StoryEditor
Toni Tomas

Njemačka želi čovjeka koji je Hrvatskoj donio tri olimpijske medalje: "Lomim se, stavite se u moju poziciju jer je ovo ponuda koja se teško odbija"

Piše Desk  /  07.09.2021., 13:01h
Toni Tomas veliko je ime hrvatskog taekwondoa, a neki dan na vrata mu je pokucala delegacija iz Njemačke s vrlo unosnom i konkretnom ponudom, na koju Tomas nije ostao imun.

Toni je veliko ime hrvatskog taekwondoa, trener koji je ovaj sport kod nas odveo na iznimno visoku dimenziju. Tomas je osnivač taekwondo kluba Marjan, čija je priča jedinstvena vjerojatno u cijelom svijetu. Tomas je kao trener donio 29 medalja na Europskim prvenstvima, od toga sedam zlatnih, 11 medalja na svjetskim prvenstvima te tri olimpijske medalje. 

"Ovo je peta ponuda koju sam dobio unazad nekoliko godina, prethodne sam odbio. Međutim, ova je najjača, drugačija od svih po svim pitanjima. U pitanju je velik novac i fantastični uvjeti za rad. Nemjerljivo s onim što imam u Hrvatskoj", kaže.

Istina je, dodaje, lomim se.

"Imam obitelj, djecu, a život je jedan, karijera je jedna. Stavite se u moju poziciju i mislim da će vam biti jasno da je to ponuda koju je teško odbiti. Imamo mi taj dišpet i prkos, talent i znanje koji su nas doveli do ovakvih ostvarenja, ali u nekom trenutku moraš se zapitati i o nekim drugim stvarima u životu", ističe, prenose Sportske novosti.

Toni Tomas, pišu Sportske, ima samo 40 godina, napravio je fantastične stvari, ali jasno je da su najbolje godine tek ispred njega. Doista bi za hrvatski taekwondo, za hrvatski sport bio težak udarac izgubiti nekoga poput Tomasa. A pitanje hoće li ostati više ne treba postavljati Tomasu, nego ga potražiti na nekim drugim adresama.

"Mi smo se dugo pribojavali ovakvog raspleta", kaže Anto Nobilo, predsjednik taekwondo saveza.

"Mi smo svjetska taekwondo velesila, a Tomas je kreator svega, organizacijski i stručno. Ono što je Rimac u industriji električnih automobila, on je Tomas u ovom sportu. U Tokiju smo bili drugi po uspješnosti. Jedna Koreja u kojoj je taekwondo osnovan, jedna Kina koja ima 70 milijuna registriranih boraca ostali su iza nas. Da ne nabrajamo SAD, Veliku Britaniju, Njemačku...", dodaje.

Sport je biznis, naglašava, dodajući kako Njemačka puno ulaže i želi rezultate pa traži najbolje. "Ona nudi Tomasu puno bolje uvjete. Mi nismo bogat savez, ne možemo se usporediti s njima ni po čemu, posebno ne kad su financije u pitanju", govori.

"Trebamo pomoć HOO-a, Vlade RH. Hoćemo li dozvoliti našim vrhunskim stručnjacima da samo tako odu? Tomas ima tek 40 godina, on još sljedećih 30 treba dati još i bolje od ovoga što je do sada dao. Ne možemo ga samo tako pustiti, takvi su ljudi nenadoknadivi. Po našim procjenama mi smo u Parizu spremni uzeti tri ili četiri medalje, a nakon toga tko zna još koliko", dodaje.

05. svibanj 2024 21:07