StoryEditor
Skokina "Mjera mora"

Marin Ivanović: Pozvali smo papu Franju da posjeti Paviljon BiH na Venecijanskom bijenalu

Piše Desk/RTV HB  /  03.04.2024., 11:54h

Marin Ivanović, povjernik Paviljona BiH na Venecijanskom bijenalu i ravnatelj Muzeja moderne umjetnosti u Mostaru, gostovao je u emisiji Kompasa na RTV Herceg-Bosne i predstavio "Mjeru mora" Stjepana Skoke koja ove godine predstavlja BiH u Veneciji.

Ravnatelj Muzeja moderne umjetnosti i nacionalni povjerenik Paviljona BiH na ovogodišnjem Venecijanskom bijenalu Marin Ivanović u emisiji Kompas RTV-a Herceg-Bosne je rekao kako projekt Mjera mora autora Stjepana Skoke, koji će ove godine predstavljati BiH na najprestižnijoj izložbi suvremene umjetnosti, šalje poruku mediteranskog identiteta Bosne i Hercegovine koji je često zaboravljen.

BiH kao mediteranska zemlja 

"Vrlo rijetko se može čuti da netko apostrofira BiH kao mediteransku zemlju. A ona ima taj svoj mali izlaz na more, on je gotovo simboličan, ali puno važnije od same fizičke prisutnosti prema moru jest njezino zaleđe. Dakle, taj mediteranski pojas“, kazao je Ivanović i dodao kako su maslina, vinova loza i smokva prirodni elementi geografsko-kulturnog prostora te da BiH ima svoj identitet.

Naglasio je kako su Talijani bili oduševljeni kada su saznali za projekt jer su do sada naviknuli da BiH predstavlja teme koje se tiču rata i društveno-gospodarske tranzicije.

Skokina Mjera mora predstavlja BiH na Venecijanskom bijenalu

"Oni koji žive zapadnije vole da smo mi slučaj, da baštinimo takve teme kojima sebe prikazujemo kao jadne, kao ljude koji imaju traume, kojima treba pomoći i slično. Zanimljivo je da takvi žive vani i ne dijele sudbinu ovoga naroda“, kazao je Ivanović i dodao da je iz toga razloga još važnije da s projektom Mjera mora idu u Veneciju.

Rekao je kako je Sveta stolica do sada dva puta sudjelovala na Venecijanskom bijenalu te da nakon stanke sudjeluju i ove godine.

Pozvali i papu da posjeti Paviljon BiH 

"Papa Franjo bi trebao krajem četvrtog mjeseca posjetiti paviljon Svete stolice, a mi smo kao organizatori uputili poziv da posjeti i paviljon Bosne i Hercegovine", kaže Ivanović. 

Sveučilište u Mostaru i Muzej moderne umjetnosti su nositelji projekta Mjera mora.

"Dobili smo svoju instituciju - Muzej moderne umjetnosti i idemo na Venecijansko bijenale, a od sada pa dalje ćemo se kandidirati i za druge projekte“, istaknuo je Ivanović i dodao kako je važna i edukativna komponenta unutar ovoga projekta te da će u Veneciji organizirati okrugli stol s umjetnicima iz svijeta.

Paviljon BiH na ovogodišnjem Venecijanskom bijenalu se otvara 18. travnja i ostaje otvoren do 24. studenoga.  

O Muzeju moderne umjetnosti, institucijama kulture s hrvatskim predznakom, HNK-u Mostar, našim likovnim velikanima, može li ljepše i bolje što se tiče spomenika poginulim braniteljima i civilima u Domovinskom ratu, uništavanju spomenika, srednjovjekovnih crkava i stećaka, uništavanju kipa Brucea Leeja, Partizanskom groblju, te pretvara li se Mostar u urbanističkom smislu u betoniziranu kotlinu bez zelenila više u videu emisije Kompas.  

24. srpanj 2024 19:43