StoryEditor
MORA SE OČITOVATI

Zbog Bebeka potres u HNS-u, a prijeti mu i drastična kazna: Hajduk je reagirao jednom rečenicom

Piše Desk  /  30.09.2021., 11:25h
Ekspresna reakcija Marijana Kustića, koji je nakon širenja snimke primitivnog Bebekovog ispada momentalno stavio riječkom suca na led, dokazuje da bi kazna mogla biti drastična. Bebek večeras sudi u Varšavi, a do podne mora predati izvještaj šefu hrvatskog nogometa. U problemu je i Bruno Marić.

"Nastavno na audio snimku suca Ivana Bebeka, koja se pojavila u medijskom prostoru, molimo Vas za Vaše pismeno očitovanje", rečenica je koju je Lukša Jakobušić, prvi čovjek Hajduka, poslao u središnjicu HNS-a, preciznije predsjedniku Marijanu Kustiću, prvom čovjeku sudačke komisije Bruni Mariću i povjereniku za suđenje Ivanu Novaku, nakon što je objavljena audiosnimka na kojoj, kako su nam potvrdili u vrhu HNS-a, najistureniji hrvatski sudac u primitivnom ispadu teško vrijeđa splitskog novinara Blaža Duplančića i navijače Hajduka, piše Večernji.hr.

Kako smo doznali iz pouzdanih izvora u Savezu, brzo je ustanovljeno da je snimka autentična, iz Varšave nam se prije utakmice javio i Bebek koji večeras sudi susret Europa lige između Legije i Leicestera, ali danas do podne mora sastaviti hitno očitovanje Kustiću i pobočnicima koji su, nakon što je snimka procurila u javnost, momentalno pokrenuli disciplinski postupak protiv riječkog suca.

Bruno Marić u problemu 

Očitovanje do podne mora predati i Bruno Marić koji je za Večernji list jučer bio škrt na riječima. Dan je proveo razglabajući u situaciji koja bi mogla prelomiti karijeru najpotentnijeg hrvatskog suca, s kojim je Marić u izvrsnom odnosu.

No njegov ispad uvelike šteti direktno Kustiću i njegovom političkom zadatku da vrati i sačuva mir reprezentaciji u Splitu. Na tome je zaradio povjerenje da i službeno preuzme nogometni savez koji je godinama operativno vodio, s obzirom na to da je Davor Šuker bio tek fiktivni predsjednik HNS-a. 

Marić i Bebek do podne će poslati svoja obrazloženja, a onda će HNS-ove instance odlučivati o sankcijama. One su propisane Disciplinskim pravilnikom, mogu biti novčane, ali i puno represivnije. Bebek može zaraditi dugu suspenziju kao i zabranu suđenja Hajduku, iako je nejasno zašto je uopće sudio klubu prema kojem nakon napada koji je doživio u Sinju teško može biti objektivan.

To najbolje zna Bruno Marić, koji je nakon goleme greške na Poljudu u derbiju Hajduka i Dinama, sazvao press konferenciju i objavio da više neće suditi najveći hrvatski derbi.

Marić je friško preuzeo mjesto šefa hrvatskih sudaca i prilično je bijesan da mu se događaju incidenti ovakvog tipa i da na njima gubi svoju poziciju i utjecaj u HNS-u.

Bebek može naštetiti i Kustiću, zato bi kazna mogla biti drastična 

Hajduk je, unatoč političkom peglanju odnosa s HNS-om, i dalje ostao bez ikakvog utjecaja u uredima u Hiltonu i kako doznaje Večernji.hr, zasad se nema namjeru ponovo očitovati u slučaju.

Na posljednjem gostovanju reprezentacije u Splitu, podsjetimo, Jakobušić nije sjedio u loži uz čelnike HNS-a i splitskog gradonačelnika Ivicu Puljka, već je utakmicu pratio s istočne tribine.

Nakon objave audio snimke na kojoj se čuju teške uvrede prema Duplančiću i kompletnoj hajdučkoj zajednici, iz splitskog kluba su neslužbeno kontaktirali s novinarom, a to nije napravio zasad nitko iz HNS-a, kao ni sudac Bebek.

Osim sankcija HNS-a, a jasno je da će one bez obzira na pravilnik ovisiti o volji Izvršnog odbora ili još preciznije, nekoliko najutjecajnijih ljudi unutar Saveza, Bebeku prijeti i sudski postupak o kojem razmišlja dugogodišnji splitski novinar i Hajdukov kroničar te suvlasnik Dalmatinskog portala.

Za njegovu karijeru bit će važnija odluka HNS-a koji razmišlja o drastičnoj kazni, a o tome svjedoči i ekspresna reakcija na webu Saveza te momentalno stavljanje Bebeka na led, a Marića u vrlo delikatnu, kriznu situaciju. 

Podsjetimo, na kompromitirajućoj snimci čuje se glas, za koji se vjeruje da pripada Bebeku, koji govori: 

"Kažem ti, Livaja se okreće, ovaj diže ruke, dolazi do nekog kontakta. Livaja svoju nogu gura malo u desno, dođe do kontakta i onda se ta noga odbije od tog kontakta. Ok, da, ali lagani kontakt i onda on sam sebi zapne nogu. Mislim, to što je on sam sebi zapeo nogu, to bi i bio penal da je taj kontakt, ovaj... Da Livaja nije u principu u svojoj kretnji, jednako kako je ovaj došao do Livaje, došao i on do njega. Tako da, mislim, to meni nije kazneni udarac i ne može bit kazneni udarac. Odnosno, ako ga sviraš, može proć, ali mislim da to nije kontakt za prekršaj.

A ako ćemo mi ić da bi zadovoljili, ne znam, Hajduk ili navijački puk Hajdukov pa da ne bi oni onda mijaukali, onda najbolje da krenemo utakmicu sa 2:0 na Poljudu pa da onda nastavimo dalje, da možemo normalno sudit. Ali recimo, pričao sam s pet novinara splitskih i oni kažu da njima isto to nije dovoljno za kazneni udarac. Normalno, oni to nemaju muda napisat. Blaž Duplančić je to što je, uvijek je bio isti takav i umrijet će takav. Onaj tko je malo duže u nogometu, već je navikao na iste scenarije iz ove kuhinje dolje. Ma, nemam se snage više ni živcirat da ti budem iskren".

Dnevnik.ba

26. srpanj 2024 12:38