StoryEditor
trener hšk zrinjski

Sergej Jakirović za Dnevnik.ba: Utakmica s Veležom za mene je kao i svaka druga, Zrinjski se uvijek bori za vrh tablice

Azra IsićPiše Azra Isić  /  14.10.2021., 08:50h
Premijer liga BiH ponovo počinje, nakon reprezentativne pauze, ovoga petka mostarskim derbijem. Velež će ugostiti Zrinjski ovaj put bez gledatelja jer je stadion Rođeni suspendiran na šest utakmica zbog ulijetanja navijača na teren u susretu protiv Borca. Nakon ovog derbija Zrinjski čekaju četiri teške utakmice. Tri u ligi, u kojoj će se suočiti sa Željezničarom, Sarajevom i banjolučkim Borcem, te osmini finala Kupa BiH protiv FK Sloboda Tuzla na Tušnju. Više o predstojećim utakmicama za Dnevnik.ba govorio je trener Zrinjskog Sergej Jakirović.

Kako ste zadovoljni s Vašom momčadi u ovom dijelu Premijer lige BiH do reprezentativne pauze?

Mislim da smo mi napravili jako dobar posao u tih dvanaest kola bez obzira što nam na početku sezone nisu baš davali nekakve šanse. To je vjerojatno zato što je puno igrača otišlo i puno novih došlo. Mi smo odlučili praviti jedan zaokret koji je na kraju ispao dobar i učinkovit jer smo htjeli davati priliku mladim igračima. Oni stariji su izdržali sezonu i pokazali su se dobrima. Ima tu stvarno mnogo dobrih utakmica, mnogo dobrih derbija i evo sad kad se nastavi prvenstvo čekaju nas četiri, pa čak ću reći i pet, jako teških utakmica do iduće reprezentativne pauze. Ali nema veze, pokazali smo da možemo igrati u kontinuitetu dobro i ja se nadam da ćemo prije svega biti zdravi i da ćemo nastaviti u tom istom smjeru.

Za vrijeme pauze bili ste na pripremama u Međugorju. U kakvom su fizičkom stanju igrači?

Oni su u jako dobrom stanju. Mislim da je ovih sedam utakmica u 21 dan pokazalo kako nam paše taj ritam natjecanja. Pauzu smo iskoristili malo više za rekuperaciju tako da nismo igrali ni prijateljsku utakmicu. Imali smo i tri mlada reprezentativca koji nisu bili s nama pa nam je bio malo sužen broj igrača. Svakako smo iskoristili ovu pauzu u Međugorju gdje kao i uvijek imamo super uvjete i tu smo blizu Mostara. A jako sam zadovoljan s odrađenim međusobnim mečom.

Nedavno Vam je došao na probu Vinicius Araujo (21) iz Brazila. Kako Vam se svidio na treningu?

On će biti s nama još dva tjedna na probi. On je igrač kod kojeg se vidi da zna igrati nogomet. Međutim, trenutni problem je to što je fizički nespreman. U razgovoru s njim došli smo do zaključka da on nije igrao šest do osam mjeseci. Nije lako doći tako mlad iz Brazila i iz daleka. Ako se misli baviti ovim poslom, nogometom, onda se mora brzo adaptirati, prilagođavati i naravno slušati stvari koje trener odredi i kaže.

Što su Vaši ciljevi do kraja sezone? 

Kada vodite Zrinjski ciljevi su uvijek najviši. Tu je i prvenstvo i Kup. Za prvenstvo je sigurno da ciljamo minimum Europu, što prošle godine nismo uspjeli i to nam je ostao ovako neki gorak okus. Nema veze, ovo mjesto na kojemu smo sada jako nas zadovoljava, iako smo svjesni da će biti teško braniti poziciju. S tim da moramo reći da Tuzla City ima utakmicu manje. Kada budu odigrali tu utakmicu, onda ćemo imati stvarno stanje na tablici. Tako da borba za vrh nam je sigurno cilj, a Europa minimum.

Kako pristupate derbiju s Veležom?

Kao svaka druga utakmica. Svjestan sam da je za ljude, pogotovo koji žive ovdje, to više od utakmice. To je posebna utakmica i to sam vidio. Sudjelovao sam već u dva derbija. Jako je teško igrati s psihološke strane te utakmice, vidi se to na igračima obje momčadi. Mi ćemo pristupati normalno. Analiziramo protivnika, gledamo gdje su vrline i mane kao što i oni analiziraju nas. Mentalno se trudimo opustiti igrače, da probaju dati kao i uvijek sve od sebe, da igraju “opušteno”.

Svjesni smo da će biti teška utakmica. Ja se nadam da ćemo nastaviti u smjeru u kojemu smo dosada išli i da ćemo se dobro predstaviti . To mi je bitno, ali mi je najvažnije da moja momčad da sve od sebe.

Kojeg nogometaša Veleža biste izdvojili kao prijetnju Zrinjskom?

Naravno ima ih puno, oni su dobra momčad, pokazali su to u Europi te prošlu sezonu odigrali jako dobro. Ovčinu, Radovca, Ćosića, to su igrači koji bi nam mogli napraviti problema. Brandao isto tako dobar u zadnje vrijeme, Radović igra dobro, tako da je stvarno puno njih i u momčadi su jaki i individualni.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 03:40