StoryEditor
Zanimljivo istraživanje

Ukazuju li vaši prsti na psihičke poremećaje?

Piše D  /  01.02.2024., 11:10h

Jeste li hladnokrvni psihopat? Odgovor bi mogao biti upravo u vašim rukama.

Istraživači u Kanadi analizirali su duljinu prstiju dobrovoljaca s klinički dijagnosticiranim psihijatrijskim problemima kako bi utvrdili je li psihopatija “biološki ukorijenjena”.

Tim je otkrio da kod onih čiji su kažiprsti kraći od prstenjaka postoji veća vjerojatnost da će imati dijagnosticiran psihijatrijski poremećaj.

Rezultati studije objavljeni su u izdanju časopisa The Journal of Psychiatric Research za veljaču. 

Kraći kažiprst i duži prstenjak povezuju se s osobama "tamne trijade" 

Tim je započeo istraživanje primjećujući da se već zna da se oni koji imaju kraći kažiprst i duži prstenjak češće povezuju s osobinama “tamne trijade” i agresivnim ponašanjem.

Osobine “tamne trijade” su “izrazito društveno nepoželjni stavovi, poput makijavelizma, narcizma i psihopatije”.

Također je utvrđeno i da osobe koje imaju visoke rezultate na skali “tamne trijade” imaju primjerice i izrazitu mentalnu čvrstinu i odlične sportske rezultate, ali i netoleranciju na neizvjesnost, čestu anksioznost i nedostatak empatije te manipulativnost.

U istraživanju sudjelovalo 80 dobrovoljaca 

U istraživanju je sudjelovalo 80 dobrovoljaca – 44 sa psihijatrijskim problemima i 36 zdravih osoba bez dijagnosticiranja psihičkih stanja. 

Analiza njihovih ruku potvrdila je da će “u usporedbi sa zdravim osobama, kod osoba s klinički dijagnosticiranim psihijatrijskim problemom većina vjerojatno imati kraći kažiprst i duži prstenjak”.

S druge strane jedan od autora studije Serge Brand kaže da se ljudi s kraćim kažiprstima ne bi trebali uznemiriti jer je ta pojava ipak često povezana i s potpuno zdravim ljudima.

23. veljača 2024 13:56