StoryEditor
‘‘to je suludo‘‘

Đoković ogorčen odlukom Wimbledona: ‘Politika se ne smije miješati u sport‘

Piše desk  /  21.04.2022., 10:53h
Igrači i treneri nemaju nikakve veze s tim. Miješanje politike u sport ne smije se događati i ne mogu to podržati, rekao je Đoković koji ovaj tjedan igra na domaćem turniru u Beogradu.

Ovogodišnji Wimbledon proći će bez tenisača i tenisačica iz Rusije i Bjelorusije. Drugim riječima, bez nekih najboljih na svijetu, poput Daniila Medvedeva, Andreja Rubljeva, Karena Hačanova, Arine Sabalenke, Viktorije Azarenke... Nitko nije, i vjerojatno neće, javno izrekao "antiputinovski" stav, a u All England Clubu odlučili su da za njih nema mjesta na svetoj engleskoj travi.

Od Drugog svjetskog rata nije se dogodilo da Wimbledon zabranjuje nastup igračima na nacionalnoj osnovi, ujedno je i prvi Grand Slam koji je učinio ovo. Ustao je i ATP koji je protiv takve odluke.

- Naš sport se ponosi time što funkcionira na principima zaslužnosti i poštenja gdje se igrači natječu kao pojedinci i zarađuju svoj nastup na turnirima putem renkinga. Vjerujemo kako je jednostrana odluka Wimbledona i Britanskog teniskog saveza o isključenju ruskih i bjeloruskih igrača s ovogodišnjih britanskih turnira na travnatoj podlozi nepoštena i moguće je kako će postaviti uništavajući presedan. Diskriminacija na nacionalnoj osnovi također predstavlja i kršenje našeg sporazuma s Wimbledonom prema kojemu se ulazak igrača u turnir bazira samo na njegovu renkingu. Naše daljnje akcije u vezi ove odluke dogovorit ćemo s našim izvršnim tijelima - poručili su iz ATP-ja.

O svemu se oglasio i Novak Đoković, koji je također protiv takve odluke najvećeg svjetskog turnira.

- Uvijek ću osuditi rat, neću ga podržati kao dijete rata. Znam koliko to trauma ostavlja, i mi na Balkanu smo imali puno ratova, ali ne mogu podržati odluku Wimbledona, to je suludo! Igrači i treneri nemaju nikakve veze s tim. Miješanje politike u sport ne smije se događati - rekao je Đoković koji ovaj tjedan igra na domaćem turniru u Beogradu, prenosi 24 sata.

Prvi tenisač svijeta u prvom je meču jedva prošao sunarodnjaka Lasla Đerea (2-6, 7-6, 7-6), sada ga čeka drugi sunarodnjak, u puno boljoj formi, Miomir Kecmanović.

- U ovom trenutku, s obzirom na okolnosti ove godine i jako mali broj mečeva, ovakva pobjeda, poslije skoro tri i pol sata borbe, vjerojatno je dobrodošla. Fizički nisam blizu maksimuma, svjestan sam toga, ali nije prvi put da osjećam tako nešto u karijeri, toliki niz godina sam u tenisu, susretao sam se s ovakvim situacijama. Najpotrebniji su mi sada mečevi, što više mečeva, i ovakva pobjeda mi mnogo znači za samopouzdanje - rekao je.

Dnevnik.ba

09. travanj 2024 20:12