StoryEditor
Angelina Melnikova

Ruska olimpijska pobjednica svojoj porukom iz Moskve zgrozila Zapad, pozirala s ratnim simbolom ‘Z‘

Piše desk  /  11.05.2022., 18:55h
Na ruskoj vojnoj paradi u ponedjeljak je bila i Angelina Melnikova, ruska olimpijska pobjednica. Melnikova, gimnastičarka koja je osvojila ekipno zlato na Olimpijskim igrama u Tokiju, primijećena je kako pozira s ratnim simbolom "Z".

Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je u ponedjeljak dugoočekivani govor nakon vojne povorke u Moskvi, na kojoj se slavila 77. obljetnica pobjede Sovjetskog saveza nad nacističkom Njemačkom. Istaknuo je da se Zapad pripremao na invaziju Rusije i da su u Ukrajini djelovali preventivno.

A na paradi bili su brojni ruski sportaši koji su dali podršku režimu. Neki su nosili kontroverzni simbol "Z", slovo koje je na ruskim tenkovima i vozilima dok napadaju Ukrajinu. Osvajač olimpijske zlatne medalje, gimnastičar Nikita Nagornji, marširao je na paradi koja se svake godine održava na moskovskom Crvenom trgu u sjećanje na pobjedu Rusije nad nacistima u Drugom svjetskom ratu.

Na paradi je bila i Angelina Melnikova, još jedna olimpijska pobjednica. Melnikova, gimnastičarka koja je osvojila ekipno zlato na Olimpijskim igrama u Tokiju, primijećena je kako pozira s ratnim simbolom "Z", a fotografiju je objavila i na društvenim mrežama uz poruku "Jako za pobjedu". 

Na paradi bili i olimpijski pobjednici u hrvanju Roman Vlasov i Musa Evloev. Plivač Jevgenij Rilov, koji je osvojio dva zlata na Olimpijskim igrama u Tokiju, nije nazočio paradi, ali je na društvenim mrežama podijelio svoju podršku Putinu.

"Ne sramim se što sam Rus. Ponosno vadim svoju putovnicu na putovanju, drago mi je što sam građanin velike zemlje. I podržavam svog predsjednika, koji voli moju zemlju i ne dopušta da se oblaci pojave na našim granicama", napisao je Rilov na Instagramu.

Rilovu je Međunarodna plivačka federacija na devet mjeseci zabranila nastupe nakon što je u travnju prisustvovao skupu u Moskvi u znak podrške ruskoj invaziji na Ukrajinu. Njegov glavni sponzor Speedo nakon toga je raskinuo ugovor s njim. 

Dnevnik.ba

08. svibanj 2024 06:05