StoryEditor
prvak bih

Kako će izgledati Zrinjski koji kreće u lov na povijesni uspjeh u Europi

Piše desk  /  17.06.2023., 10:49h

Mnogi su mislili da će odlaskom Sergeja Jakirovića u Rijeku doći do rezultatskog pada mostarskog Zrinjskog, ali je Jakirovićev nasljednik Krunoslav Rendulić nastavio s nevjerojatnim rezultatima. Rendulićeva momčad je bez puno muke uspjela proslaviti novu titulu prvaka Bosne i Hercegovine.

Nikad bosanskohercegovački klub nije igrao grupnu fazu europskog natjecanja, a sada Zrinjski ima povijesnu priliku za to jer će biti nositelj u prvom pretkolu Lige prvaka.

Zrinjski u prvom pretkolu Lige prvaka može dobiti za protivnika: Lincoln (Gibraltar), Klaksvik (Farski Otoci), Dinamo Tbilsi (Gruzija), Rakow (Poljska), Partizani (Albanija), Hacken (Švedska), Farul (Rumunija), Valmireas (Latvija), Balkani (Kosovo), Larne (Sjeverna Irska), Urartu (Armenija), Hamrun (Malta), Hesperange (Luksemburg), Struga (Sjeverna Makedonija) i pobjednika preliminarne runde u kojoj igraju: Budućnost Podgorica (Crna Gora), Breidablik (Island), Tre Penne (San Marino) i Atletic Escaldes (Andora), prenosi Index.

Ogromna šansa u Europi

Jasno je kako će u Zrinjskom imati sjajne šanse za prolazak ako izbjegnu Hacken, Rakow i Farul. U slučaju prolaska prvog pretkola Lige prvaka, bosanskohercegovački prvak bi imao čak tri meč-lopte za plasman u grupnu fazu.

Prvo bi igrao drugo pretkolo Lige prvaka i tu bi prolaskom osigurao najmanje play-off Europa lige te samim tim kasnije igrao najmanje grupnu fazu Konferencijske lige. Neki od potencijalnih suparnika Zrinjskom u drugom pretkolu su Dinamo (Hrvatska), Kopenhagen (Danska), Galatasaray (Turska), Ferencvaros (Mađarska), Qarabag (Azerbejdžan), Slovan Bratislava (Slovačka), Molde (Norveška), Ludogorets (Bugarska), Sheriff (Moldavija), BATE Borisov (Bjelorusija).

Ako ispadne, Zrinjski ide u treće pretkolo Europa lige i tu bi igrao protiv kluba koji je ispao iz kvalifikacija Lige prvaka. Prolaskom bi izborio play-off Europa lige i najmanje grupnu fazu Konferencijske lige. Ispadanjem bi otišao u play-off Konferencijske lige i tamo u dvomeču imao priliku ispisati povijest bosanskohercegovačkog nogometa.

Podsjetimo, prošle sezone je Zrinjski kao nenositelj u prvom pretkolu Lige prvaka ispao od Sheriffa. Zatim je u Konferencijskoj ligi izbacio Tiranu i Tobol i na kraju nesretno golom škaricama u zadnjoj minuti i na penale ispao od Slovana.

Kakva je ekipa s kojom će Zrinjski pokušati to ostvariti?

Otkako je završila sezona u BiH, Rendulić i čelnici Zrinjskog rade na ojačavanju momčadi za ono što ih čeka u Europi. Već sada je doveden niz nogometaša, a očekuje se da bi do početka kvalifikacija moglo doći još njih nekoliko.

Dosad su stigli veznjak Mato Stanić iz Rijeke, golman Marko Marić iz grčkog Atromitosa i ofenzivni vezni Aldin Hrvanović nakon vrlo dobre sezone u Prvoj ligi FBiH u kojoj je igrajući za Radnički i Stupčanicu postigao 13 pogodaka.

Stigli su još Zvonimir Kožulj, bivši veznjak Hajduka, Nikola Marić, napadač koji je u trećem rangu hrvatskog nogometa upisao čak 25 pogodaka u 27 utakmica za Jadran Luku Ploče, veznjak Dario Čanađija iz Šibenika te Petar Mišić, bivše krilo Tuzla Cityja.

Posebna priča je ljevokrilni napadač Mario Ćuže iz Dinama. Prošlu sezonu proveo je na posudbi u Zrinjskom, a sad se vratio u Dinamo. Ipak, očekuje se da će klubovi pronaći zajednički jezik te da će se Ćuže na još jednu sezonu vratiti u Zrinjski. Nije poznato kako će izgledati Rendulićeva momčad u sljedećoj sezoni, ali spekulira se da bi prvih 11 moglo izgledati kao ispod.

image

Mogućih najboljih 11 Zrinjskog

INDEX -

Dnevnik.ba

30. travanj 2024 08:58