StoryEditor
ukrajinski predsjednik

Najtraženija serija na svijetu: Prije nego je postao predsjednik, Zelenski je snimio ovu seriju

Piše desk  /  18.03.2022., 07:38h
Prije nego što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij postao zaštitno lice otpora ruskoj invaziji, bio je komičar i glumac i premda je njegov politički put kao stvoren za internetsku slavu, tek ga je Putinov rat "stavio na kartu".

Jedan od njegovih glumačkih projekata o kojem se u posljednje vrijeme najviše pisalo svakako je i serija Sluga naroda koja je odnedavno dostupna i na Netflixu.

Zelenskij u seriji glumi Vasila Petroviča, skromnog srednjoškolskog učitelja povijesti koji zahvaljujući viralnom videu, pomoći svojih učenika i odluci moćnika iz sjene, na iznenađenje apsolutno svih postaje predsjednik Ukrajine. Zanimljiv detalj svakako je i to da je Zelenskij, iste godine kada je serija završila s emitiranjem, pokrenuo političku stranku naziva Sluga naroda, kandidirao se za predsjednika, a 2019. i pobijedio, prenosi Index.

Bitan povijesni dokument, ali i odlična serija

Inače, serija je imala tri sezone (na Netflixu je trenutno dostupna prva sezona od 23 epizode) i odlično ju je prihvatila publika, ali i kritičari. Naravno, događaji u Ukrajini učinili su seriju popularnom i izvan granica države, a osim toga, serija će s vremenom postati i vrlo jedinstven povijesni dokument jer je itekako ključna za njegov politički uspon.  

I premda smo i prije imali primjere glumaca, komičara i slavnih osoba koji su u jednom trenutku ušli u politiku i ostvarili zavidan uspjeh (SAD je imao čak dva "celebrity predsjednika" - Ronald Reagan i Donald Trump), teško je pronaći ekvivalent jer serija u kojoj Zelenskij glumi poslužila je gotovo kao predviđanje onoga što će uslijediti.

I dok je to svakako jedan od razloga zašto biste trebali pogledati seriju, dobra stvar je i to da se radi o zanimljivoj ideji s još boljom realizacijom i izvedbom Zelenskog koji je fenomenalan u glavnoj ulozi.

Iako smo sličnu premisu već viđali u filmovima i serijama o "običnim" ljudima koji se iznenada nađu na ključnim političkim pozicijama (Man of the Year, Head of State, Dave, The Distinguished Gentleman, Mudhalvan, Welcome Mr. President), Sluga naroda domaćoj će publici biti daleko bliži zbog vrlo sličnog mentaliteta i problema s kojima smo se suočavali ili se još uvijek suočavamo.

O čemu se radi?

Odmah na početku serije upoznajemo skupinu moćnika iz sjene koji zaključuju da će ovog puta staviti na stranu svoje uobičajene taktike utjecanja na izbore te dopustiti "nekontroliranu demokraciju". Drugim riječima, narod će izabrati svog vođu.

Spletom okolnosti, ispada da je taj netko običan učitelj povijesti koji u razgovoru s kolegom u afektu ispali bujicu ljutitih opaski na račun ukrajinske politike. Njegov monolog, bez njegova znanja snimi jedan od njegovih učenika, a video uskoro završava na YouTubeu.

To izazove probleme na poslu, ali i podršku naroda koji u komentarima zaključuju da bi se učitelj trebao kandidirati. Učenici pokreću crowdfunding kampanju kako bi skupili novac za kandidaturu i Petrovič postaje predsjednik Ukrajine.

Njegov se život vrlo brzo preokrene. Kolege s posla koji su ga još donedavno tretirali kao najobičnijeg bezveznjaka počinju mu se ulizivati. Roditelji su izvan sebe i više ga ne gledaju kao sina već kao predsjednika, a njegov otac maksimalno iskorištava novonastalu situaciju i postaje "kralj kvarta".

Pokreće radove obnove na zgradi u kojoj žive i obećava položaje u vladi prijateljima i rodbini. Petroviča to isprva zatekne, ali ubrzo mu postaje jasno da svoju novostečenu moć mora što prije zauzdati prije nego što stvari izmaknu kontroli.

Hrvati bi mogli pronaći previše sličnosti

Iako se ne radi o pretjerano sofisticiranoj političkoj satiri na kakvu smo navikli u američkim ili britanskim serijama, scenaristi su uspjeli pronaći savršeni balans pa se niti u jednom trenutku ne postavljaju iznad prosječnog gledatelja niti dociraju, već biraju vrlo prizemljen i jednostavan pristup koji će svakako bolje funkcionirati jer na kraju dana, radi se o humorističnoj seriji čiji je primarni cilj zabaviti.

Domaća publika definitivno će povući bezbroj paralela između onoga što se događa u seriji i kod nas. Primjerice, već u šestoj epizodi novoizabrani predsjednik ostane u šoku kada vidi koliki dio budžeta otpada na luksuzni život njega i njegovih ministara. Premijeru istog trena ljutito kaže da mu se čini da bi troškove mogao smanjiti za 90 posto.

U isto vrijeme, njegovi roditelji, koji su cijeli život proveli u neimaštini (iako su taksist i medicinska sestra), odlučuju luksuzno preurediti svoj stan jer napokon su dobili priliku živjeti onako kako misle da zaslužuju.

Nakon što vidi što se događa, postaje mu jasno da u srži korupcije nije samo pohlepa, već i osjećaj da zaslužujete bolje i da napokon imate priliku to ostvariti. Petrovič roditeljima objašnjava da zaboravljaju da i svaka druga osoba u Ukrajini zaslužuje isto.

Ukrajinci su željeli poštenog "malog čovjeka"

I to je samo jedan od mnogobrojnih primjera koji donekle objašnjavaju zašto je serija postala toliko velik hit u Ukrajini. Pokazuje državu koja je prepuna nesavršenosti, nepravdi i problema s kakvima se susrećemo i u Hrvatskoj, ali u isto vrijeme daje nadu da se stvari mogu promijeniti.

Istovremeno otkriva i što je to što su birači prepoznali u Zelenskom koji je 2019. pobijedio sa 73 posto glasova i nastavio biti sluga, ali i heroj naroda. Željeli su političara kojeg su vidjeli u seriji - poštenog "malog čovjeka" koji će učiniti sve da ih dovede barem korak bliže životu kakav priželjkuju i zaslužuju.  

Iako je to na kraju dana tek naivan i idealističan pogled na stvarnost jer politika je sve samo ne crno-bijeli svijet u kojem postoje brza i jednostavna rješenja za desetljećima gomilane probleme u kompleksnoj mreži osobnih interesa, Sluga naroda je zabavan bijeg od stvarnosti i uvid u ono što je Zelenskog dovelo tu gdje je danas.

Dnevnik.ba

03. svibanj 2024 12:26