StoryEditor
generalni direktor tvrtke BATM

Moti Nagar: Dolazak BATM-a na Mostarski sajam samo je prvi korak u stvaranju partnerstava s bh. tvrtkama

Jurica GudeljPiše Jurica Gudelj  /  06.05.2023., 12:47h

S Motijem Nagarom, izvršnim direktorom tvrtke izraelske tvrtke BATM, jedne od najvažnijih izlagača na ovogodišnjem 24. međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru razgovarali smo inovacijama, tvrtki BATM, potencijalnoj suradnji izraelskih kompanija poput BATM s tvrtkama iz BiH te produbljivanju veza između Izraela i BiH.

Gospodine Nagar, dobrodošli u Mostar i Bosnu i Hercegovinu. Koja su vaši prvi dojmovi o Mostaru, BiH-u i Sajmu u Mostaru?

Prvo što me je impresioniralo u Mostaru je njegova bogata povijest, ali i modernizacijski program koji je prošao. To je bio impresivan program obnove jer se civilni i komercijalni život vraća u grad. Sajam u Mostaru bio je vrlo upečatljiv. Kvaliteta sudionika bila je vrlo impresivna. Razgovarali smo s premijerima, visokim vladinim dužnosnicima, veleposlanicima i imali smo ozbiljne razgovore sa svima. Mostar bi trebao biti vrlo ponosan na sebe što je ugostio tako visoko rangirani događaj.

Kakvim se poslovima bavi tvrtka BATM?

BATM je tvrtka koja pretvara inovacije i razvoj znanosti i tehnologije u proizvode u stvarnom svijetu, uglavnom na tržištima mrežna, kibernetičke sigurnosti i bio-medicinskim tržištima.

Čini se da su to prilično različiti sektori. Kako tvrtka uspijeva spojiti sve vrste poslovanja?

Imamo dva odjela: jedan je Networking & Cyber, a drugi je Bio-Medical. Bili biste iznenađeni koliko znanstvene sličnosti postoji između odjela - i sve naše ključne aktivnosti leže na tehnologijama analitike u stvarnom vremenu, što povezuje sve zajedno. Analiziramo bolesti ili telekomunikacijsku mrežu ili cyber-chat u stvarnom vremenu.

Što obuhvaća „biomedicina“ i kako se brzo razvija rano otkrivanje bolesti? Što možemo očekivati u bliskoj budućnosti kada je u pitanju razvoj ranog dijagnosticiranja?

Za nas se „biomedicina“ prije svega odnosi na in vitro dijagnostiku - a konkretnije, omogućavanje rane i brze dijagnoze, bilo u centralnim laboratorijima, na punktu skrbi ili u bolničkim laboratorijima. Specijaliziramo se za molekularnu dijagnostiku, koja se često naziva dijagnostika temeljena na genetici. Većina našeg rada obuhvaća područje infektivnih bolesti, ali imamo i druge proizvodne linije.

Potražnja za ranim dijagnosticiranjem bolesti globalno raste - potaknuta našim iskustvom tijekom pandemije i sve starijim stanovništvom. Tijekom pandemije vidjeli smo koliko je važno identificirati ima li netko COVID što je prije moguće, prije nego što se pojave bilo kakvi simptomi, kako bi se poduzela mjera za usporavanje širenja kroz društvo. Kod sve starijeg stanovništva, što ranije postavljanje dijagnoze bolesti omogućit će učinkovitije liječenje, što je na kraju krajeva i financijski isplativije za javne zdravstvene službe.

Koje su ciljevi BATM-a predstavljanjem na Sajmu?

BATM je došao na Mostarski sajam radi uspostavljanja poslovnih odnosa s ciljem distribucije naših medicinskih proizvoda u balkanskim državama.

S obzirom na to da ste kao izvršni direktor tako velike tvrtke došli u Mostar, to govori mnogo o važnosti sajma za BATM. Planirate li proširiti svoje poslovanje na ovaj dio svijeta ili ste tijekom sajma sklopili neke poslove?

Već smo počeli surađivati s najnaprednijim medicinskim ustanovama u Hrvatskoj i vidimo da postoji velika želja u balkanskim državama za stalnim poboljšanjem i proširenjem medicinske usluge i pružanjem bolje zdravstvene zaštite svojim građanima. To nam pruža dobru tržišnu priliku jer možemo pomoći u postizanju tog cilja.

Ne znamo hoćemo li sklopiti bilo kakve poslove tijekom Mostarskog sajma, ali svakako vidimo naše sudjelovanje kao prvi korak u poslovanju ovdje.

Kako je Izrael pomogao razvoju BATM-a i što BiH može učiniti da aktivno pomogne u razvoju vlastitog gospodarstva?

Izrael je pomogao u razvoju BATM-a u ranim fazama njegovog razvoja uglavnom putem znanstvenih dotacija. Ako Bosna i Hercegovina želi razvijati svoje gospodarstvo, tada su partnerstva, suradnja i investicije posebno u području tehnologije ključni.

Postoji mnogo različitih parametara koji objašnjavaju rast gospodarstva u Izraelu, ali glavni razlog je što, kao što znate, Izrael je mala zemlja. Da bismo uspjeli, shvatili smo da nam je potrebna superiorna tehnologija i osjećaj hitnosti. Sutra mora biti danas. Kao rezultat toga, i dobar obrazovni sustav, uspjeli smo se promijeniti iz zemlje koja je izvozila naranče u zemlju koja prodaje naprednu tehnologiju i tehnološke proizvode.

U posljednje vrijeme, suradnja između Izraela i BiH se intenzivirala. Što je potrebno učiniti da bi se ta suradnja produbila na obostrano zadovoljstvo?

Potrebno je povećati svijest o sposobnostima i jakim stranama koje postoje u Bosni i Hercegovini, te o tome koji su to vodeći subjekti u tim područjima. Prvi korak u postizanju toga je povećati posjete iz Izraela u Bosnu i Hercegovinu i obrnuto. Sveučilišta bi trebala razgovarati jedna s drugima, te bi tvrtke i vlade trebale raditi isto kako bi postigli ono što je najbolje za BiH, a u konačnici i za Izrael.

Koje biste najvažnije savjete mogli podijeliti s bosanskohercegovačkom poslovnom zajednicom o tome kako unaprijediti vlastiti posao?

Moj najvažniji savjet je da investirate u svoje ljude. Bez izvrsnog tima, tvrtka ne može postići velike stvari. Važno je da imate ljude koji su sposobni, ali i koji su posvećeni i dijele isti pogon i ambiciju kao i vi.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 17:55