StoryEditor
zabrana piva u krugu stadiona

Katarski udar na FIFA-u 48 sati prije početka SP-a. Ovakva podvala se ne pamti. Slijedi li pravni rat?

Piše desk  /  18.11.2022., 13:59h

Ovo je čudno... - prva je reakcija američke kompanije nakon vijesti iz Dohe

Katarske vlasti i FIFA poništili su odluku o prodaji piva navijačima na prostorima oko stadiona na kojima se igraju utakmice Svjetskog prvenstva, objavila je nogometno krovno tijelo u priopćenju u petak, dva dana prije početka prvenstva.

"Nakon razgovora između predstavnika vlasti zemlje domaćina i FIFA-e, odlučeno je da se uklone prodajna mjesta za pivo s prostora oko stadiona i da se prodaja alkoholnih pića koncentrira u navijačke zone i ovlaštene objekte", precizira se u ovom priopćenju, u kojem se ipak ne navode razlozi za takvu odluku.

Ova objava dolazi dva dana prije početka Svjetskog prvenstva, prvog koje se održava u nekoj državi Bliskog istoka, i to se okarakteriziralo kao ‘šaka u oko‘ Fifi, ali i jednom od njihovih najvećih sponzora.

Glavni sponzor Svjetskog prvenstva, Budweiser, trebao je prodavati alkoholno pivo unutar kruga s ulaznicama koji okružuje svaki od osam stadiona tri sata prije i jedan sat nakon svake utakmice. Međutim, sada od toga neće biti ništa.

- Ovo je čudno... - prva je reakcija američke kompanije nakon objave iz Dohe.

Ova kontroverzna odluka mogla bi označiti i početak pravne bitke između FIFA-e i organizatora budući da je društvo iz Dohe još prije 12 godina pristalo na sve ustupke nogometne krovne organizacije. Držali su se obećanja i potpisanih ugovora sve do 48 sati prije početka prve utakmice.

FIFA i organizacijski odbor Katara za sada nisu komentirali medijske napise.

Nedavno su se vodile rasprave o dostupnosti alkohola na turniru. Prema medijskim izvješćima, Katarci su ranije ovog tjedna demontirali stalke za pivo koji su već bili postavljeni na osam stadiona i ponovno ih postavili drugdje.

Domaćin se zalaže za potpunu zabranu alkohola, dok su se FIFA i njen sponzor piva Budweiser tome protivili.

Alkohol nije u potpunosti zabranjen u Kataru, ali se poslužuje samo u vrlo ograničenim količinama, primjerice u barovima ili restoranima u nekim hotelima. U trgovini ga mogu kupiti i stranci koji imaju boravišnu dozvolu u Kataru, ali moraju biti stariji od 21 godine i za to im je potrebna posebna dozvola.

Također, navijačima je omogućeno kupovanje alkohola u tzv. ‘fan zonama‘ gdje čaša pive košta stotinjak kuna, ali jedna osoba najviše smije kupiti četiri komada. Pivo se može konzumirati i u nekim novinarskim zonama, a tamo je cijena nešto popularnija - oko 80 kuna.

Strani mediji procjenjuju da je do ove odluke došlo nakon zahtjeva šeika al-Thanija, inače brata prvog čovjeka Katra.

Inače, FIFA je ovoga tjedna Katarcima napravila već jedan ustupak kada je u pitanju dostupnost Budweisera na stadionima.

Organizatori su inzistirali na tome da punktovi Budweisera ne budu previše uočljivi i da se sklone na mjesto gdje će biti manje vidljivi. Fifa je pristala, iako je to poprilično neobično s obzirom na to da turnir samo što nije krio.

Katarci su se kod Infantina i drugih uspjeli čak izboriti i za pomicanje termina uvodne utakmice Svjetskog prvenstva. Naime, Mundial je trebao krenuti u ponedjeljak, ali na kraju će Katar i Ekvador svoju utakmicu igrati u nedjelju.

Dnevnik.ba

04. ožujak 2024 09:42