StoryEditor
saborska zastupnica

Selak Raspudić za Dnevnik.ba: "Inzistiranje na ‘građanskoj državi‘ vodi BiH u kaos i raspad"

Gloria LujanovićPiše Gloria Lujanović  /  02.02.2022., 15:33h
Saborska zastupnica Mosta Marija Selak Raspudić za Dnevnik.ba je govorila o procesu promjena Izbornoga zakona BiH, posljedicama inzistiranja na tzv. "građanskoj BiH", politici službenog Zagreba prema Hrvatima u BiH i drugim temama.

“Građanska država je nemoguća, a inzistiranje na njoj će dovesti do raspada krhkog temelja daytonske BiH. Nadam se da će razum prevladati i da će se ići u smjeru dogovora i ravnopravnosti tri konstitutivna naroda. Sve drugo vodi u raspad i kaos“, izjavila je za Dnevnik.ba Marija Selak Raspudić, zastupnica Mosta u Saboru Republike Hrvatske.

Pravično bi bilo, dodaje Selak Raspudić, da strani akteri isprave ono što su sami prije 20 godina skrivili, a to je, nastavlja, promjena Izborno zakona koja je dovela do situacije u kojoj Bošnjaci biraju Hrvatima političke predstavnike.

“Nažalost, čini se da njihovo djelovanje nastavlja u istom smjeru pa, prema tome, Hrvati u BiH od njih ne mogu očekivati ništa dobro”, izjavila je.

Mostova saborska zastupnica ne vjeruje kako će doći do izmjena Izbornog zakona zato što, objašnjava, bošnjačka strana glumi pregovore, a vrijeme prolazi.

“Sve je vjerojatnije da ćemo na jesen gledati isti scenarij već viđen s 'Alijansom' i 'Platformom'“, kazala je.

Bošnjačka politika u BiH je, ističe, jednako konstruktivna po BiH kao što je bila Miloševićeva za Jugoslaviju, ali to neće proći bez otpora.

“Mi s naše strane ćemo činiti sve što možemo, ali dok ne dođe do promjene vlasti u RH i dok Plenkovića i njemu slične ne zamijene ljudi kojima će primarno gledati interes svog naroda, a ne migove i simpatije stranih ambasada, prave politčke potpore iz RH neće biti”, ističe.

Selak Raspudić smatra i kako se Hrvatska mora početi ponašati kao suvrena država i blokirati sve dokumente EU koji idu na štetu Hrvata u BiH.

Milanović i BiH

MOST u nekim stvarima dijeli Milanovićeve stvavove, a u nekim drugim ih ne dijeli. Milanovićev odnos prema Hrvatima u BiH je pozitivan dio njegovog predsjedničkog mandata. Komunikaciju s Dodikom o pitanju položaja Hrvata u BiH mu zamjeraju oni koji ne razumiju situaciju u BiH. Oni koji valjda partnera vide u SDS-u, briselski poltroni i lobisti sarajevske politike.

“Ne radi se o tome da Plenković u EU treba nekome nešto pojasniti o hrvatskom pitanju što oni već ne znaju, nego treba konkretno djelovati. Plenković se ponaša kao briselski poltron, iz zaključaka Europskog vijeća od 14. prosinca prošle godine izbačeni su amandmani koje je Hrvatska predložila, a koji su se odnosili na konstitutivnost naroda i potrebu legitimne zastupljenosti u tijelima vlasti. Unatoč tome hrvatski poltroni su glasali za te zaključke. Što reći nakon toga”, izjavila je.

Plenković, prema njenom mišljenjuju, uljuljkuje Hrvate u BiH pričom, kako on, tobože, s ‘našim partnerima’ u Europskoj uniji po tom pitanju nešto radi.

“A vidimo da nema nikakav utjecaj i da se plaši, vjerojatno zbog svoje buduće karijere, koristiti pravo veta”, istaknula je.

Selak Rasudić ističe kako ni Andrej Plenković, ni Grlić Radman, ustvari, ne podržavaju Dragana Čovića, jer će na jesen, bošnjačkim preglasavanjem HDZ BiH otići 'niz vodu'.

“Neshvatljivo mi je da se Čović ne distancira od njih, nego zavarava Hrvate u BiH kako Plenković i njegova vlada čine nešto ozbiljno da im pomognu”, izjavila je.

Mostov klub zastupnika u Hrvatskom saboru je, dodaje, više puta naglašavao kako Hrvatska treba dati punu potporu interesima bh. Hrvata, a Hrvatski narodni sabor smatraju tijelom koje bi trebalo artikulirati te interese.

“Nažalost, vidimo potpunu pasivnost i izostanak bilo kakvog scenarija za jesen, ako se ne promijeni izborni zakon, a sve je izglednije da neće. Plenković i HDZ su po tom pitanju počinili, sad je jasnije nego ikada, potpunu izdaju. HDZ BiH morao bi se oglasiti po tom pitanju. Neshvatljivo je da nakon svega tri zastupnika iz 11. izborne jedinice potpuno šute o svemu tome i dalje daju potporu Plenkovićevoj većini. Odgovornost će biti na svima koji se barem ne distanciraju od te poltronske politike“, izjavila je Marija Selak Raspudić u razgovoru za Dnevnik.ba.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 05:59