovoj pomoćnik dva je dana u posjeti BiH. Sastao se, između ostalih, i s visokim predstavnikom u BiH, Christianom Schmidtom i američkim veleposlanikom, Michaelom Murphyem, te "pružio podršku Schmidtu u korišenju bonskih vlasti i nametanja tehničkih izmjena Izbornog zakona". 

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 13:10