StoryEditor
euro za rukometaše

Bizarna utakmica za hrvatske rukometaše: Poraz od Njemačke im više odgovara

Piše desk  /  24.01.2024., 12:16h

Hrvatska rukometna reprezentacija ostala je bez izgleda za plasman u polufinale Europskog prvenstva. U utakmici u kojoj je morala pobijediti doživjela je poraz od Islanda 35:30. Sada joj je još preostao susret s domaćinom Njemačkom danas od 20:30, kojim će završiti nastup na Euru.

Danas saznajemo tko će se priključiti Francuskoj, Švedskoj i Danskoj u polufinalu. Austrija i Island igraju od 15:30. Od 18 igraju Francuska i Mađarska. Meč deklasirane Hrvatske važan je za obje reprezentacije, iako je Hrvatska ostala bez mogućnosti borbe za medalje. Naime, za jedino preostalo mjesto u polufinalu konkuriraju tri reprezentacije - Njemačka, Mađarska i Austrija. Domaćin će među četiri najbolja ako pobijedi Hrvatsku, prenosi Index.

Mađarska će u polufinale samo ako Njemačka izgubi od Hrvatske, a ona pobijedi Francusku. Ali onda Austrija ne smije pobijediti Island. Austrija u polufinale može i pobjedom i remijem, ali ako Hrvatska pobijedi Njemačku. No Austrijanci se uz to nadaju da Francuska neće izgubiti od Mađarske. Ako Njemačka izgubi od Hrvatska, a Mađarska i Austrija odigraju neriješeno, zatvorit će se krug tri reprezentacije s po pet bodova. Onda će u polufinale Njemačka jer je najbolja u tom krugu.

Hrvatska ipak igra važnu utakmicu

Hrvatska je porazom od Islanda izgubila šanse da se izravno plasira na Olimpijske igre u Parizu ovog ljeta. Naime, europski prvak izravno će se kvalificirati na OI. Budući da je Francuska domaćin olimpijskog turnira, ona se već kvalificirala izravno, a svoje mjesto osigurala je reprezentacija Danske kao svjetski prvak s prvenstva održanog prije godinu dana. U slučaju da finale Eura budu igrale Francuska i Danska, tada će trećeplasirani s Europskog prvenstva izravno ići na Igre kao predstavnik Europe.

Hrvatska će svoje mjesto na Igrama morati tražiti na kvalifikacijskom turniru koji će se odigrati od 14. do 17. ožujka. U tom će se terminu odigrati tri turnira koja će se sastojati od jedne skupine s četiri momčadi, od čega će dvije najbolje iz svake skupine osigurati plasman na Olimpijske igre. Međutim, Hrvatska još nije osigurala svoje mjesto na tom turniru.

Kako do kvalifikacijskog turnira?

Na prošlom Svjetskom prvenstvu svoje mjesto na kvalifikacijskom turniru prema pravilima su osigurale reprezentacije koje su bile plasirane od drugog do sedmog mjesta. Budući da je zemlja domaćin, Francuska, uzela srebrnu medalju, pravo nastupa na kvalifikacijskom turniru imaju reprezentacije koje su se plasirale od trećeg do osmog mjesta, a to su Španjolska, Švedska, Njemačka, Norveška, Egipat i Mađarska.

Ako se bilo tko od njih naknadno kvalificira izravno za Olimpijske igre preko svog kontinentalnog natjecanja, tada će se lista pomaknuti na deveto mjesto (i dalje), koje zauzima Hrvatska.

Hrvatska navija za Egipat

Afrički prvak ide izravno na Olimpijske igre, a domaćini turnira su Egipćani te su ujedno i favoriti za osvajanje prvenstva Afrike, koje su osvajali i u prethodna dva izdanja. Ako Egipat osvoji prvenstvo Afrike, Hrvatska će automatski ići na kvalifikacijski turnir u ožujku jer se Egipat nalazi među šest momčadi koje su na Svjetskom prvenstvu bile ispred nje. Egipat sutra igra četvrtfinale tog natjecanja i postoje vrlo realni izgledi da se ovaj scenarij ostvari.

Ako se to ne dogodi, Hrvatskoj će biti potrebno da na Europskom prvenstvu prvak ili najbolje plasirana momčad izvan Francuske i Danske bude Švedska, Njemačka, Norveška ili Mađarska. Ta bi reprezentacija onda izravno išla na Olimpijske igre, a budući da su svi navedeni bili ispred Hrvatske na prošlom Svjetskom prvenstvu te time osigurali odlazak na kvalifikacijski turnir, crta za ulazak na kvalifikacijski turnir spustila bi se na poziciju broj devet s SP-a, tj. na Hrvatsku.

Idealno je da se ne dogode oba pozitivna scenarija

Tu kalkulacijama i komplikacijama nije kraj. U ovom trenutku, pod dojmom loše igre Hrvatske, dovoljan bi razlog za zadovoljstvo bio samo da Hrvatska bude na kvalifikacijskom turniru. Ali, ako možemo birati, bolje je da se dogodi samo jedan pozitivan scenarij za Hrvatsku od dva gore navedena.

Naime, kvalifikacije za Olimpijske igre imat će tri skupine po četiri momčadi, a već se sada zna raspored po skupinama (ne i imena svih reprezentacija). U skupini 1 igrat će treći s SP-a (Španjolska), drugi s azijskog turnira (Bahrein), drugi s Panameričkih igara (Brazil) i osmi s SP-a (u ovom trenutku to je Mađarska).

U skupini 2 igrat će četvrti s SP-a (trenutno Švedska), sedmi s SP-a (trenutno Egipat), drugi s prvenstva Afrike (nepoznato) i treća najbolja reprezentacija s Eura (ovdje opet ne brojimo Francusku i Dansku). I, konačno, u skupini 3 igrat će peti s SP-a (trenutno Njemačka), šesti s SP-a (trenutno Norveška), druga najbolja reprezentacija s Eura (opet ne brojimo Francusku i Dansku) i treći s prvenstva Afrike (nepoznato).

Hrvatska treba izgubiti protiv Njemačke?!

Ako se ostvare oba pozitivna scenarija za Hrvatsku (Euro i prvenstvo Afrike), ona bi zauzela poziciju koju trenutno ima Egipat, odnosno igrala bi u skupini 2, koja će sigurno imati dvije europske reprezentacije. Ako se pak dogodi samo jedan pozitivni scenarij, tada bi Hrvatska zauzela poziciju koju trenutno ima Mađarska i svoj put na Olimpijske igre tražila bi u skupini 1 protiv Španjolske, Brazila i Bahreina, što je daleko lakše nego u slučaju da igra u skupini 2.

Nakon što je Njemačka pobijedila Mađarsku, sada je jasno da se pozitivan scenarij s Eura za Hrvatsku neće dogoditi samo ako Austrija uspije biti najbolja ekipa Eura izvan Francuske i Danske. Naime, u skupini B su sigurni polufinalisti Danska i Švedska, a u našoj skupini je to Francuska. Iz naše skupine dalje još mogu proći Njemačka, koja ima 5 bodova, te Mađarska i Austrija, koje imaju četiri.

Ako u polufinalu budu igrale Mađarska ili Njemačka, to znači da je Hrvatska sigurno u kvalifikacijama za Olimpijske igre, a to pak znači da je sigurna (neovisno o Egiptu na prvenstvu Afrike) ako u zadnjem kolu izgubi protiv Njemačke! Bizarna situacija za naše rukometaše, a budući da u zadnjem kolu Austrija igra protiv Islanda i Mađarska protiv Francuske, jasno je da je najbolja šansa za Hrvatsku da bude sto posto sigurna tako da izgubi u zadnjoj utakmici.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 08:27