StoryEditor

Završio projekt Danske otvorene škole nogometa u općinama Orašje i Domaljevac Šamac

Piše D  /  22.08.2019., 05:08h

Ovogodišnji projekt Danske otvorene zabavne škole nogometa u ŽP započeo je u Domaljevcu, a završio u Orašju na stadionu Hajduka i ŠRC Bazeni.  Na stadionu Mladosti okupilo se više od 150 dječaka i djevojčica do 13 godina starosti s prostora općina Orašje i Domaljevac Šamac, koji su u trodnevnom druženju stekli nove nogometne vještine i nova prijateljstva, te učili se zdravom načinu života. Načelnik općine Domaljevac Šamac Stjepan Piljić službeno je otvorio Dansku školu nogometa, te izrazio zahvalnost organizatorima što je općina Domaljevac Šamac po prvi put bila domaćin. Naglasio je da svi u ŽP mogu biti ponosni da projekt Danske otvorene škole nogometa u Posavini traje od samog početka i u protekle 22 godine kroz školu je prošlo više od 4.000 mališana.

Na završnoj svečanosti predsjednik Vlade ŽP Đuro Topić čestitao je svim polaznicima, te zahvalio trenerima i organizatorima koji su svojom upornošću i ustrajnošću doprinijeli  da Danska škola nogometa u Orašju ima 22-godišnju tradiciju. –”Zadovoljstvo mi je da su djeca iz naše dvije općine uključena u školu i na visokoj razini se educiraju o nogometnom znanju. Puno je mališana prošlo kroz ovu školu u kojoj su naučili osnove nogometne tehnike, a nekolicina njih je i danas aktivna u majici HNK Orašje i brojnih drugih klubova u ŽP. Županijska Vlada je kroz protekle godine pomagala školu kroz osiguranje neophodne infrastrukture i to će činiti i u narednom periodu”, poručio je Topić.

U ime organizatora manifestacije NSPŽ, predsjednik Iljo Dominković je zahvalio općini Domaljevac Šamac da bude domaćin otvorenja i suorganizator ovogodišnje otvorene škole nogometa. Dominković je podsjetio na 1998.godinu kad je osnivač Danske škole nogometa Anders Lewinsen iz Kopenhagena odlučio na prostoru općine Orašje organizirati druženje djece, bez obzira na njihovu različitost. –”Uspio je u svom pilot projektu organizirati školu u svega 12 gradova u oba entiteta, a općina Orašje je tada bila domaćin i jedina je općina u BiH ostala vjerna ovoj školi do dana današnjeg, zbog čega smo iznimno ponosni. NSPŽ je od prvog dana prihvatio ovu manifestaciju kao svoju i vrlo značajnu za razvoj nogometa na našim prostorima. Nekolicina mladih igrača koji su u Danskoj školi započeli svoje nogometno školovanje, kasnije su postali i državni nogometni reprezentativci, a kroz zabavnu školu nogometa prošli su i brojni članovi HNK Orašje i juniorske momčadi koja je tri puta bila prvak BiH”, naglasio je Iljo Dominković predsjednik NSPŽ i dodao kako su značaj ove škole prepoznali FIFA i UEFA i novčanim sredstvima podupiru njen opstanak i razvoj u svijetu. Dominković je podsjetio da je NSBiH prihvatio ovu školu kao jedan od svojih projekata za masovnost razvoja nogometa, a u poslijeratnom vremenu mnogi klubovi su dobili brojne sportske nogometne rekvizite koje su koristili za razvoj omladinskih selekcija, prenosi Radio Orašje.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 21:39