StoryEditor
kandidat za zd pfbih

Mario Karamatić: Borit ću se za što manje Sarajeva i što više Herceg Bosne, nacional-islamističke stranke od Federacije prave neku vrstu islamskog kalifata

Jurica GudeljPiše Jurica Gudelj  /  30.09.2022., 11:48h

Mario Karamatić, predsjednik HSS-a u BiH i član Predsjedništva HNS-a BiH u intervjuu za Dnevnik.ba je govorio o važnosti nedjeljnih izbora, politikama za koje će se zalagati te budućnosti BiH. Karamatić je kandidat HNS-a i HSS-a za Zastupnički dom Parlamenta FBiH.

Zašto je važno izaći na ove izbore?

Htjeli mi to ili ne, ovi izbori su postali svojevrsni referendum i popis stanovništva. Zbog konstantnih pokušaja nacional-islamističkih stranaka iz Sarajeva da se Federacija pretvori u neku vrstu islamskog kalifata gdje su dobrodošli samo Hrvati koji od bošnjačkih političkih krugova mogu dobiti halal certifikat, dok nama ostalima poručuju da selimo sa svoje djedovine, jedino masovan izlazak na ove izbore Hrvatima jamči čvrstu poziciju kako prema političkom Sarajevu tako i prema međunarodnoj zajednici. Ukratko rečeno samo izlazak na izbore garantira politički opstanak hrvatskom narodu u BiH.

Često se čuje kako su "svi političari isti". Je li to uistinu tako i kako zapravo odabrati, prema kojim kriterijima, za koga glasovati?

Sama teza je paradoksalna. Ni blizanci nisu isti, karakterno, fizički, po razmišljanjima, tako da tvrdnja kako su svi političari isti jednostavno nema nikakvoga uporišta u normalnom razmišljanju. Među ljudima koji se bave ili pokušavaju baviti politikom stvarno ima svačega i to je jasno svakome tko i površno prati politiku, kako su onda svi isti? Moje mišljenje je kako kriterij za glasovanje nikako ne smije biti rodbinski, kumski, susjeski ili stranački.

Osobno ću glasovati za one kandidate koji su se već dokazali u svome dosadašnjem radu, kao i one za koje sam uvjeren da će se tek dokazati i čije vrijeme tek dolazi. Naravno, barem meni je jedan od osnovnih kriterija da moram biti siguran da neće izdati, to jest da se nakon izbora neće pokloniti političkom Sarajevu. Oni koji su to činili u prošlosti moj glas ne mogu dobiti pa da su u 100 HNS-ova, ma koliko nas sve uvjeravali kako to više neće uraditi.

Koja je razlika između dvoje kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva?

Gospođa Krišto je hrvatski kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva, gospodin Komšić je bošnjački kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva. Gospođu Krišto podržavaju sve stranke sa hrvatskim predznakom, gospodina komšića podržavaju isključivo bošnjačke stranke. Razlika je jasna da jasnija ne može biti. Hrvati BiH na ovim izborima imaju samo jednoga kandidata i sukladno tome samo Borjana Krišto može biti legitimni član Predsjedništva.

Za koje ćete se točno politike zalagati ukoliko uđete u Zastupnički dom Parlamenta FBiH?

Kada bismo živjeli u normalnoj zemlji odgovorio bih kako ću se ispred HSS-a zalagati za Zelene politike ali u BiH je prva asocijacija na Zelenu politiku SDA, stoga ću pokušati preformulirati.

Uz nacionalne politike zalagati ću se i za ekološke politike i socijalnu pravdu. Za obnovljive izvore energije bazirane na energijama sunca i vjetra, ekološki uzgoj voća i povrća, eko-turizam, veće poticanje malih i srednjih obrta i poljoprivrednih gazdinstava, veće poticanje turizma te maksimalno ulaganje u obrazovni sustav. Narod je najlakše uništiti tako da mu se uništi obrazovanje. Imajući u vidu u kakvoj državi živimo poseban napor ću uložiti da bude što je moguće manje Sarajeva a više Herceg Bosne.

Što nam činjenica da se u izborni proces ušlo bez jasnih pravila za popunjavanje Doma naroda FBiH govori o državi BiH?

U uređenim državama je nezamislivo da se na izbore ide bez jasno definiranih pravila i to samo dokazuje kako ovakva BiH nema ni osnovne elemente državnosti. U BiH očito ne vlada tzv. vladavina zakona, nego vladavina sile i OHR-a. U principu, BiH je kolonija a kolonijalni upravitelj je Visoki predstavnik. Bez obzira na to mi moramo učiniti apsolutno sve da i u takvom uređenju zaštitimo politička prava svoga naroda a to možemo samo dobrim odzivom na izbore.

Što ako se Hrvate izbaci iz vlasti na razinama FBiH i BiH? Što se u tom slučaju može poduzeti?

Imamo mehanizme zaštite. Županije su države u državi, to do sada nismo koristili i osobno mislim kako je došlo vrijeme za to. Osim toga na Izvanrednom zasijedanju HNS-a su usvojeni Zaključci koji su obvezujući za sve stranke. Citiram: „ako se i dalje nastavi s procesom dekonstituiranja hrvatskog naroda, HNS će pokrenuti sve pravne procedure i političke korake za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju BiH na načelima federalizma i konsocijacijske demokracije, kojom će se osigurati potpuna ustavna jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH.”

Očekujete li da Schmidt spriječi izbacivanje Hrvata iz vlasti nakon izbora kroz intervencije u Ustav FBiH ili da na neki drugi način riješi problem popunjavanja Doma naroda FBiH?

Od gospodina Schmidta osobno ne očekujem apsolutno ništa. Ne očekujem ništa niti od međunarodne zajednice. Kao HSS-ovac sam uvjeren kako se sami moramo izboriti za svoja prava, ako nam netko pomogne odlično, ali ne bih računao s tim. Još je Stjepan Radić govorio "nama Europa ne može i neće pomoći, a mi to od nje i ne trebamo, jer teško je čovjeku koji iz tuđe torbe kruha svom djetetu čeka".

Kakva je budućnost države BiH?

Iluzorno je i pomisliti kako će o BiH odlučivati oni koji ovdje žive. O njoj su uvijek odlučivale velike sile. Zoran dokaz tomu je trenutno uređenje koje apsolutno niti jedan narod nije želio niti je početkom devedesetih ikome palo na pamet da bi BiH mogla biti ovako uređena, sa jednim kondominijem, dva entiteta, tri naroda. Nad jednim narodom kruže orlovi secesije, nad drugim jastrebovi džihada, dok mi kao najmalobrojniji samo pokušavamo politički preživjeti. BiH u budućnosti može postojati samo kao država tri u svemu jednakopravna naroda utemeljena na njihovom dogovoru. BiH u kome hrvatski narod nije u cijelosti ravnopravan ne treba i neće postojati.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 02:56