StoryEditor
hrvatski tenisač

Legendarni dr. Ivo i službeno okončao karijeru: "Hvala što ste bili dio mog putovanja"

Piše desk  /  21.02.2024., 10:08h

Hrvatski tenisač Ivo Karlović (44), nakon više od dvije godine što se spekulira o njegovom odlasku iz svijeta tenista, službeno je objavio prekida karijeru.

Div sa Šalate, kako su ga mediji prozvali, oprostio se od aktivne karijere i odlazi u mirovinu. Svoj zadnji meč je odigrao 2021. godine u kvalifikacijama za Indian Wells kada je u drugom kolu izgubio od Kolumbijca Emilija Gomeza u dva seta.  Karlović je sada na društvenoj mreži X objavio oproštajno pismo koje prenosimo u cjelosti.

Oproštajno pismo

"Dragi fanovi i prijatelji,

Nadam se da će vas ovaj post sve zateći dobrog raspoloženja i sa snažnim bekhendom! Neki od vas su primijetili da je prošlo dosta vremena otkako sam igrao na turniru i još uvijek me svakodnevno pitaju hoću li se i kada vratiti na turneju. Žao mi je što ću vas razočarati, ali ovim pismom želim to učiniti službenim i konačno objaviti svoje povlačenje. Imao sam vrlo zadovoljavajuću, neortodoksnu i dugu karijeru koja dolazi iz iznimno skromnih početaka, posebno za tenisača.

Hrvatska je bila sasvim drugačija zemlja 80-ih i 90-ih godina kada sam odrastao i jako sam ponosan na svoja postignuća i ono što sam uspio prevladati. Želio bih zahvaliti svim trenerima i ljudima koji su bili uključeni i doprinijeli mom razvoju kao tenisača. Bez vas ovo sretno putovanje ne bi bilo moguće. Obitelj mi je pružila ogromnu podršku i neizmjerno ih volim. Veselim se što ću nastaviti provoditi vrijeme s njima radeći stvari koje su nam važne i koje nas ispunjavaju.

Svima vama koji ste bili navijači i podržavatelji tijekom godina, hvala što ste bili dio mog putovanja. Volim vas sve i nadam se da se opet vidimo. Ostat ću blizak tenisu i pokušati podijeliti svoje znanje i sva nevjerojatna iskustva na turneji s novim generacijama tenisača. Putovanje se nastavlja i fokus se preusmjerava. Zahvalan sam. Živjeli, dr. Ivo", napisao je Karlović.

Ostavština dr. Ive

Hrvatski tenisač na ATP listi prvi put se pojavio 9. lipnja 1997., a više od četvrt stoljeća nalazio se u društvu najboljih svjetskih tenisača. Kralj aseva 2008. je imao najviši renking, kada je stigao na 14. mjesto, a među top 20 nalazio se 44 tjedana.  Dvije godine kasnije, kao 26-godišnjak, prvi put je ušao u finale ATP turnira, na travi londonskog Queen‘s Cluba. Tamo ga je u dva tie-breaka zaustavio Andy Roddick, koji je nakon meča konstatirao kako je Karlovićev servis "najubojitije oružje u tenisu".

Najviše pamtimo ipak 2007. godinu. Osvojio je Karlović tada svoj prvi naslov, a uslijedila su još dva. Jedini je uz Rogera Federera te godine pobijedio na sve tri podloge. Na zemlji u Houstonu svladao je Mariana Zabaletu. Uslijedila je pobjeda na travi Nottinghama kada mu je suparnk bio Stan Wawrinka, a te iste godine na jesen, na tvrdoj je podlozi u Stockholmu svladao Thomasa Johanssona.

U Davis Cupu je 2009. Radeku Štepaneku zabio 78 asova, što je tada bio svjetski rekord. Karlović je dugo držao i rekord najbržeg servisa na svijetu s 251 km/h, kao i rekord po najvećem broju asova, prestigavši Gorana Ivaniševića.  Za hrvatsku Davis Cup reprezentaciju odigrao je 27 mečeva i dobio 13. Za sobom je ostavio titula na ATP turnirima i sedam Challengera. Posljednju titulu osvojio je na Challengeru u Calgaryju 2018. godine.

Dnevnik.ba

22. travanj 2024 13:36