StoryEditor
konferencijska liga

Velika pobjeda Rijeke: Jakirović osigurao stopostotan učinak hrvatskih klubova u Europi

Piše desk  /  04.08.2023., 09:49h

Stopostotni učinak hrvatskih klubova u pretkolima europskih natjecanja nastavljen je pobjedom Rijeke rezultatom 6:1 u uzvratnoj utakmici protiv kosovskog prvoligaša Dukagjinija u drugom pretkolu UEFA-ine Konferencijske lige.

Hat-trick zabio je Franjo Ivanović, a po jedan Marco Pašalić, Bruno Goda i Nais Djouahra. Nijednom u svojoj povijesti Rijeka do sada nije zabila šest golova na europskoj utakmici. Podsjetimo, u prvoj utakmici Rijeka je u Prištini slavila s 1:0.

Ekipa Sergeja Jakirovića potpuno je dominirala utakmicom, o čemu svjedoči podatak o 28 udaraca prema golu, naspram samo četiri udarca gostujuće ekipe. Rijeka je tako prošla u treće pretkolo. Na pretposljednjoj stepenici na putu do grupne faze natjecanja stajat će im Torshavn s Farskih otoka ili velški Haverfordwest. Rijeka je povela u 27. minuti. Lopta je nakon kornera Rijeke izbijena u zrak, a Pašalić je natrčao na tu svijeću i topovskim udarcem s 10 metara zakucao loptu pod samu prečku.

Prvijenac zabio Pašalić, a onda i Ivanović

Mladi 22-godišnji krilni igrač pristigao iz druge ekipe Borussije Dortmund tako je postigao svoj prvijenac. U 39. minuti prvijenac zabija i Ivanović, 19-godišnji napadač koji je stigao iz druge ekipe Augsburga.

Niko Janković je sjajno proigrao Ivanovića, a on je ljevicom hladnokrvno matirao protivničkog golmana. Tri minute kasnije stigao je odgovor Kosovara. Zabio je Zulfiu Iljasa. Prije isteka poluvremena vidjeli smo majstoriju Ivanovića.

U drugoj minuti nadoknade Ivanović je majstorski predriblao dva igrača i ljevicom s ruba kaznenog prostora neobranjivo naciljao kut. S rezultatom 3:1 otišlo se na odmor, a nastavak nije donio promjenu u odnosu snaga.

Ivanović kompletirao hat-trick u drugom dijelu

Mreže su zatim mirovale sve do 64. minute. Nakon prekida zabio je Bruno Goda koji je nadskočio sve igrače u kaznenom prostoru nakon jedne odbijene lopte i glavom ju pospremio u mrežu. U 81. minuti gostujući golman je najprije obranio pokušaj Ivanovića koji ostaje bez hat-tricka, ali na odbijanac je natrčao Nais Djouahra koji zabija. U sudačkoj nadoknadi Ivanović se ponovno ubacio iza leđa obrane i ovoga puta kompletirao hat-trick.

Stopostotni učinak hrvatskih klubova

Ranije jučer plasman u 3. pretkolo Konferencijeske lige osigurao je i Osijek koji je slavio i u uzvratu protiv mađarskog Zalaegerszega s 2:1 te se s ukupnih 3:1 plasirao dalje.

U srijedu je Dinamo nakon pobjede od 4:0 u Zagrebu svladao Astanu s 2:0 u Kazahstanu te s ukupnih 6:0 prošao u 3. pretkolo Lige prvaka. 

Tako hrvatski klubovi imaju stopostotan učinak u Europi do sada od šest utakmica i šest pobjeda.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 19:35