StoryEditor
konferencijska liga

Dinamo je pobjedom protiv Betisa pomogao hrvatskom nogometu, ali ne i sebi

Piše desk  /  16.02.2024., 12:10h

Dinamo je pobijedio Betis s 1:0 u Sevilli u prvoj utakmici play-off runde Konferencijske lige. Bila je to prva službena pobjeda Plavih na španjolskom tlu u povijesti, i to protiv, prema kladionicama, četvrtog favorita natjecanja. Hrvatski prvak se time doveo u sjajnu poziciju da za tjedan dana na Maksimiru ostvari prolaz među 16 najboljih ekipa natjecanja.

No, jutro nakon pobjede navijače je začudila jedna vijest. Naime, na službenim UEFA-inim stranicama, gdje se može pratiti kretanje koeficijenta, Dinamov koeficijent ostao je isti unatoč velikoj pobjedi. Kako je to moguće i što to znači za nacionalni koeficijent?

Utakmice u play-off rundi se ne boduju za klubove

Play-off rundu Konferencijske lige igraju ili oni klubovi koji su kao trećeplasirani ispali iz skupine Europa lige ili oni koji su prošli dalje u Konferencijskoj ligi kao drugoplasirani klub u svojoj skupini, prenosi Index.

Play-off runda se u Konferencijskoj, baš kao ni u Europskoj ligi, ne boduje za klupski koeficijent. To je logična odluka UEFA-e jer bi klubovima koji ju igraju dala veću i djelomično nepoštenu šansu da obogate svoj koeficijent.

Primjerice, Viktoria Plzen je bila prvoplasirana u skupini u kojoj je igrao Dinamo i zbog toga preskače play-off rundu. Kada bi se play-off runda bodovala, UEFA bi na neki način nagradila momčad s lošijim rezultatom u grupi.

Hrvatska slavi pobjedu Dinama

No, spomenuta runda boduje se na razini nacionalnih saveza. To znači da Dinamo pobjedom nije donio bodove sebi, ali ih je zato donio SuperSport HNL-u. Za pobjedu je naša liga dobila dva boda.

Kada se to podijeli s brojem klubova koji su igrali europska natjecanja ove sezone, dođe se do brojke od 0.5, za koliko je hrvatski koeficijent jači u odnosu na stanje koje je aktualno bilo do jučer. To je i dalje dovoljno tek za 21. mjesto na UEFA-inoj listi.

No, sada je Hrvatska za samo 0.6 bodova iza Poljske, koja također ima još samo jedan klub u europskim natjecanjima. To je Legia Varšava, koja također igra play-off rundu KL-a te je u prvom susretu poražena od Moldea. Prođe li Dinamo dalje, a Legia ispadne, postoje odlične šanse da će Hrvatska preskočiti Poljsku.

No, to, prema zasad dostupnim projekcijama, neće značiti puno za iduću sezonu. Hrvatska će i dalje imati samo jedan klub u Ligi prvaka, gdje će njen prvak kretati od drugog pretkola. Pobjednik Kupa će igrati Europa ligu, a dva mjesta u KL-u rezervirana su za još dva kluba prema plasmanu iz prvenstva.

Kakva je Dinamova pozicija pred narednu sezonu?

Dinamo sanja naslov prvaka i novu UEFA-inu reformu prema kojoj bi mogao imati direktan plasman u grupnu fazu nikad bogatije Lige prvaka. Naime, jedno mjesto direktnog plasmana pripast će klubu iz kvalifikacija koji ima najbolji koeficijent od onih zemalja čiji prvaci nemaju direktan plasman.

Ispred Dinama su po tom kriteriju četiri kluba, čije će europske utakmice sa zanimanjem pratiti - ukrajinski Šahtar, švicarski Basel, danski Kopenhagen i češka Slavia. Dinamo bi prolaskom Betisa imao realnu šansu preskočiti neke od njih, ali najveća mu je nada da nijedan od spomenutih klubova neće biti prvak svoje države.

U slučaju da završi u kvalifikacijama, neovisno o kojem se europskom kupu radi, Dinamo će biti u boljoj poziciji od svih hrvatskih klubova. Zahvaljujući koeficijentu koji je nabio prošlih godina, bit će nositelj u svakom pretkolu.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 10:22