StoryEditor

Vratio im titulu nakon 11 godina pa odlučio otići

Piše D  /  26.05.2021., 09:05h

"Vijest će biti službeno potvrđena u idućih 48 sati", navodi ovaj izvor. Razlog je, piše Gazzetta, što Conte ne pristaje na velike rezove koje je kao nužnost naveo Interov predsjednik Steven Zhang. On vodi klub u ime kineske korporacije Suning, koja ima 68.55 posto vlasništva Intera.

Kineski vlasnici istaknuli su dva cilja koja klub mora ispuniti do početka iduće sezone: dobit od 100 milijuna eura i smanjenje plaća igračima od 20 posto. Dva su razloga zbog kojih su Interovi gazde nakon povijesnog naslova najavili rezove umjesto pojačanja momčadi kako bi prekinuli i niz debakala u Ligi prvaka.

Koronakriza teško je pogodila Suning, koji je zbog toga ukinuo svoj kineski klub Jiangsu i to nakon što je osvojio kinesko prvenstvo 2020. Rasformirani klub još uvijek je igračima dužan milijune eura na ime neisplaćenih plaća i premija. Što se tiče Intera i njegove financijske situacije, nju gotovo bezizlaznom čini nedavni dekret kineskih komunističkih vlasti, kojim je tamošnjim biznismenima zabranjeno novac od prihoda ostvarenih u Kini investirati u inozemstvo. Mjera donesena kako bi se kinesko gospodarstvo oporavilo u uvjetima globalne krize tako teško pogađa talijanskog velikana u kineskom vlasništvu, prenosi Index Sport.

Interu očito nije pomoglo 275 milijuna eura pozajmice od američkog investicijskog fonda Oaktree. Navedeni iznos, premda značajan, prema pisanju talijanskih medija poslužit će tek za vraćanje dugova te kratkoročne investicije. Nema dakle govora o onome čemu se Conte čvrsto nadao i u što ga je Suning grupa uvjeravala; da je doveden kako bi Interu vratio talijanski, ali i europski naslov. 

Razlog je teška financijska situacija u kojoj je Inter. Nju nikako ne olakšava to što Conte zarađuje 12 milijuna eura po sezoni, po čemu je nedodirljivi rekorder Serie A. Primjerice, Mourinho će za mjesec dana biti prvi do njega, ali u Romi će zarađivati tek tri milijuna eura. Gazzetta otkriva da je obespareni Inter još uvijek Conteu dužan milijun eura za prošlu sezonu.  

Gazzetta dodaje kako Conte nije ljut zbog toga, kao ni zbog nužnog i značajnog smanjenja ogromne plaće, nego što ne može ojačati momčad za napad na Ligu prvaka. Trener koji je s Juventusom od 2012. do 2014. osvojio tri uzastopna talijanska naslova, a 2017. bio prvak s Chelseajem, Scudetto je osvojio u drugoj sezoni s Interom. Međutim, kao i u prethodnim klubovima, u Ligi prvaka nije napravio ništa. Štoviše, doživio je debakl. Prošle sezone bio je tek treći, a ove četvrti, posljednji u skupini. 

Zato je očekivao ono što mu je garantirano; pojačanja i zadržavanje glavnih igrača. Zbog navedenih razloga Inter mu više ne može ostvariti jamčeno. Zato Conte odlazi.

Dnevnik.ba

24. listopad 2021 17:00