StoryEditor

Zaključci znanstvenog skupa Identitet Hrvata Boke kotorske

Piše D  /  10.05.2021., 06:05h

Zaključke znanstvenog skupa "Identitet Hrvata Boke kotorske" u Zaljevu hrvatskih svetaca potpisali su jedna od začetnica inicijative prof. dr. sc. Vanda Babić Galić i predsjednik programsko-organizacijskog odbora prof. dr. sc. Željko Holjevac, ravnatelj Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar. Zaključci su potpisani u prisutnosti ministra vanjskih i europskih poslova RH Gordana Grlića Radmana i kotorskog biskupa Ivana Štironje, prenosi HRT.

- Ono što je vrlo važno, a što je i jedan od ciljeva ovog znanstvenog skupa jest da Republika Hrvatska u predmetnu nastavu i kurikulum uvrsti obrazovanje o Boki kotorskoj kako bismo još više približili sunarodnjake o kojima zapravo vrlo malo znamo. U potpisanoj deklaraciji također su zamoljene vlasti Crne Gore da u turističkim publikacijama preciznije istaknu hrvatsku kulturnu baštinu. Obje države moraju pridonijeti tome da čuvamo ovo blago koje imamo,  izjavio je Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova RH.

U nastavku skupa u Tivtu, Josip Uglešić, Josip Renić i Jakov Momirović govorili su o Boki kotorskoj – biseru hrvatske kulture koji treba poznavati kroz viđenje studenata kroatistike Sveučilišta u Zadru. U posebno dirljivom predavanju studenti su postavili pitanje zašto studenti u Hrvatskoj ne znaju ni gdje je Boka kotorska, a kamoli koja je važnost njezine bogate kulturne baštine. Milica Mihaljević i Lana Hudeček s Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje predstavile su što nam mrežni izvori govore o Boki, dok je Vanda Babić Galić s Odjela za kroatistiku Sveučilišta u Zadru govorila o porukama monografije BOKA KOTORSKA – Zaljev svetaca i hrvatske kulture (Tivat-Zagreb, 2019.). U Tivtu je izlagao i don Robert Tonsati, kancelar Kotorske biskupije te dr. sc. Miljan Gogić i Marijan Bitanga.

 - Znanstveni skup je odlično prošao kao i potpisivanje zaključaka s preporukama da spoznaje o bokeljskim Hrvatima do kojih smo došli na ovom skupu uđu u nacionalni kurikulum u važne predmete. Oni su kruna naših nastojanja da se ovaj znanstveni skup ne plasira u javnost samo na akademski način već da bude masovno populariziran u smislu da dugoročnu korist od njega imaju bokeljski Hrvati kao i svaki obrazovani građanin Hrvatske te Crne Gore,  izjavio je prof. dr. sc Željko Holjevac, ravnatelj Instituta Ivo Pilar.

U zaključcima je predložena dopuna kurikularnih dokumenata o ključnim sastavnicama pojma hrvatski nacionalni identitet u kojima će se naći i Hrvati izvan domovine što jasno uključuje Hrvate Boke kotorske, da se hrvatska baština Boke primjereno ugradi u nastavne sadržaje, uključivanje identitetskih obilježja i stvaralaštva bokeljskih Hrvata u pojedine segmente kurikula, potpora obnovi sakralne baštine Kotorske biskupije kao i institucijska, stručna i znanstvena suradnja s Biskupijskim arhivom. Također, traži se od nadležnih ministarstava u Crnoj Gori da se knjiga Vande Babić Boka kotorska – zaljev svetaca i hrvatske kulture uključi u obveznu literaturu za obrazovanje turističkih vodiča u Crnoj Gori, predlaže se da programsko-organizacijski odbor s pokroviteljima skupa Identitet Hrvata Boke kotorske budu inicijativni odbor koji će Zaključke provesti do njihova uključivanja u predmetni nacionalni kurikul RH.

Znanstveni skup Identitet Hrvata Boke kotorske okupio je za temu krucijalne znanstvene institucije na čelu s Institutom društvenih znanosti Ivo Pilar (Hrvatsko katoličko sveučilište, Fakultet hrvatskih studija, Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje te Zavod za povijesne znanosti u Zadru HAZU), a održava se uz pokroviteljstva nadležnih ministarstava vanjskih i europskih poslova, znanosti i obrazovanja, kulture i medija te Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH.

- Drago mi je biti na ovom znanstvenom skupu i želio bih zahvaliti svima onima koji su se potrudili da se ovako nešto dogodi u Boki, upravo ovdje gdje je srž teme ovog skupa. Posebno bih želio zahvaliti studentima koji su se uključili u ovaj skup i dali svoj obol kao mladi ljudi koji su zavoljeli istinu o Boki, mjestu svetaca i blaženstva. To je poruka da i mi trebamo nešto učiniti da obilježimo ovo svoje vrijeme ljubavlju, nadom i vjerom. Pohvala i čestitke svima uključenima u ovaj projekt, izjavio je novi kotorski biskup mons. Ivan Štironja.

Na završnim izlaganjima, kao i na plovidbi brodom Katica kroz bokokotorski zaljev bili su izaslanik Predsjednika Crne Gore i njegov posebni savjetnik Boris Bastijančić, izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora i saborska zastupnica Zdravka Bušić, Nj.E. veleposlanik RH u Crnoj Gori Veselko Grubišić, izaslanik ministra vanjskih poslova Frano Matušić, generalna konzulica RH u Crnoj Gori Jasminka Lončarević, predsjednik Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrian Vuksanović, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu Darko Tomašević, ambasadorica projekta Putevima bokeljskih Hrvata Sanja Putica i nekadašnji vaterpolist, Bokelj Mirko Vičević.

Dnevnik.ba

11. kolovoz 2022 08:48