StoryEditor

Što smo naučili iz spektakularnog uspjeha Vatrenih i poniznosti Zlatka Dalića

Piše Jurica Gudelj  /  17.07.2018., 02:07h

Kad se nacija ujedini iza izvrsnosti, kad na odgovorne funkcije postavi najkompetentnije osobe za te pozicije, kad je jedini kriterij pri odabiru kadrova izvrsnost, kad se tim okupi oko zajedničkih vrijednosti i kad im na čelo stavite poniznu ali također kompetentnu osobu – onda dobijete šansu osvojiti svjetski naslov!

Zlatko Dalić, izbornik hrvatske nogometne reprezentacije danas je možda i najpopularnija osoba u hrvatskom narodu, iako on slavu nikad nije tražio. Riječ je o čovjeku koji je preuzeo hrvatsku izborničku klupu onda kad je zapravo nitko drugi nije ni htio.

Dalić je osjetio dužnost odgovoriti na poziv nacije, preuzeti reprezentaciju kad je bila na rubu ispadanja iz utrke za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Rusiju. Na klupu je sjeo a da pri tom nije potpisao nikakav ugovor. Tek nakon osiguranog odlaska na Svjetsko prvenstvo potpisao je i ugovor s Hrvatskim nogometnim savezom. Usporedbe radi, argentinski izbornik Jorge Sampaoli je za raskid ugovora s argentinskim savezom inkasirao dva milijuna dolara…

Kvaliteta hrvatskih reprezentativaca nije bila upitna ni prije dolaska Zlatka Dalića na izborničko mjesto, ali je nedostajalo sve ostalo: nije bilo dovoljno stručnosti, savez su potresale različite afere, navijači su bili međusobno zavađeni i ogroman broj ih je navijao protiv reprezentacije, jednostavno atmosfera oko reprezentacije je bila narušena.

Dolaskom Dalića na klupu ekipa je dobila ono što odavno nije imala: poniznost! Tako su i izbornik i igrači pred Svjetsko prvenstvo govorili o malim ciljevima. Govorili su kako je temeljni cilj proći skupinu, a prije toga pobijediti Nigeriju na otvaranju turnira. Potom su govorili kako u utakmici s Argentinom nemaju što izgubiti i kako se zbog takvih utakmica dolazi na velike turnire. A nakon pobjeda u te dvije utakmice Dalić je igračima iz drugog plana dao priliku da osjete čar igranja na SP i dečki su mu se na najbolji mogući način odužili pobjedom nad Islandom.

Potom je Dalić zajedno s igračima govorio o tomu kako je uspjeh proći skupinu, iskazivali su respekt prema Dancima i spriječili su stvaranje preuranjene euforije. Danska je bila možda čak i najteži protivnik na turniru koji je uistinu namučio Modrića i ostale. No i ta je stepenica preskočena i to izvođenjem jedanaesteraca. Isto je bilo i s Rusiijom.

I onda su došli Englezi – sušta suprotnost od Hrvatske. Arogantni, nadmeni i oholi. Ipak, dobili su ono što su zaslužili i na kraju su doma otišli s drvenom medaljom, dok su skromni Dalićevi dečki otišli ostvariti svoje snove.

Igranje u finalu Svjetskog nogometnog prvenstva je san svakog dječaka koji po livadama, kupusištima ili asfaltu naganja loptu. Bila je to nagrada za svu poniznost, skromnost ali i uvjerenost u vlastitu kvalitetu koju su Dalićevi momci pokazali.

To je prepoznala i cijela nacija – najednom su Hrvati iz cijele Hrvatske, Bosne i Hercegovine te cijeloga svijeta postali ujedinjeni. Odjednom se dogodila samospoznaja da možemo ostvariti što god poželimo ako se tom cilju dovoljno posvetimo u duhu zajedništva i radu pristupamo ponizno i odgovorno.

To je glavna lekcija koju su nas naučili Zlatko Dalić i njegovi Vatreni.

Također, Vatreni su nam vratili vjeru u naše tradicionalne vrijednosti koje su održale identitet hrvatskog naroda kroz povijesti. To su vjera u Boga, obitelj i ljubav prema Domovini. Te temeljne vrijednosti su u zadnjih 20 godina nebrojeno puta pokušane prikazati kao nazadne. U jednom trenutku bilo je sramotno iskazivati ljubav prema Domovini. Već gotovo cijelo stoljeće traju nasrtaji na kršćanske korijene hrvatskog nacionalnog identiteta, a tradicionalna obitelj i dalje se pokušava „reformirati“ na način da se obezvrijedi zapravo taj nukleus bilo kojeg društva.

Nakon jučerašnjih spektakularnih scena iz Zagreba ali i iz drugih gradova u Hrvatskoj, BiH i svijetu jasno je da su Hrvati ponovno pronašli tri spomenute temeljne vrijednosti i pokazali kako ih neće biti tako lako uništiti.

„Ovo je za sve Vas navijače u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i dijaspori“, riječi su izbornika Dalića koje će još dugo rezonirati hrvatskim nacionalnim bićem.

Zlatko Dalić nam je pokazao kako Hrvati kad su ujedinjeni mogu ostvariti i ono što se čini potpuno nemogućim. To je posebno važno za nas u BiH jer upravo danas se nalazimo u možda najtežim okolnosti od završetka rata. Suočeni smo nasrtajima na status konstitutivnog naroda, bošnjačkom željom za dominacijom ali i pogubljenošću međunarodne zajednice.

Sad je žurno potrebno primijeniti Dalićeve lekcije u praksi: potrebni su nam kompetentni i kvalitetni kadrovi na odgovornim pozicijama, potrebna nam je skromnost ali i zajedništvo te vjera u sebe da možemo i hoćemo prevazići teškoće s kojima se suočavamo.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 08:34