StoryEditor
euro za rukometaše

Danas je rukometni El Clasico" Hrvatski rukometaši optimistični: "Spremni smo!"

Piše desk  /  18.01.2024., 13:45h

Hrvatska muška rukometna reprezentacija će danas u velebnoj Lanxess Areni u Kölnu, utakmicom protiv Francuske započeti natjecanje u drugoj fazi Europskog prvenstva, a desno krilo naše momčadi Filip Glavaš je rekao da su oni spremni za dvoboj.

"To je rukometni El Clasico, utakmica koja nosi puno, koja će se pratiti. Svi znamo što su Hrvatska i Francuska u rukometu. Nadam se uzbudljivoj utakmici i da će otići na našu stranu", rekao je 26-godišnji Riječanin koji od ove sezone nastupa u dresu hrvatskog prvaka Zagreba i odmah ponudio i recept za pobjedu:

"Obrana mora funkcionirati, golmani nas moraju popratiti, a poslije toga moramo posložiti napad. Znamo što trebamo napraviti i spremni smo."

O kakvoj se reprezentaciji radi najbolje govori podatak da su od Olimpijskih igara 1992. u Barceloni do prošlogodišnjeg Svjetskog prvenstva u Poljskoj i Švedskoj osvojili 22 medalje: čak 12 na svjetskim prvenstvima, od čega šest zlatnih, te po pet s europskih prvenstava (tri zlata) i olimpijskih igara (tri zlata).

"Vrhunska ekipa koja briljira iz godine u godinu, kakvi god da jesu. Rekli su da nisu baš zadovoljni svojom formom, ali se uvijek pokažu u pravim utakmicama. No, pitat će se nešto i nas", mišljenje je 21-godišnjeg vratara našičkog Nexea Dominika Kuzmanovića koji vrlo jednostavno gleda na formulu za plasman Hrvatske u polufinale:

"Sami o sebi odlučujemo. Četiri utakmice su pred nama. Ako se pokažemo i zaslužimo polufinale, to će tako i biti."

Hrvatska dobila devet od 25 utakmica s Francuzima

Hrvatska i Francuska su odigrale 25 utakmica na tri najveća svjetska natjecanja. Francuzi su uspješniji i imaju 15 pobjeda. Hrvatska je slavila devet puta, a jedan susret završio neodlučenim ishodom. Francuzi su slavili u zadnjem dvoboju odigranom na Europskom prvenstvu 2022. u mađarskom Szegedu (27:22). Na desetu pobjedu protiv Francuske naša reprezentacija čeka od Svjetskog prvenstva 2019. Zanimljivo, i taj je dvoboj odigran u Kölnu. Hrvatski rukometaši su slavili s 23:20, ali ta pobjeda nije imala veći rezultatski značaj, jer su Francuzi već prije osigurali plasman u polufinale, a Hrvatska je završila u borbi za peto mjesto.

Iz tog dvoboja, u aktualnom sastavu francuske reprezentacije, koju je i tada vodio sadašnji izbornik Guillaume Gille, nalaze se čak devetorica igrača: braća Nikola i Luka Karabatić, Ludovic Fabregas, Kentin Mahe, Nedim Remili, Dika Mem, Timothey N‘Guessan, Valentin Porte i Melvyn Richardson.

Prije pet godina u hrvatskoj reprezentaciji koju je vodio Lino Červar, iz aktualnog sastava su bili samo kapetan Domagoj Duvnjak, Igor Karačić i Marin Šipić.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 01:57