StoryEditor
intervju

Elvir Bolić za Dnevnik.ba: BiH može izboriti doigravanje, Hrvatska je najjača reprezentacija u regiji a Dinamo primjer drugim klubovima

Piše desk  /  05.11.2021., 11:55h
Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine imat će priliku u dvije posljednje domaće kvalifikacijske utakmice za Svjetsko prvenstvo 2022. protiv Finske, 13. studenog (15 sati) i Ukrajine, tri dana kasnije (20.45)m na zeničkom stadionu Bilino Polje, izboriti prolazak u baraž. To bi joj bilo peto sudjelovanje u dodatnim kvalifikacijama za velika natjecanja, nakon što je odigrala play-off za SP 2010, te Euro 2012, 2016. i 2020, a jednom je bila sudionik Mundijala - 2014.

Piše: Zlatan Rašidović

U intervjuu za Dnevnik.ba nekadašnji proslavljeni napadač  Elvir Bolić (50) govori o šansama Zmajeva i Vatrenih u završnici kvalifikacija za Mundijal, kandidatima za naslov prvaka u Premijer ligi BiH, europskoj tituli Italije, favoritima za trofej u Ligi prvaka i transferu Lionela Messija iz Barcelone u Paris Saint-Germain. 

Kako ocjenjujete dosadašnji učinak bh. reprezentacije s osvojenih sedam bodova iz šest utakmica u skupini D kvalifikacija za SP?

Kada gledamo učinak od sedam bodova, čovjek ne bi rekao da smo u situaciji da ovisimo samo od svojim igrama. Sve je u našim rukama i naročito prethodne utakmice, koje smo odigrali jako dobro, daju nadu da ćemo osvojiti četiri boda u dvije zadnje utakmice kući ili pobijediti dva puta i na taj način ući u baraž.

Koliko je realno da BiH prođe u doigravanje i hoće li joj puno značiti prednost domaćeg terena?

Na osnovi dosadašnjih utakmica i gledajući ne samo naše igre, nego i protivničkih reprezentacija, realno je da prođemo dalje. Mislim da igramo s ekipama kojima možemo parirati, jednako kao što se možemo suprotstaviti i puno kvalitetnijim reprezentacijama od nas. Realni su izgledi da dođemo do baraža, ako se ne dogode neke nepredviđene situacije i ozljede ključnih igrača. Ne bi trebalo biti problema da ispunimo plan, ali neće biti lako. S oba protivnika je teško igrati, no jednostavnije je što možemo proći dalje s četiri boda. Da je imperativ pobjede u obje utakmice, bilo bi sigurno teže.

Protiv kojeg suparnika, Finaca ili Ukrajinaca, očekujete teži zadatak za reprezentaciju?

Obje utakmice imaju specifičnu težinu, pogotovo prva s Finskom. Utakmica s Ukrajinom će biti odlučujuća i zavisi koji rezultat će nam biti dovoljan za prolaz. Ako pobijedimo Finsku, za baraž moramo odigrati neriješeno. Potrebno je najprije zabilježiti dobar rezultat s Finskom, što je pobjeda koja bi nam puno značila. Potom bismo igrali utakmicu s Ukrajinom kući, u kojoj ne bismo imali imperativ pobjede i bilo bi nam lakše da dođemo do cilja.

Kako gledate na dosadašnju negativnu tradiciju BiH, koja je eliminirana sva četiri puta u dodatnim kvalifikacijama, jer je Portugal bio bolji u dva navrata (0:1, 0:1 za SP 2010, 0:0, 2:6 za EP 2012) kao i Republika Irska (1:1, 0:2) u trci za EP 2016, te Sjeverna Irska s 4:5 poslije izvođenja penala u polufinalu play-offa za ovogodišnji EP?

S Portugalom, koji je važio za favorita, bilo je realno da se završi nastup ispadanjem BiH, uzimajući u obzir sve njihove kvalitetne nogometaše i jačinu reprezentacije. Mislim da smo podbacili u dva posljednja baraža, pogotovo protiv Sjeverne Irske na domaćem terenu. Ne znam je li razlog psihološki pritisak ili nešto drugo, ali protiv Portugalaca smo odigrali bolje nego s Ircima. Nadam se da ćemo imati sreće u izvlačenju parova ako dođemo do baraža, no i biti svjesni da tu nema favorita jer se trebaju kvalitetno odigrati oba susreta. Sada više treba razmišljati o sljedeće dvije utakmice, a ne o baražu.

Što mislite o rezultatima i radu bugarskog stručnjaka Ivayla Peteva?

Jako mi se svidjela igra reprezentacije u prethodne dvije utakmice protiv Kazahstana 2:0 i Ukrajine 1:1 na gostovanjima. Način na koji igra reprezentacija i odnos igrača prema zadacima na tim susretima bili su dobri i nadam se da će tako nastaviti. Želim da ove igre nisu samo bljesci u dvije utakmice, nego da ćemo i naredne dvije odigrati dobro u kontinuitetu.

Namjeravate li se ponovo angažirati u našem nogometu nakon što ste kratak period 2008. godine obavljali funkciju u stručnom stožeru A selekcije, koju je tada vodio Meho Kodro?

Sada iskreno nemam namjeru jer sam potpuno izvan nogometa. Pratim sva nogometna zbivanja, ali ne razmišljam o angažmanu.

Je li vodeći Zrinjski glavni favorit za prvaka BiH u ovoj sezoni?

Još je rano za prognoze. Ekipe koje su ranijih sezona predstavljali favorite, Sarajevo i Željezničar, ne igraju dobro. U vrhu imamo Tuzla City i Zrinjski, koji se opet vratio na prvu poziciju i moguće je da bude prvak na kraju. Prvenstvo će biti interesantno jer ima još dosta utakmica koje će biti neizvjesne i zanimljive. Još ne bih izdvajao prvog favorita. I Borac je među kandidatima za visok plasman.Događaju se kiksevi favorita i može se svašta dogoditi do završetka prvenstva.

Hoće li Hrvatska pobijediti Maltu 11. studenog u gostima i Rusiju tri dana kasnije u Splitu, te se direktno plasirati kao pobjednik Grupe H na Mundijal?

Vidjet ćemo. Hrvatska ima jako kvalitetnu ekipu i favorit je za prvo mjesto. Protiv Rusa im neće biti lagana utakmica i želim im puno sreće da prođu na SP. Vjerujem da će se i ovaj put plasirati jer posjeduju pobjednički mentalitet. Prednost igrača Hrvatske izražena je i na psihološkom planu, jer su puno puta dokazali mentalnu snagu u bitnim utakmicama.  

Kako biste komentirali nastup Hrvatske, koja je izgubila od Španjolske 3:5 nakon dramatičnih produžetaka u fenomenalnoj utakmici osmine finala kontinentalnog prvenstva?

Bila je to dobra utakmica u kojoj je rezultat mogao biti i drugačiji, ali su nijanse prevagnule u korist Španjolske. Hrvatska ima kvalitetne nogometaše koji igraju dugi niz godina u renomiranim europskim klubovima i jaku reprezentaciju. Najjači su u regiji, što potvrđuju sudjelovanjem u kontinuitetu na velikim natjecanjima.

Je li drugi europski naslov Italije iznenađenje i je li Francuska najveće razočarenje?

Italija je priredila malo iznenađenje osvajanjem titule. Većinom prvi favoriti zakažu na turnirima poput Eura u posljednje vrijeme i tako su svjetski prvaci Francuzi rano ispali u osmini finala protiv Švicaraca. Europska prvenstva i velika natjecanja donose iznenađenja. Italija je nogometna velesila koju je odlično posložio Roberto Mancini. Odigrala je jako lijepo i efikasno, a ne kao prijašnje selekcije Italije (s prije svega defenzivno čvrstom igrom, op. a), te je zasluženo osvojila Euro. Francuska je najveće razočarenje. Kada velika reprezentacija odigra slabu utakmicu u fazi na ispadanje, sve se promijeni i favorit postaje gubitnik. Gledajući utakmice Francuske i u kvalifikacijama za SP, evidentno je da kod njih definitivno nešto ne štima u igri, jer je daleko od razine svjetskog prvaka.

Tko su favoriti za trofej Lige prvaka, gdje je branitelj trofeja londonski Chelsea?

U Ligi prvaka teško se mogu dogoditi velika iznenađenja, odnosno da mala ekipa dođe do samog kraja. Tu su kandidati za titulu od sedam do deset ekipa iz liga petice. Uglavnom su najbolji engleski i španjolski klubovi, te ponekad talijanski, dok PSG nema sreće da osvoji trofej. Engleske ekipe su prednosti zbog stila igre, te intenziteta i dinamike koje preferiraju u prvenstvu ove zemlje. Chelsea se zasad izdvaja, zapaženu ulogu imaju Liverpool i Manchester City, no ne mora značiti da će doći do trofeja. Kao i ranijih godina, Bayern je uvijek jedan od favorita, sada s novim trenerom Julianom Nagelsmannom. Njegova prednost ali i mana može biti nešto slabija kvaliteta Bundeslige u odnosu na ostale najjače lige. Odgovara im što mogu nekada sačuvati najbolje igrače za jake utakmice. Gledajući način igre i kvalitetu ekipe, Real se teško može uvrstiti u glavne favorite. Međutim, u prošlosti kada je osvajao Ligu prvaka, Real je pokazao da i kada igra lošije tijekom sezone, može poslije uraditi veliku stvar i osvojiti trofej.

Što mislite o transferu argentinske zvijezde Lionela Messija iz Barcelone u PSG?

Vrijeme će pokazati koliko je taj potez francuskog kluba bio ispravan. Ne djeluje mi da Paris Saint-Germain može osvojiti europsku klupsku titulu, mada imaju asove poput Neymara, Mbappea. Bez obzira na trojicu vrhunskih i još nekoliko pojedinaca svjetske klase, kako sada stvari stoje, mislim da PSG neće uraditi ono čemu teži sezonama, a to je da bude najbolji u Europi.   

Kako vidite prošlosezonski plasman Dinama u četvrtfinale Europske lige, gdje je eliminiran od kasnijeg pobjednika Villarreala ukupnim rezultatom 1:3 i može li ovaj put proći dalje u konkurenciji West Hama, bečkog Rapida i Genka u drugom po kvaliteti europskom natjecanju?

Ništa to nije slučajno jer imaš Dinamo, klub koji je kontinuirano u vrhu hrvatskog nogometa posljednjih 15-20 godina. Konstantno stvara i prodaje kvalitetne igrače u inozemstvo, dominira hrvatskom ligom i postavlja visoke standarde za našu regiju. Zato ovaj uspjeh na europskoj sceni nije bio iznenađenje za mene. Igrači pokazuju snagu i moć, Dinamo je primjer većim klubovima u regiji da rade na isti takav način ako žele odlične rezultate. Ima dobre izglede da prođe i ove sezone grupnu fazu Europske lige.

Možete li izdvojiti gdje vam je bilo najljepše tijekom zapažene igračke karijere?

Svugdje je bilo lijepo na određeni način. To se odnosi na moje igračke početke u Čeliku, pa zatim Crvenoj zvezdi s kojom sam igrao Ligu prvaka. U Fenerbahçeu sam bio najduže i doživio najljepše trenutke u igračkoj karijeri. Ugodno mi je bilo živjeti tri godine u Španjolskoj, u čijoj ligi sam igrao s posebnim užitkom i zadovoljstvom.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 23:52