StoryEditor
kvalifikacije za Euro

Pobjeda nogometaša BiH nad Lihtenštajnom

Piše desk  /  14.10.2023., 08:31h

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijedila je večeras u Vaduzu selekciju Lihtenštajna s 2:0 u sedmom meču kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2024. godine.

Predvođeni novim izbornikom Savom Miloševićem nogometaši BiH ostvarili su treću pobjedu u kvalifikacijama, a golove su postigli Amar Rahmanović u 13. i Miroslav Stevanović u 41. minuti.

Nogometaši BiH tijekom cijele utakmice imali su terensku inicijativu i stvarali prilike, od kojih su dvije okrunili pogotkom. 

U 13. minuti Pjanić je dobro uposlio Džeku čiji je udarac izblokiran, a odbijenu loptu povratnik u reprezentaciju Rahmanović šalje u mrežu i postiže prvi pogodak u dresu s državnim grbom. 

Isti igrač je u 20. minuti asistirao Stevanoviću ali je njegov pogodak nakon asistencije VAR-a poništen zbog zaleđa. 

Do kraja poluvremena BiH je imala još nekoliko prilika preko Rahmanovića, Džeke i Demirovića, a u  41. minute dolazi do dugog gola. Stevanović je ovaj put izbjegao zaleđe i na ubačaj Demirovića utrčao u peterac te iz ‘mrtvog‘ kuta pogodio mrežu.

U drugom poluvremenu tempo igre je malo pao, čemu je kumovao i desetominutni prekid u 51. minuti zbog bakljade BH Fanaticosa koji su se primirili tek nakon razgovora s kapetanom Edinom Džekom.

U nastavku meča BiH je imala nekoliko dobrih prilika, ali se rezultat nije mijenjao.

BiH je u ovom meču nastupila u sastavu: Šehić, Kolašinac (od 87. Ćivić), Hadžikadunić, Barišić (od 77. Gojković), Dedić (od 90. Gazibegović), Cimirot, Pjanić (od 77. Hadžiahmetović), Demirović, Rahmanović, Stevanović, Džeko (od 87. Bilbija).

U ostala dva meča u ovoj grupi Portugal je pobijedio Slovačku s 3:2 i izborio plasman na Euro, dok su Island i Luksemburg odigrali neriješeno 1:1.

Portugal je na prvom mjestu sa 21 bodom, a slijede Slovačka sa 13, Luksemburg sa 11, BiH sa devet, Island sa sedam i Lihtenštajn bez bodova. 

Naredni meč BiH igra za tri dana kada u Zenici dočekuje Portugal.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 23:08