StoryEditor
pomeo medvjedeva

Čilić: Ovako izgleda kad igram najbolje što mogu. Novak mi je dužan pivo

Piše desk  /  31.05.2022., 07:49h

"Danil je drugačiji igrač od svih, igra nekonvencionalan tenis. Iste stvari kao protiv drugih ne prolaze i morate pronalaziti drugo rješenje i to je za mene funkcioniralo fenomenalno. Tanka je nit kada pokušavate nešto što niste navikli, ali je danas bilo top. "

Marin Čilić izveo je senzaciju u osmini finala Roland Garrosa tako što je kao 23. igrač svijeta pomeo Danila Medvedeva, drugog na ATP ljestvici sa 6:2, 6:3, 6:2 za samo sat i 45 minuta. Nakon trijumfa Čilić je bio oduševljen: "Ovo je bilo fantastično od prvog do zadnjeg poena. Uživao sam u atmosferi i noćnom terminu, igrao sam jedan od najboljih mečeva u karijeri, od početka do kraja. Presretan sam što sam ovdje" izjavio je Čilić, a francuska publika uzvratila mu zaglušujućim pljeskom.

Čilić je objasnio da je do velike pobjede došao zahvaljujući temeljitoj pripremi: "Kada igram najbolje što mogu, sve je apsolutno savršeno. Servis, kretnje, retern. Sjajnih 15 dana je iza mene, jako dobro sam trenirao, imao dobre mečeve i igrao sjajan tenis. Protiv Simona je bilo jako dobro, ali znao sam da protiv Medvedeva moram zadržati odličnu razinu tijekom cijelog meča i da mu ne smijem dopustiti povratak. Morao sam ostati fokusiran i na nivou završiti meč. Zadovoljan sam što sam uspio to."

Čilić je odmah nakon meča za Telegraf opisao kako je igrati protiv top igrača i pobijediti ga: "Tanka je nit koja dijeli od potpune kontrole i kad se meč preokrene imao sam takav slučaj s Danilom prošle godine i dosta često s ostalim top igračima koji u svakom trenutku traže rješenje, pokušavaju nešto novo, drugi način igre.

Danil je na kraju drugog seta otišao u wc, da razbije ritam i da se regenerira. Tu sam napravio brejk koji je bio apsolutno ključan da steknem veliku prednost. Pomoglo mi je baš veliko iskustvo protiv top igrača na Grand Slamovima da ostanem na najvišoj razini, tako sam ostao u igri i odigrao mentalno na najvišem nivou."

Ističe da je protiv Medvedeva sada sve bilo drugačije: "Danil je drugačiji igrač od svih, igra nekonvencionalan tenis. Iste stvari kao protiv drugih ne prolaze i morate pronalaziti drugo rješenje i to je za mene funkcioniralo fenomenalno. Tanka je nit kada pokušavate nešto što niste navikli, ali je danas bilo top. 

Naglašava da prosječnom gledatelju sve izgleda jednostavno kada prati sa strane, ali da to nije baš tako: "Pometi sve. Izgleda jednostavno, ali igraju se mečevi na "best of five". Zahtjevno je mentalno ostati u unutra, pogotovo ja koji igram tenis, koji traži pripremu s nogama. Ne igram defenzivni tenis.

Za takav tenis potreban je ozbiljan fokus i to je ove godine što mi je fantastično. Ne ide uvijek u pravom smjeru, ali zadržavam tu razinu i to mi je najveća dobit." Nije očekivao da će igrati tako kratko protiv Medvedeva: "Mislio sam da ćemo igrati četiri sata, nisam znao što očekivati od noćnog meča.

Stavio sam pred sebe očekivanje da držim svoj nivo od početka do kraja. Ne razmišljam o suparniku uopće. Samo gledam na svoju igru. Tražim od sebe da držim visoki nivo da budem spreman za borbu protiv top igrača. Što će se dogoditi, ne znam, idemo korak po korak."

Idući korak u četvrtfinalu, kojim je izjednačio najbolji rezultat na pariškom Grand Slamu je još jedan Rus, sedmi tenisač svijeta Andrej Rubljov. Pobjedom nad Medvedevim, Čilić je puno pomogao Novaku Đokoviću da zadrži Broj 1 te ostvari rekord na toj poziciji. Na pitanje srpskih novinara što traži zauzvrat od njihovog šampiona, Čilić je odgovorio: "Novak mi je dužan kavu ili pivo."

Dnevnik.ba

14. svibanj 2024 05:22