StoryEditor

Vučić iz Kine u Srbiju donosi 3 milijarde eura investicija?

Piše D  /  16.09.2018., 02:09h

Predsjednici Vučić i Xi će, tijekom susreta u Pekingu, kako je ranije najavljeno, verificirati specijalni ekonomski paket od najmanje deset ekonomskih ugovora, kojima će Srbija, pored rješenja za RTB Bor, u vidu investicije od 1,46 milijardi dolara, uz 350 miliona dolara za dokapitalizaciju kompanije, obezbijediti i kapitalne investicije u oblasti infrastrukture, prometa, poljoprivrede, industrije i informacionih tehnologija u vrijednosti do 1,5 milijardi dolara.

Kina kao investitor već je značajno prisutna u Srbiji, gdje kineske kompanije realiziraju niz velikih infrastrukturnih projekata, svojevremeno je "spasila" Željezaru u Smederevu, a uoči Vučićeve posjete, kineska kompanija „Zijin Mining Group" izabrana je za strateškog partnera RTB Bor.

Kinezi u Bor planiraju uložiti 1,46 milijardi dolara, a grupacija ima oavezu investirati i 350 milijuna dolara za dokapitalizaciju RTB Bora.

Vučić je, nakon saopćenja o izboru strateškog partnera za RTB Bor, rekao da Kinezi uveliko kontroliraju svjetsko tržište bakra, a strateško partnerstvo u Boru je velika stvar za čitav istok Srbije.

Kad je riječ o preostalih 1,5 milijardi dolara, očekuje se potpisivanje oko milijardu dolara vrijednog ugovora, a na osnovu već potpisanog sporazuma, sa kompanijom Shandong Linglong za proizvodnju automobilskih guma u Zrenjaninu.

Gigant iz Kine za proizvodnju automobilskih guma planira investicijski projekt u tom mjestu vrijedan 994,4 milijuna dolara.

Pored toga, bit će potpisano i još 10 drugih sporazuma koji će biti vezani za infrastrukturne projekte, promet, industriju, kao i ugovor za obilaznicu oko Beograda, gradnju dionice koridora 11 Preljina - Požega...

Takođe, u planu je, kako navodi list “Blic”, da bude dogovoren izvoz vina u vrijednosti od 200 milijuna dolara godišnje, a bit će potpisan i Memorandum o izgradnji industrijskih parkova u Beogradu i Smederevu.

Vučić če se tijekom posjeta Kini sastati i s nekim od najznačajnijih i najuspješnijih gospodarstvenika Kine, te se očekuje da i iz toga proizađu novi poslovi i investicije.

Sam predsjednik Srbije je rekao da će ovaj posjet biti jedan od navažnijih koje je ikada imao, kako u ekonomskom, tako i u političkom smislu.

Vučiću će to biti peti susret sa kineskim predsjednikom Xi Jipingom, a sastaT će se po četvrti put sa kineskim premijerom.

"To je jedan, u smislu novca o kojem pričamo, od najznačajnih posjeta koju sam ikada imao. Važan je i u političkom smislu radi daljeg unaprjeđenja suradnje, kao i da potvrdimo da predsednik Xi ubaci Srbiju, ako može još u ovoj godini ili prvoj polovini iduće, u svoj program putovanja. Tada bih znao da sam jedini predsjednik koji je dočekao šefa kineske države dva puta”, naglasio je on.

Vučić će, kako je planirano, u utorak imati susret s predsjednikom Kine Xi Jipingom, a nakon sastanka bit će potpisani bilateralni dokumenti u prisustvu dvojice predsjednika.

Predsjednik Si prisustvovaće potpisivanju dva sporazuma sa Srbijom, što, kako ističu domaćini, predsednik Kine obično ne radi.

U srijedu se Vučić sastaje sa premijerom Kine Li Keqiangom na "ljetnjem Davosu", u Tjenjinu.

On će prisustvovati otvaranju 12. godišnjeg sastanka pod nazivom "Novi pobjednici", u organizaciji Svjetskog ekonomskog foruma, a imat će i sastanke s guvernerom provincije Hebei Su Jinom, i predstavnicima HBIS-a, te sa šefom Svjetskog ekonomskog foruma Martinom Schwabom, piše Tanjug.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 13:46