Koliko dugo postoji brend Rock'n'Raw i kako je nastao naziv?
Rock'n'Raw postoji već tri godine. Nastao je iz znatiželje, ali i iz moje ljubavi prema sirovom načinu prehrane. Ljudi su to prepoznali i prihvatili i do danas je Rock'n'Raw kao brand postao prepoznatljiv po jedinstvenom okusu i kvaliteti slastica. A naziv je nastao jednog popodneva kad smo suprug i ja pokušavali osmisliti ime i bilo je tu raznih varijanti, ali kad je suprug rekao "Rock'n'Raw", aludirajući na mene kao ljubiteljicu dobrog starog muzičkog žanra i kao kreatora sirovih slastica - to je bilo to.
Kakve slastice radite i zašto su tako posebne i ukusne u odnosu na druge?
Radim slastice koje su bez šećera, glutena, žitarica, aditiva, jaja, mlijeka i mliječnih proizvoda. A posebne su jer su potpuno drugačije od klasičnih slastica, ne peku se pa su samim tim sačuvani svi nutritivni sastojci - enzimi, vitamini, minerali, koji bi se termičkom obradom izgubili. Slastice su punog prirodnog okusa, zdrave i zasitne, tako da je uživanje u okusu i aromama veće, a količinski se pojede manje.
Od kojih sastojaka radite slastice?
Napravljene su od orašastih plodova, svježeg, smrznutog i suhog (nesumporenog) voća, sirovog kakaa, kakao maslaca, mlijeka od orašastih plodova, itd. U najvećoj mjeri su u pitanju namirnice organskog podrijetla.
Radite li slastice kod kuće ili imate svoju radionicu?
Sve do nedavno sam slastice radila u kućnoj radinosti, ali sad radim u posebnom prostoru koji je za to namijenjen.
Jeste li pohađali tečaj slastičarstva i postoji li takav tečaj u Mostaru?
Još od malih nogu pohađala sam vrhunske tečajeve slastičarstva, pekarstva i kulinarstva kod za mene, najvećeg Master Chefa ikad – moje mame. Moram priznati da nisam planirala niti sanjala da ću se ovim baviti, ali zapravo volim i uživam u ovom poslu, jer omogućuje i zahtijeva kreativnost koja mi je prijeko potrebna da bih normalno funkcionirala. Pa su tako i svi recepti i kreacije za slastice koje radim rezultat mog uloženog rada i ljubavi prema ovome što radim tako da ne znam koliko bi mi pomoglo i neko obrazovanje iz klasičnog slastičarstva.
Što Vam je bilo najteže za napraviti?
Najveći izazov je bilo napraviti Avellu - namaz od lješnjaka i kakaa. Budući da sam promijenila prehranu u kojoj više nije bilo šećera, mlijeka i mliječnih proizvoda, glutena, itd. i osjetila dobrobiti iste po vlastito zdravlje, odlučila sam svojoj djeci i suprugu, pored zdravih kolačića, čokolade i tortica na koje su se već bili navikli, napraviti i jedan kvalitetan i zdrav namaz od lješnjaka. Početne varijante nisu bile baš najsjajnije, ali nisam odustajala, srećom, jer su djeca i suprug na kraju ovu verziju odobrili s oduševljenjem. Budući da se svidio i ukućanima i bliskim prijateljima, namaz sam izložila na jednom lokalnom sajmu na koji sam bila pozvana. Tu su kupci mogli kušati ga i 95 % ih je nakon kušanja proizvod i kupila. Ista situacija se ponovila i na još nekoliko sajmova i to je bio znak da je proizvod dobar i prihvaćen.
Koji se proizvodi najbolje prodaju i što Mostarke i Mostarci naručuju?
Najviše se naručuje upravo Avella, ali i torte, sirova čokolada, sirova baklava, kuglice, maslaci od orašastih plodova, kao i, u posljednje vrijeme, keto sirovi kolačići koji su u potpunosti pogodni i za dijabetičare koji se strogo drže pravila prehrane.
Iznimno me čini sretnom što su kupci prepoznali vrijednost i kvalitetu mojih slastica te su one postale omiljeni izbor kada žele darovati drage osobe, ali i počastiti sami sebe. Posebna čast mi je bila u nekoliko navrata kad su kupci naručili svadbene torte – da prvi dan svog zajedničkog života žele zasladiti zdravom tortom iz moje radinosti.
Imate li u planu otvoriti vlastiti dućan u Mostaru?
Još uvijek ne razmišljam o tako nečemu. Izvjesnije je da će, umjesto dućana, posao prerasti u proizvodni pogon u kojem će se, pored Avelle stvarati brojni drugi zdravi proizvodi.
Gdje se opskrbljujete s namirnicama za Vaše slastice?
U trgovinama zdrave hrane i kod provjerenih lokalnih proizvođača.
Imate li definiciju za uspješnost u Vašem poslu i koja je poruka?
Posvećenost, dosljednost, upornost i dobri stari rad su samo neki elementi uspjeha. Ono što je isto jako važno je da se na tom putu osjećamo nadahnuto, sretno, ispunjeno, uživajući u cijelom procesu. Jer bez entuzijazma, strasti i ljubavi prema onome što radite nema ni uspjeha. Dakle, volite ono što radite i radite ga kako treba i najbolje moguće.
Gdje možemo pronaći Vaše proizvode?
Namaz Avella se može naći na policama svih dm Drogerie market trgovina u BiH. Inače, Avella je jedan od domaćih proizvoda koji su izabrani u sklopu dm inicijative {ZAJEDNO} kojom promoviraju male domaće proizvođače. Također, neke vrste kolačića možete kušati u Mazel Tov concept baru u Zagrebačkoj ulici u Mostaru, a cjelokupnu raznovrsnu ponudu možete izravno naručiti od mene putem društvenih mreža - Facebooka i Instagrama.
Dnevnik.ba