StoryEditor
znanost

Nasilne video igre nemaju negativan utjecaj na empatiju odraslih

Piše fena  /  25.01.2024., 16:39h

Mnoge popularne video igre danas uključuju eksplicitne prikaze ekstremnog nasilja. Zbog toga postoji zabrinutost da bi mogle otupiti suosjećanje i time smanjiti prag za stvarno nasilje.

Neuroznanstvenici sa Univerziteta u Beču istraživali su da li igranje nasilnih video igara dovodi do smanjenja ljudske empatije.

U istraživanju je sudjelovalo ukupno 89 muškaraca s vrlo malo ili nimalo iskustva s nasilnim video igrama. U prvoj eksperimentalnoj fazi izmjeren je osnovni nivo empatije, gdje su bilježene reakcije ispitanika na bol koja je nanesena drugoj osobi elektrošokovima. Ispitanici su sedam puta igrali video igre po jedan sat. Eksperimentalna grupa je igrala izuzetno nasilnu verziju igre Grand Theft Auto V i imala je zadatak ubiti što više drugih likova u igri. U kontrolnoj grupi nasilje je bilo uklonjeno iz igre, a sudionici su imali zadatak fotografirati druge likove u igri. Nakon završetka te faze, ispitanicima su ponovo pregledane empatijske reakcije.

Analiza je pokazala da se reakcije sudionika eksperimentalne grupe, koji su bili suočeni s ekstremnim prikazima nasilja, statistički nisu razlikovale od reakcija onih sudionika koji su samo morali fotografirati druge likove. Također nije bilo značajnih razlika u moždanoj aktivnosti koja je povezana s empatijom.

Najvažnije pitanje jeste jesu li i djeca i adolescenti imuni na nasilje u video igrama? Mladi mozak je veoma plastičan, pa bi tek ponovljeni kontakt s prikazima nasilja mogao imati puno veći učinak kod djece. Ovo pitanje je, tvrde, teško eksperimentalno istražiti, a da se pritom ne pređu granice znanstvene etike, priopćeno je iz Ureda Grada Beča u Sarajevu.

Dnevnik.ba

25. veljača 2024 22:21