StoryEditor
bh. film

Metacritic: "Quo Vadis, Aida? je najbolji film u 2021. godini"

Piše desk  /  08.01.2022., 10:41h
Metacritic, web stranica koja objedinjuje kritike filmova, TV emisija, muzike, knjiga i videoigara, za najbolji film u 2021. godini proglasio je djelo bosanskohercegovačke redateljice Jasmile Žbanić Quo Vadis, Aida?

Navode da najbolji film 2021. nije lako gledati te ga opisuju kao "mučan".

"Kao fikcionalizirani prikaz onoga što je nekada opisano kao najgori europski genocid u poslijeratnom periodu, Quo Vadis, Aida? je mučan i vitalan u svojoj gorkoj tuzi. Kao studija političke i diplomatske inercije u suočavanju sa suvremenim globalnim ljudskim tragedijama, ne može biti hitniji", navodi se.

Podsjećaju da je film bio nominiran za Oscara za najbolji međunarodni film prije godinu dana. Također, na Metacriticu je istaknuto kako je Quo Vadis, Aida? dobitnik nagrade za najbolji film na dodjeli Europskih filmskih nagrada. 

Podsjetili su da je Jasmila Žbanić za ovo djelo proglašena najboljom redateljicom godine, a da je Jasna Đuričić osvojila nagradu za najbolju glumicu.

Inače, Jasmila Žbanić ranije je rekla da je tijekom pet godina rada na filmu puno ljudi podržalo njegovu realizaciju, a već nakon prvih projekcija potpora se povećala, unatoč činjenici da je teška ratna tematika filma, posvećenog genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici, donekle demotivirala distributere.

"Dok god živi ta trauma i dok je ne raščistimo, dok ne nađemo način da razgovaramo jedni s drugima i tu bol ne procesuiramo, mislim da su potrebni ovakvi filmovi", kazala je Žbanić.

Dodala je kako je posebice intrigira opsada Sarajeva od 1992. do 1995. godine, o čemu bi se mogla napraviti serija jer je to obilježilo cijele živote te bi i narednim naraštajima trebalo ostaviti to sjećanje i iskustvo.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 10:59